Salget av nye boliger i juni var 20 prosent lavere sammenlignet med året før. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes forening.

For første halvår som helhet ble det solgt 6945 boenheter. Det er 39 prosent mindre enn første halvår i fjor.

Men tallene er enda mørkere i Agder der nedgangen i første halvår er på hele 54 prosent.

– Første halvår 2023 er det svakeste første halvår vi har målt på salg og igangsetting av nye boliger. Nå bygges det alt for få boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene i en pressemelding.

Krise i boligforsyningen

Han påpeker at det gjennomsnittlig er behov for 29.384 nye boenheter hvert år.

– Krisen i boligforsyningen rammer førstegangskjøpere og alle som trenger bolig. Nå bygges kapasiteten i boligbransjen ned, og det vil ta lang tid å bygge den opp igjen. Vi er derfor bekymret for fremtidig boligforsyning og den norske boligmodellen, sier Hiim.

Samtidig som nyboligsalget fortsatte nedgangen i juni, kom det en oppgang på 14 prosent på igangsetting av nye boliger.

Hiim beskriver det som noe overraskende, men fremholder at det trolig er snakk om en korreksjon etter en periode med svært svake igangsettingstall.

– Det er positivt at vi ser en liten oppgang i igangsetting. Det er likevel den nest svakeste igangsettingen vi har målt i juni måned.

Men ser man kvartalet under ett, så falt igangsettingen av nye boliger med 36 prosent på landsbasis. Det tilsvarende tallet for Agder var 33 prosent.

Renter og inflasjon

Det er renteøkninger, høye byggekostnader og økonomisk usikkerhet fremheves som de viktigste faktorene til at nyboligmarkedet stopper.

For å unngå en langvarig krise, peker Boligprodusentene på et knippe tiltak.

  • At Husbanken må ha tilstrekkelige rammer og få flere virkemidler. Som deleie-modeller for å avlaste boligkjøperes egenkapitalkrav, og risikoavlastninger for utbygger for å få igangsatt prosjekter.

  • At det bør etableres et samarbeid mellom stat, kommune, Husbank og utbyggere for å bygge boliger for flyktninger, eldre og til utleie.

  • At myndighetene må føre en finanspolitikk som demper rentepresset og får kontroll på inflasjonen.