Økonomer frykter at en langvarig stengning av offentlige virksomheter i USA vil føre til økende pessimisme blant amerikanske forbrukere. Foto: Julie Jacobson

Stengingen vil ramme denamerikanske økonomien direkte gjennom tapte lønnsinntekter for statsansatte ogindirekte gjennom økt usikkerhet.

Det sier KjerstiHaugland, seniorøkonom i DNB Markets.

— Forbrukertillitten hos bedriftene og i husholdningene er på vikendefront, og vi tror den vil falle ytterligere i oktober. 800.000 offentlig ansatte går nå uten lønn, og andre sendes på ufrivillig ferie. Dette er ikke lovende med tanke på veksten i amerikansk økonomi, sier hun.

Katrine Godding Boye, senioranalytiker i Nordea Markets, frykter for nyansettelser og nyinvesteringer.

- Jeg tror de indirekte konsekvensene av stengingen blir de mest alvorlige. Den skaper stor usikkerhet og kan sette investeringsbeslutninger og ansettelser på vent. Samtidig kan det ramme fremtidstroen til forbrukerne, sier hun.

- Frontene er steile

Godding Boye hadde ventet at amerikanske politikere ville bli enige om et nytt budsjett. Slik gikk det ikke.

Fra klokken 06.00 norsk tid tirsdag begynte regjeringen å stenge «ikke-essensielle» virksomheter, for første gang på 17 år.

— Tidligere år har dette løst seg i siste time, og det overrasker meg at politikerne ikke ble enige denne gangen. Det er tydelig at frontene er steile, og det lover ikke godt med tanke på at politikerne snart må enes om å heve gjeldstaket, sier Godding Boye.

1,8 milliarder om dagen

Det amerikanske analyseselskapet IHS regner med at stengingen i første omgang vil koste USAs økonomi 1,8 milliarder kroner hver dag, men at konsekvensene blir verre dersom amerikanske politikere ikke finner en snarlig løsning.

Da kan stengingen smitte over på forbrukernes pengebruk, og det kan ramme verdens største økonomi hardt.

Analytikerne i IHS spår at USAs økonomiske vekst vil falle fra 2,2 prosent i dag til 2,0 prosent dersom stengingen varer i en uke, ifølge Bloomberg.Dersom den varer i 21 dager, slik den gjorde under president Clinton i 95-96, kan det kutte veksten ned til 1,4 prosent, anslår selskapet.

Ifølge Washington Post, tror erfarne republikanere at stengningen vil vare i minst en uke.

— Stikker kjepper i hjulene

Også president Barack Obama viste til frykten for at stengningen vil svekke USAs økonomiske vekst da han talte mandag.

- Dette vil stikke kjepper i hjulene for den økonomiske veksten. Det å putte det amerikanske folks velfortjente fremgang i fare, er uansvarlighet på sitt verste, sa Obama.

- Gjeldstaket mer kritisk

Mens amerikanske politikere nå krangler om budsjettet, venter enda et stort økonomisk hinder senere denne måneden. Den 17. oktober må USAs politikere bli enige om å heve grensen for hvor mye de kan låne. Hvis ikke risikerer den amerikanske staten å gå tom for penger og misligholde sine lån.

— Gjeldstaket er mer kritisk for verdensøkonomien enn det føderale budsjettet. Frykten for at politikerne ikke vil enes om å heve det, skader i seg selv den økonomiske veksten, sier Godding Boye.

Konsekvenser for Europa

Hun sier en langvarig fastlåst situasjon i USA kan gjøre at problemene sprer seg til resten av verden.

- USAs økonomi er veldig viktig for resten av verden og har potensial til sterk og god vekst. Det som nå skjer gjør at vi kan frykte en svakere utvikling i USA og det kan igjen spre seg til Europa og til fremvoksende økonomier, sier Godding Boye.

Kjersti Haugland i DNB støtter kollegaen i Nordea.

— Dette er ikke godt nytt for verdensøkonomien. Økt etterspørsel fra USA har den siste tiden bidratt til bedre takter i Kina, og det er positivt for Europa når det går bra i USA, sier hun.

Opp i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs steg svakt i morgentimene tirsdag.

— De siste dagene har håpet om at politkerne skal bli enige svunnet, og børsene har allede falt i flere dager som følge av dette. Derfor ser vi ikke de store markedsutslagene i dag, sier Haugland.