VENNESLA: Tirsdag holder politikerne generalforsamling i det kommunalt heleide selskapet Moseidmoen industribygg AS — et selskap som hadde gått konk for lenge siden, hadde det ikke vært for kommunale ekstralån på fem millioner kroner.

— Kommunen og forretningsdrift kan man si mye om, men her gjelder det vel å komme ut med minst mulig tap på sikt, så vi får bare fortsette, sier opposisjonspolitiker Bernt Slettedal (H)

— Vi fikk en bedrift til bygda, og vi har et bygg. Jeg står for det vi gjorde i 2002. Etterpåklokskap er en lett øvelse, sier ordfører Torhild Bransdal.

Aksjekapitalen på 500.000 kroner som kommunen gikk inn med, er tapt fem ganger. Negativ egenkapital i selskapet er på 2,5 millioner kroner, eller to ganger årsomsetningen.

Store underskudd

Moseidmoen industribygg AS gikk med underskudd på 564.000 kroner i 2011 og 270.000 kroner i 2012, av en omsetning på nesten nøyaktig én million kroner.

Styreleder Lars Jørgen Hauge (Ap) viser til ekstralånet fra kommunen og mener derfor driften fortsatt er solvent og bærekraftig.

I 2011 og 2012 har CG Glass betalt rett over én million kroner i årlig leie for produksjonslokalene på til sammen 6000 kvadratmeter. Det gir en kvadratmeterleie på 166 kroner i året.

— Leien er langt under markedspris, som er mellom 300 og 400 kroner i året for slike lokaler i regionen, sier ekspert på næringseiendom, Jens Helge Hodne, i Næringsmegleren AS til Fædrelandsvennen.

Han vet ikke hvorfor Vennesla kommune i sin tid inngikk avtale om noe som ser ut som subsidiert leie, men sier hans erfaring er at markedet bør råde i slike saker.

— Hvis en kommune subsidierer, må den i hvert fall være åpen om det, sier han.

Avviser subsidier

Næringssjef i Vennesla kommune og daglig leder i Moseidmoen Industribygg AS, Torgeir Haugaa, sier kommunen ikke subsidierer CG Glass gjennom utleieselskapet fordi om leien er under markedspris.

— Ikke sett over tid. Vi har en langsiktig avtale med selskapet om gradvis høyere leie. I år er den mye høyere enn i fjor, uten at jeg vil gi konfidensielle tall til deg, sier Haugaa.

Avtalen mellom det kommunale selskapet og CG Glass går i korthet ut på 15 års leie. Deretter skal CG Glass kjøpe bygget for restgjelden i selskapet. Men det forutsetter selvsagt at CG Glass har råd til å kjøpe.

Etter ti år med utleie til CG Glass er fremdeles gjelden i det kommunale eiendomsselskapet 19,8 millioner kroner.