LINDESNES: — Nedgangen har vært litt forventet for vår del. Når det kommer rundt 100 nye bryggerier på markedet på kort tid, sier det seg selv at det gjør utslag. I tillegg har vi fokusert på noen sideprosjekter som har vært kostbare, men som vi håper å høstre fruktene av etterhvert, sier daglig leder og medeier av Lindesnes Brygghus, Bejamin Lemaitre, til Fædrelandsvennen.

Fra pluss til minus

2015 ble nemlig et tøft år for mikrobryggeriet på Gahre like utenfor Spangereid. Omsetningen falt fra 4 millioner i 2014 til 3,1 millioner kroner i 2015. Samtidig ble overskuddet på 0,9 millioner før skatt i 2014 snudd til et underskudd på 300.000 kroner før skatt i 2015. – Vi har basert mye av produksjonen på dugnadsarbeid fra meg og medeier Jens Benneche som jobber fulltid offshore og bruker friperioden vår i bryggeriet. Nå har vi ansatt en person på bryggeriet, og bruker derfor ikke like mye tid her som før, men det er fortsatt en hobby helt ute av kontroll, forteller Lemaitre.

50.000 liter

2016 ser ifølge bryggerisjefen ut til å havne på samme nivå som 2015, både produksjons- og regnskapsmessig.

– I fjor solgte vi i underkant av 100.000 halvvlitere, og regner med å lande på omtrent det samme i år. Mye avhenger av juleølsalget, som utgjør en stor del av kaka, sier Lemaitre.

Bestselgeren til Lindesnes Brygghus er ifølge Lemaitre øltypen pale ale, som i lindesnesbryggeriets utvalg representeres av Spangereid Pale Ale og Havets øl.

Her tilsetter Benjamin Lemaitre rødalger i brygget som skal bli Havets Øl. Totalt skal det tilsettes en kilo tørkede alger til ølet som er i ferd med å brygges. Foto: Roar Greipsland

Øl med tang

– Havets øl har vært en stor suksess for oss. Vi fikk delt andreplass i Årets Lokamatgründer, og har også hatt et tv-team fra tyske NDR som synes produktet var så spennende at de ville lage et innslag om det, forteller Lemaitre om ølet som tilsettes tang, nærmere bestemt rødalgen søl, i store mengder under bryggeprosessen og dermed gir produktet en smak av hav.

Vann på flaske

Vann på glassflaske var brygghusets nysatsing i fjor.

– Vi ønsket å tilby et alkoholfritt alternativ som samtidig passer godt sammen med øl. Kundene våre er restauranter og dagligvarebransjen, og i tillegg leverer vi vann til mange flyplasser i Norge, sier bryggerisjefen.

Flytende prosjekter

Sideprosjektene, som har virket inn på regnskapstallene for både 2015 og inneværende år, vil ikke Lemaitre røpe for mye om ennå.

– Men det er ’flytende’ prosjekter?

– Det har definitivt med flytende varer å gjøre, ja, humrer Lemaitre.

Jobb og hobby

– Og pub— og restaurantsatsingen dere varslet i fjor?

– Der har vi ikke fått satset så mye som vi skulle ha gjort, selv om det er et av våre fokusområder fremover. Siden mye av prosjektet er på dugnadsbasis kan vi ikke gå fullt inn i alt, svarer Lemaitre, som sammen med Benneche har fulltidsjobber offshore ved siden av.

– Tanken om å satse for fullt på bryggeriet har vært der, men vi trives så godt offshore at vi ønsker å kombinere jobb med hobby så lenge som mulig.

Lindesnes Brygghus
20152014
Inntekter3,14,0
Ord. avskrivninger0,10,2
Driftsresultat-0,31,0
Resultat før skatt-0,30,9
Anleggsmidler1,21,2
Omløpsmidler1,31,9
Egenkapital1,01,1
Langsiktig gjeld1,21,4
Kortsiktig gjeld0,30,6
Aksjeutbytte0,00,0
Regnskapets info.nivåKK
InntjeningLJ
BetalingsevneJJ
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte1
Alle regnskapstall i mill. kroner