Espen Høiby, her sammen med sin mor Marit Tjessem, vil ta over store deler av bemanningen av piloter og kabinpersonell. Foto: Junge, Heiko

Flere flyselskaper gjør nå som Bjørn Kjos og Norwegian. For å kutte kostnader leies piloter og kabinpersonell inn fra vikarbyråer fremfor å ansette selv. Sist ute er Finnair, som har inngått kontrakt med det norske utleieselskapet OSM Aviation med hovedkontor i Arendal.

Dette melder Dagens Næringsliv.

Som shipping

— Internasjonal luftfart vil gå samme vei som shipping. Vi snakker om et paradigmeskifte, sier tidligere SAS-kaptein og kristiansander Espen Høiby til avisen.

I løpet av de siste tiårene har norske og europeiske sjømenn stort sett blitt erstattet av personell fra lavkostland.

Høiby hoppet av kapteinsjobben nå i mars for å bli administrerende direktør i OSM Aviation.

Upløyd mark

— Vi følger trenden i luftfart. Det er mye upløyd mark ennå, men vi mener det er et stort vekstpotensial, sier Høiby til DN.

Fra før opererer OSM begge Norwegians longhaulbaser i USA i henholdsvis New York og Fort Lauderdale. Der sørger OSM for både piloter og kabinpersonell til Dreamliner-flyene, som flyr mot Europa.

— Vi tilbyr en «wetlease» uten fly. Vi leverer hele produktet på bemanning, sier Høiby. «Wetlease» betyr komplett utleie av både personell og fly.