Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at yrkesaktiviteten blant unge (15-24 år) har gått ned fra 57,7 prosent til 54,1 prosent det siste året.

Nedgangen skyldes at færre unge har deltidsjobb ved siden av utdanning.

Samtidig viser en undersøkelse i regi av arbeidslivsprisen Helt Sjef at én av to nordmenn tror ungdom jobber mindre enn foreldregenerasjonen.

Les også:

Thor Bendik Weider snakker både på egne vegne som tenåringsforelder og som konserndirektør i Manpower når han tror unge i dag har fått høyere forventninger til hva slags jobber de kan få.

— Vi har de siste årene sett en dreining der norsk ungdom, over 18 år, i mindre grad er villige til å ta jobber innen eksempelvis renhold, fysisk krevende jobber eller jobber med ukurante arbeidstider. Det er ikke uvanlig at unge sier de vil ha sommerjobb, men så takker nei fordi de jo vil ha ferie hele juli, sier Weider.

Foreldre må ta ansvar

Til tross for økende konkurranse om ufaglærte jobber, tror Weider foreldre må ta en del av ansvaret for å lære barna verdien av egne penger.

— Vi har nok arbeidskraft til å ta de jobbene svenske ungdom tar. Man kan spørre seg om vi foreldre ikke har skjemt bort ungene våre slik at de ikke gidder å ta servicejobber, sier Weider.

Sommerjobber på vei ut

— Det er ikke noe nytt at det er færre unge i arbeid nå enn før. Den tiden er forbi der 16-åringer enten dro til sjøs eller sto med lua i hånda utenfor industriporten for å få jobb etter skolen, sier LOs ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen.

Flere heltidsstudenter trekker snittet ned, mener han. Men et tøffere arbeidsmarked kommer i tillegg. Og, de klassiske sommerjobbene er på vei ut, mener LO-rådgiveren.

— Vi ser at det er vanskeligere for 16-20-åringer å få jobb, fordi arbeidsgiverne har større krav til kompetanse og erfaring, og det er økt konkurranse på grunn av den store arbeidsinnvandringen.

Får 13.000 jobbsøknader i året

Det står ikke på lyst eller vilje, men at det ikke finnes nok jobber – spesielt for de yngste, mener Margaret Brusletto, kommunikasjons- og personaldirektør i McDonald’s Norge AS.

— Vi får årlig inn ca. 13.000 jobbsøknader der de fleste er ungdom, men har bare ca. 100 stillinger ledig, sier Brusletto.

— Nå har ungdom også mulighet til å være litt mer kravstore, og det bør man ikke se på som negativt. Sammenlignet med resten av Europa er det lav ungdomsledighet, og unge i Norge kan i større grad være litt mer karrièrebevisste når de skal finne jobb, og det er bare sunt å ha ambisjoner, sier Pedersen.