KRISTIANSAND: — Tatt i betraktning at vi lar over tre milliarder kroner stå i banken av forsiktighetshensyn, og tatt i betraktning at verdens børser i sum sank med 0,4 prosent i 2015, må vi jo si at det gikk veldig bra med våre investeringer, sier Dag Rasmussen (47).

Sjefen for det familieeide investeringskonsernet Rasmussengruppen AS kan presentere et overskudd før skatt på over 1,2 milliarder kroner for 2015. Den finansielle investeringsvirksomheten stod for 927 av millionene, omtrent som i 2014. Eiendomssatsingen, kanalisert gjennom Avantor AS og konsentrert til Nydalen i Oslo, bidro med 304 millioner kroner, som er solid opp fra året før.

Stein Vidar Håland (t.v.) og Dag Rasmussen er to av de svært få menneskene som har Rasmussengruppens hovedkontor i Kirkegata i Kristiansand som arbeidsplass. Foto: Kjartan Bjelland

Slapp Norden-tapMen det som virkelig gjorde vei i vellinga i forholdt til det samlede 2014-overskuddet på «bare» 222 millioner kroner, var at eierandelen på 11,5 prosent i det danske storrederiet Norden ikke belastet regnskapet i 2015. Riktignok måtte 11 røde millioner kroner bokføres på Norden-engasjementet denne gangen også, men det var «peanuts» i forhold til de 782 knallrøde millionene i 2014. — I oktober 2015 utløp aksjonæravtalen som bandt dere til Norden-posten. Men det ble altså ikke noe aksjesalg?

— Nei. Tidspunktet er feil for å selge. Og ja, eierandelen representerer en potensiell verdistigning, selv om jeg frykter det vil ta lang tid. I mellomtiden kan det også gå galt igjen, svarer Dag Rasmussen, uten å virke spesielt tynget av utsiktene.

konsernresultat.jpg Foto: Jan Grytting

Pengene yngler

Som sagt bidro finansinvesteringene solid i 2015. Hovedtyngden er plassert utenfor Norge, slik at kronefallet ga litt ekstra drahjelp. Rasmussengruppen har selv tre porteføljeforvalter ansatt i Oslo og Kristiansand, og trekker ellers på en rekke eksterne aktører.

— Vi ga hver av de tre 100 millioner kroner å investere for nærmere sju år siden. Nå er det blitt 200-300 millioner kroner i hvert tilfelle, opplyser økonomidirektør Stein Vidar Håland (64).

Han og Dag Rasmussen nevner de to norske aksjepostene av betydning:

— B2 Holding AS, som er på vei mot børs, og hvor vi har eid 20 prosent lenge. Selskapet kjøper opp gjeldsporteføljer til redusert pris i en rekke land og tjener på å inngå betalingsavtaler med skyldnerne. Og telekomselskapet Ainmt, kjent utad under navnet Ice.net.

- Ikke noe i olje?

— Vi trakk oss ut av alt som har med olje å gjøre da oljeprisen lå i overkant av 100 dollar fatet. Vi fryktet konsekvensene av skiferoljerevolusjonen i Nord-Amerika, og fikk jo rett. Og fortsatt er vi skeptiske til hva som kan skje med Kina på sikt. Det er grunnleggende svakheter i den kinesiske økonomien. Blant annet derfor hadde vi 3,5 milliarder kroner i banken ved årsskiftet, sier Rasmussen.

Kjøper ikke stål igjen

- Er det aktuelt å gå inn i shipping igjen, for eksempel i offshore, hvor mye begynner å bli billig?

— Vi vurderer stadig forskjellige investeringsalternativer. Men det er ikke aktuelt å kjøpe stål i direkte eie igjen, fastslår Dag Rasmussen.

Senior helt ute

Einar Rasmussen (78) har overført enmindre andel av sine A-aksjer til sønnen Dag, slik at senior nå har under 50 prosent av A-aksjene med stemmerett. Han har trukket seg fra vervet som styreleder i Rasmussengruppen og eier nå under 0,5 prosent av Rasmussengruppen AS.

— Han gjør seg ferdig med saker han har liggende følger opp enkelte ting, men tar ikke fatt i noe nytt og har i realiteten trukket seg helt ut, forteller Dag Rasmussen.

- Har du majoriteten av A-aksjene, Dag Rasmussen?

— Nei, det har for øyeblikket ingen, lyder svaret.

Dag Rasmussen svarer bekreftende når Fædrelandsvennen spør om hans tante, Rannfrid Rasmussen (81), fortsatt eier sin tredel av Rasmussengruppen AS alene - at det altså ikke er gjennomført noe generasjonsskifte.

De som inngår i Einar Rasmussens gren av familien eier cirka to tredeler av konsernet.

Ny styreleder etter Einar Rasmussen er for øvrig er Svein T. Sønning, til daglig skatteadvokat hos PwC i Kristiansand og mye benyttet av Rasmussengruppen. Han skriver dette til Fædrelandsvennen i en sms fra USA:

— Jeg ser på dette som en spennende oppgave i et tradisjonsrikt og meget veldrevet, familieeid selskap med usedvanlig dyktige, aktive eiere i tre generasjoner som også har knyttet til seg dyktige medarbeidere. Jeg ser fram til å være med i den videre utviklingen av selskapet.

Rasmussengruppen AS (konsern)
20152014
Inntekter340342
Ord. avskrivninger98108
Driftsresultat1 242165
Resultat før skatt1 220222
Anleggsmidler5 4814 879
Omløpsmidler7 7978 180
Egenkapital11 65010 600
Langsiktig gjeld2252 049
Kortsiktig gjeld1 403410
Aksjeutbytte7878
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningJK
BetalingsevneJJ
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte5157
Alle regnskapstall i mill. kroner