Alt om revidert statsbudsjett finner du her.

Regjeringen foreslår i revidert statsbudsjett å åpne for at reisende kan bytte den avgiftsfri kvoten på 200 sigaretter i halvannen liter vin eller øl, melder NTB.

Det betyr at om man ikke bruker kvoten for avgiftsfri innførsel av tobakk, kan man fra 1. juli innføre opp til 1 liter brennevin, tre liter vin og 2 liter øl avgiftsfritt.

Som i dag kan brennevinskvoten byttes i halvannen liter vin slik at man i praksis kan medbringe inntil 4,5 liter, eller seks flasker vin.

– Hensikten med forslaget er å gi de reisende større valgfrihet, sier finansminister Siv Jensen til NTB.

Økonomiredaktør Ola Storeng forklarer hva revidert nasjonalbudsjett betyr for folk flest. Se video her:

— Kommer ikke alle til gode

Administrerende direktør Kai G. Henriksen i Vinmonopolet er veldig overrasket over forslaget.

– Vi har tatt utgangspunkt i at hovedlinjene i alkoholpolitikken skal ligge fast. Hvis det åpnes for å bytte ut tobakken med alkohol, innebærer det en økning av alkoholkvoten med nesten 50 prosent, sier Henriksen.

Kombinert med at Finansdepartementet for et par uker siden åpnet for forhåndsbestilling av taxfreevarer på nett, er dette brudd med hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk, mener han.

– Vi skal være det viktigste instrumentet i norsk alkoholpolitikk. Når stadig flere vil handle andre steder enn på Vinmonopolet, blir vi mindre relevante. Det andre er at dette undergraver vår økonomi. I veste fall vil taxfree-salget øke med 40-50 prosent, noe som kan ramme Vinmonoplet direkte og føre til høyere priser. Det trodde jeg ikke var regjeringens politikk, sier Henriksen.

To tredjedeler av de reisende er menn mellom 30 og 60 år, ifølge Henriksen. Det er de som får nyte godt en eventuelle nye kvoter, sier han.

– Resultatat er at alkohol blir billigere for den gruppen som reiser mest, men dyrere for folk flest, sier Henriksen.

Ønsker debatt om alkoholpolitikken

Henriksen nevner et typisk norsk eksempel: Gjennomsnittsnordmannen over 18 år kjøper i snitt to flasker vin i måneden. Et ektepar som benytter seg av hele den nye kvoten, kan ta med seg 12 vinflasker på én tur.

– Det dekker en vesentlig del av årsforbruket. Dette er Vinmonopolets store utfordring, sier Henriksen.

Med det nye forslaget i onsdagens reviderte statsbudsjett, kombinert med at både smuglingen og grensehandelen øker, ønsker Henriksen nå en helhetlig diskusjon om norsk alkoholpolitikk.

–Politikerne må gjøre seg opp en mening om hva alkoholpolitikken skal innebære i fremtiden, slik at man unngår en gradvis uthuling av Vinmonopolets stilling, sier han.

Vinmonopolet visste ikke om regjeringens taxfree-forslag før budsjettet ble lagt frem onsdag. De er ikke blitt spurt om å komme med sine innspill.

Bekymret bryggerinæring

Petter Nome er leder av Bryggeri- og drikkevareforeningen. Hellerikke han er fornøyd med at regjeringen vil øke alkoholkvoten.

– Vi synes dette er et ganske håpløst forslag. Det vil føre tiløkt tilgjengelighet og økt konsum. Det er usosialt fordi det kommer de somreiser mye til gode, og det kan føre til prisøkning på polet. Dessuten rammer det norsk bryggerinæring fordi forbruket skyves iretning utenlandsk vin istedenfor norsk øl, sier Nome.

KrF: Gal prioritering

Finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF er skuffetover at regjeringen i sitt reviderte budsjett prioriterer taxfree-kvoter.

– Jeg har inntrykk av at både Bryggeriforeningen og andrenorske produsenter er bekymret for at de svekkes av dette. Vi har en veldig generøstaxfree-ordning i Norge, en ordning som stort sett er avskaffet i andreeuropeiske land. Jeg synes dette er en gal prioritering av regjeringen, sierSyversen.

Han mener forslaget aktualiserer spørsmålet om hvorvidtVinmonopolet på i fremtiden må ta over taxfree-butikkene.

– Vi har bred politisk enighet om at polet er viktig og at detskal beholdes. Ethvert tiltak som svekker Vinmonopolets rolle, svekker ogsåmuligheten for å kombinere god sosialpolitikk med næringspolitikk, sierSyversen.

Staten taper 100 millioner kroner

Også stortingsrepresentant Kjersti Toppe i Senterpartiet er kritisk til at regjeringen vil åpne for at reisende kan ta med seg mer avgiftsfri vin i stedet for tobakk.

Hun peker på at alkoholforbruket i Norge øker, og at det overordnede målet for alkoholpolitikken er å redusere forbruk av alkohol, melder NTB.

Regjeringens forslagom at reisende fra 1. juli kan ta med seg opp til seks flasker vin fra utlandet vil bety et inntektstap for staten på rundt 100 millioner kroner, ifølge regjeringens beregninger.

– Regjeringens forslag betyr at regjeringen prioriterer å subsidiere økt alkoholforbruk i Norge med 100 millioner, kamuflert som valgfrihet, sier Toppe og peker på at de pengene heller kunne finansiert gratis frukt og grønt i grunnskolen.

Frykter svekket vinmonopol

Også rusfeltets samarbeidsorgan Actis reagerer sterkt på forslaget. Generalsekretær Mina Gerhardsen mener det kommer til å øke alkoholforbruket.

– Vi vet det er en sammenheng mellom tilgang til alkohol og forbruk av alkohol. Nordmenn drikker allerede for mye. I tillegg vil dette svekke Vinmonopolet og styrke grensehandelen og taxfreehandelen. Det er vi bekymret for, sier Gerhardsen til Aftenposten.

– Vinmonopolet er et av våre viktigste alkoholpolitiske virkemidler, så det er kritisk når andre aktører tar deres kundegrunnlag, sier Gerhardsen.

Actis samler i alt 26 medlemsorganisasjoner på rusfeltet. Gerhardsen sier de nå kommer til å gjøre alt de kan for å kjempe mot regjeringens forslag.

– Henger ikke på greip

Blå Kors sier de er overrasket over atforslaget kommer, all den tid regjeringen har forpliktet seg til å følgehovedlinjene i norsk alkoholpolitikk.

Generalsekretær Jan Elverum advarersterkt mot dette forslaget.

– Regjeringen har øktbevilgningen til rusbehandling, og gitt gode signaler videre. Men det hengerikke på greip når man legger opp til en politikk som vil føre til at flere vilfå alkoholproblemer. Vi er bekymret for at det nå ser ut som om finansministerenstyrer folkehelsearbeidet, og ikke helse- og omsorgsministeren, sier Elverum.