— De borgerlige, særlig Høyre, kan fatte beslutninger uten LOs velsignelse, sier Kristin Skogen Lund, sjef i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

De store organisasjonene i arbeidslivet er spent på politikken en ny regjering vil føre. De forventer at trepartssamarbeidet mellom regjering, arbeidsgivere og ansatte fortsetter.

Alle, utenom LO, har også et klart håp om at en ny regjering vil behandle alle likt og ikke gi LO særlige privilegier.

— De har lovet et mer inkluderende samarbeid. Det var også vår erfaring med Kjell Magne Bondevik som statsminister, sier Anders Folkestad i Unio.

— Han etablerte arbeidspolitisk råd, der alle var med på like vilkår. Det har nok tørket litt inn i det siste, sier han.

LOs konkurrenter på arbeidstakersiden og motparter på arbeidsgiversiden har irritert seg over at Arbeiderpartiet har satt én organisasjon i en særstilling.

Konkurrentene i Akademikerne, Unio og YS aksepterer det hevdvunne om «kjøttvekta», men de siste årene føler de at LO har fått en for klar særstilling. Selv i NHO, den største arbeidsgiverforeningen, har man følt seg plassert på gangen mens LO har snakket med regjeringen.

Kjenner Solberg som lyttende

Valgnatten snakket Aftenposten med LO-leder Gerd Kristiansen, som sa at hun så mørkt på fremtiden.

— Jeg har ikke noe forhold til Erna Solberg, vi har bare hilst på hverandre og møttes i noen debatter, sa hun og føyde til at hun ikke har vært LO-leder mer enn noen måneder.

Det synes lederne for de andre organisasjonslederne er rart. De litt mindre fagorganisasjonene har hatt løpende kontakt med alle opposisjonslederne.

- Vi har lært henne å kjenne som tydelig og lyttende, sier Anders Folkestad.

— Jeg holdt tale i Ernas femtiårslag og takket for maten på Venstres landsmøte, sier Akademikernes Knut Aarbakke.

I likhet med YS-leder Jorun Berland er han fra Bergen. Begge ler litt av spørsmålet om det kan lønne seg å være fra den nye statsministerens hjemby.

— Vi snakker i alle fall samme språk, ler Berland.

Vaktbikkjer

— Vi skal være en vaktbikkje og passe på at de innfrir løftene, sier Vibeke Hammer Madsen, sjef for arbeidsgiverforeningen Virke, landets nest største arbeidsgiverorganisasjon.

Hun tenker særlig på løftene om å myke opp arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid og midlertidige ansettelser.

Anne-Kari Bratten, i arbeidsgiverforeningen Spekter som blant annet organiserer sykehusene, er ikke så opptatt av midlertidige ansettelser, men desto mer opptatt av at en ny regjering myker opp arbeidstidsbestemmelsene.

Kristin Skogen Lund i NHO sier dette:

- Medlemsbedriftene vil nok forvente at vi får bedre gjennomslag med ny regjering. Vi har et håp om at en ny regjering foretar en helt nødvendig oppmykning av arbeidsmiljøloven.

Mens LO har drevet valgkamp med advarsler mot disse endringene i loven, er de andre fagorganisasjonene mer avslappet. Uten at det betyr at de vil godta alt.— De har varslet endringer, men med en slags sordin. Vi er litt usikre på hvor mye som kommer, sier Anders Folkestad, som tror fagbevegelsen vil bli lyttet til.

Tror ikke på revolusjon

Når det gjelder arbeidsmiljøloven, sier han:

— En lov er jo aldri helt perfekt. Med endringer vil det vil alltid være plusser og minuser, så er det sluttsummen som teller.

Aarbakke i Akademikerne er enig. Han kan godt tenke seg oppmykning når det gjelder kortsiktige midlertidige ansettelser, men en klar innstramming når det gjelder muligheten universiteter og sykehus i dag har til å la ansatte gå på midlertidige kontrakter i mange år.

Bratten i Spekter tror ikke at det blir noen revolusjon.

— Vi har et arbeidsliv der ni av ti trives, vi har høy sysselsetting. Ikke noe av dette trues, sier hun.

- Arbeidslivet er gjennomregulert, det er grenser for hvor stor betydning et regjeringsskifte kan ha.

NHO og de andre arbeidsgiverne forventer at den nye regjeringen vil føre en annen økonomisk politikk, for å gjøre landet mindre oljeavhengig.

Alle organisasjonene har lagt merke til valgløftene om omorganisering i offentlig sektor. Og det ser ikke ut til å skremme, selv ikke fagforeningene med overvekt av offentlig ansatte.Både Folkestad og Aarbakke vil følge med og si fra under veis, om de misliker utviklingen. Men de har store forventninger til satsing på høyere utdanning.

Ikke økt konfliktnivå

— LO har varslet at det blir ille, så mange vil nok vente en høy spenning i begynnelsen, sier Bratten.

— Derfor vil jeg minne om at alle har et ansvar for at samarbeidet fungerer.

— Gerd Kristiansen har brukt all sin tid på å snakke mot Norges neste statsminister, sier Kristin Skogen Lund.

- Men jeg tror at Erna er raus og fornuftig, føyer hun til.

Organisasjonslederne tror ikke at det vil bli et mye høyere konfliktnivå i arbeidslivet med en ny regjering. Men igjen er LO en slags joker, det er usikkerhet om hvilken rolle den desidert største organisasjonen vil spille.

— Nei, jeg gruer meg ikke. Jeg skal ivareta medlemmenes interesser. LO er like store, sterke og innflytelsesrike som alltid. De kan ikke kimse av oss, sier Gerd Kristiansen. Ett åpenbart konfliktområde det neste året er pensjon. Det ville vært vanskelig også for en Ap-styrt regjering. Bratten i Spekter er opptatt av at offentlig ansatte må innlemmes i det store pensjonsforliket.

Flere andre organisasjonsledere sier at både de offentlig ansattes pensjon og de privatansattes pensjonskrav til neste års lønnsoppgjør kan bli harde nøtter for den nye regjeringen..