Nicolai Tangen har undertegnet arbeidsavtalen som ny sjef for oljefondet med Norges Bank. Nicolai Tangen har undertegnet arbeidsavtalen som ny sjef for oljefondet med Norges Bank. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nicolai Tangen: – Jeg vil kun ha én hatt, og det er oljefonds­hatten

Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen forsikrer at han verken kan eller vil utøve noen eierfunksjoner i sine AKO-selskaper.

– Dette er tillit satt i system, sa Tangen da den nye arbeidsavtalen ble presentert på en pressekonferanse torsdag.

Han viser til at det er opprettet mekanismer og strukturer som sikrer at det ikke blir noe kommunikasjon mellom han selv og selskapet AKO Capital, som han har tjent seg søkkrik på.

– Jeg verken kan eller vil utøve eierfunksjoner i AKO, sier Tangen.

Hans personlige økonomiske interesser skal forvaltes av en egen fullmektig, Håkon Blaauw, i selskapet Gabler, uten at Tangen skal bli informert underveis.

– Det er ingen bindinger mellom Gabler og meg, forsikrer den nye oljefondssjefen.

Selv mener han at jobben som leder for oljefondet er den viktigste og mest spennende jobben man kan ha.

– Det er med store respekt og ærefrykt jeg tiltrer denne jobben i september, sier han.

I oljefondet får Tangen en årslønn på 6.650.000 kroner.

Har undertegnet

Norges Bank kunngjorde torsdag at kontrakten med Tangen som ny oljefondssjef er undertegnet.

Tangen sier at han aldri vurderte å trekke seg som kandidat til stillingen som sjef for oljefondet.

– Jeg har i denne prosessen aldri tenkt å gi meg eller trekke mitt kandidatur. Det er ikke sånn jeg er skrudd sammen, svarte Tangen på spørsmål fra NTB på pressekonferansen der hans arbeidsavtale med Norges Bank som ny sjef for oljefondet ble presentert.

Ansettelsen av Tangen har vært omstridt, ikke minst fordi hedgefondforvalteren har bygget seg opp en milliardformue gjennom selskapet AKO Capital som har fond i skatteparadiset Caymanøyene.

– Det å være sjef for oljefondet handler om å stå i stormen i mediene. Men det handler også om å stå i stormen i kapitalmarkedene når det går opp og ned. Det er en tøff jobb, det er ikke noe pinglegreier altså, understreker han.

– Det handler om å stå støtt i stormen, og det er det jeg har tenkt å gjøre på vegne av det norske folk.

En hovedinnvending som har blitt reist mot Tangen, er at det kunne oppstå mulige interessekonflikter mellom rollen som oljefondssjef og eierinteressene hans.

Sentralbanksjef Øistein Olsen mener arbeidsavtalen håndterer disse spørsmålene. To mellommenn skal håndtere Tangens interesser, og de skal ikke ha direkte kontakt med ham.

– Hovedstyret mener den nye strukturen demmer opp for mulige interessekonflikter og sikrer tilstrekkelig avstand, sa Olsen da han presenterte avtalen på en pressekonferanse.

Mellommenn

Advokat Erik Keiserud skal virke som mellommann overfor hedgefondselskapet AKO Capital og skal sammen med styret utøve stemmeretten på vegne av Tangen.

Tangens stemmerett i hedgefondselskapet AKO Capital reduseres fra 78 til 43 prosent, slik at han kommer i mindretallsposisjon.

Sammensetningen av alle relevante styrer i AKO-systemet endres så de ikke har et flertall av medlemmer med nære bånd til Tangen, går det fram av avtalen. Tangens mangeårige venn Henrik Syse går ut av styret.

Nicolai Tangen og sentralbanksjef Øistein Olsen under torsdagens pressekonferanse. Foto: NTB scanpix

Karantene

På pressekonferansen torsdag sa Tangen at han kutter alle bånd til AKO mens han sitter som oljefondssjef.

– Jeg vil kun ha én hatt, og det er oljefondshatten, sier Tangen.

Han forsvarer at han fortsatt er passiv eier i selskapet, og sier at det var et premiss hele veien at han fortsatt skal være involvert.

Etter at Tangen går av som sjef for oljefondet, inntrer en karantene på seks måneder der han ikke kan yte tjenester eller gå inn i verv i AKO-systemet.

– Hvis det kommer forslag til konkrete justeringer av avtalen, har du da noe mer å gi?

– Sånn som jeg forstår det, skrev vi under på en avtale i går kveld. Jeg forholder meg til avtaleverket, sier Tangen.

Fakta om Nicolai Tangen:

 • Fra Kristiansand. Født i 1966.
 • Ble 26. mars utnevnt til ny sjef i Statens pensjonsfond, utland (oljefondet). Skal ta over etter Yngve Slyngstad som har ledet oljefondet de siste tolv årene.
 • Kommer fra jobben som leder i hedgefondet Ako Capital, som han stiftet i 2005.
 • Selskapet er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.
 • Er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene, med en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner.
 • Har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance og mastergrader i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art og organisasjonspsykologi fra London School of Economics. I tillegg har han gått Forsvarets russiskkurs.
 • I april avdekket VG at Tangen i november i fjor hadde spandert et en eksklusiv reise og opphold til et seminar i USA på en rekke norske samfunnstopper.
 • VG-reportasjen utløste debatter om ansettelsesprosessen. Representantskapet i Norges Bank, bankens kontrollorgan, skrev 11. mai et brev til hovedstyret i banken der de blant annet var kritiske til at ikke alle interessekonflikter var avklart og at Tangen sent ble oppført på den offentlige søkerlisten til stillingen som oljefondssjef.
 • 28. mai har Tangen undertegnet kontrakt som sjef for oljefondet. For å sikre at det ikke kan oppstå interessekonflikt mellom hans rolle som oljefondssjef og eierinteressene hans, skal to mellommenn håndtere Tangens interesser uten at de har kontakt med ham.
 • Tangen tiltrer som leder i oljefondet 1. september.
 • I oljefondet får Tangen en årslønn på 6,65 millioner kroner.

Kilde: Norges Bank, NTB, VG.