— For øyeblikket ser fremtiden veldig usikker ut. Alle tror det skal skje noe i 2017. Hvem vet - det kan bli tidligere eller senere. Ingen kan trylle! fastslår supergründer og leverandørbransjeveteran Bjarne Skeie, på vei fra ett foredrag under Pareto-konferansen til et annet.

— Hva tenker du om utsagnet at Kristiansand er en bemanningsmessig taperby fordi den er så dominert av utstyrsleverandører?

— Selvsagt blir det mye tøffere når du ikke får levert. Jeg konstaterer bare at teknologisk sett har det skjedd lite på lang tid; bransjen er bare blitt flinkere på serieproduksjon og prosjektstyring. Derfor har den klart å levere så mye de siste årene. Men jeg tror Schlumbergers overtakelse av Cameron varsler et nytt kapittel i hele olje- og gassektoren. Det dreier seg om redusert bemanning, økt fjernstyring og optimalisering av datastrømmer. Schlumberger hadde en robotisert landrigg før de gikk inn i Cameron-dealen og visste godt hva de gjorde. Det dreier seg om å optimalisere produksjonen, og der vil vi se en utvikling fremover som Schlumberger kommer til å lede, varsler Bjarne Skeie.