blindleia_2.jpg

De siste tiårene har Blindleia i Lillesand blitt landskjent som feriested for de aller rikeste menneskene i Norge. På Kapitals liste over landets rikeste er det mange som betaler eiendomsskatt til Lillesand kommune.

Se stor oversikt med bilder og skattetall under selve saken.

— Friskt og autentisk

En av de mest profilerte Blindleia-turistene er Petter Anker Stordalen (52), som har holdt til på Sandøya i Gamle Hellesund siden 1995. Hotellkongen fra Porsgrunn sto oppført med 0 i inntekt og formue i fjor, men skal ifølge Kapital være god for over 13 milliarder kroner. Hver eneste sommer tilbringer han og familien flere uker på stedet Stordalen har omtalt som «Norges St. Tropez».

Jeg har vært mye på den franske, italienske og kroatiske rivieraen. Men det er jo ingenting målt mot dette.

Petter Stordalen

blindleia-stordalen-hus.JPG
blindleia-stordalen.JPG

— Jeg har vært mye på den franske, italienske og kroatiske rivieraen. Men det er jo ingenting målt mot dette. Her er det friskt, autentisk og fritt for nattklubber og vas, sa Stordalen i et intervju med Fædrelandsvennen i sommer.Markedsanalytiker Bjørn Erik Øye fra Prognosesenteret sa i den samme artikkelen følgende:

- Sier man at man har hytte i Blindleia, så trenger man ikke si noe mer. Da vet folk at du har penger, og gjort det godt her i livet.

Isopor-konge på topp

Ifølge eiendomsskattelistene til Lillesand kommune er Stordalens eiendom verdt 26 millioner kroner. På den samme lista troner milliardæren Karl Johan Sunde (66) fra Ålesund på topp. Eiendommen, som har en anslått verdi på 35 millioner kroner, kjøpte Sunde av kleskongen Ola Mæle (58) for 34 millioner kroner i 2004. Mæle holder i dag til på Kalvøya, hvor han kjøpte stedet «Beauleu» for 23,3 millioner i 2007. Se hva 276 næringslivsfolk på Sørlandet tjente | Tjente suverent mest på Sørlandet | Størst underskudd - mest i lønn | Så mye tjente redaktørene | Sjekk topplistene for din kommune | Det du trenger å vite om skattelistene

De neste på listen over eierne av de dyreste fritidseiendommene i Lillesand er Hans Henrik Riddervold (Valholmsund), Hans Peter Jebsen (Fjeldalsøy) og Christoffer og Sigurd Braathen (Kosvigholmen), med nevnte Stordalen på femteplass.

Deretter følger Peder Nærbø, som kjøpte eiendommen til Atle Brynestad og Linn Stokke på Bergsøya for 21,25 millioner kroner i sommer.

Bjørn Borgen (78) kjøpte landstedet på Haraldsholmen for 9,6 millioner kroner i 1996. Foto: Anders Martinsen

Har hytter for 100 mill.To familier er spesielt godt representert i skjærgården i Lillesand. Rigg-gründer Bjarne Skeie (70) og hans tre barn eier til sammen fire eiendommer til en verdi av minst 80 millioner kroner.

Oslo-investor Torstein Tvenge (63) og hans tre barn eier seks eiendommer til en verdi av rundt 100 millioner kroner.

Tvenges bror Øystein Tvenge har også hus ved Blindleia, ved siden av IT-gründer Une Amundsen på Grosøya.

To av Fædrelandsvennens utvalgte, Bjørn Krogh Borgen og Peter Thomas Smedvig, har sin bostedsadresse i utlandet og er dermed i liten grad skattepliktig i Norge.

Rettelse 19. oktober 2015: I teksten som omtaler Bjarne Skeie (70) står det at Skeie grunnla Hydralift. Det stemmer ikke. Selskapet ble stiftet av sivilingeniør Eyvind Larssen og investor Bernt Reinhardt junior i 1965. Skeie ble ansatt noen år senere og kjøpte selskapet i 1988. I 2002 solgte Skeie sin eierandel til National Oilwell Varco.

Det er også feil bilde til teksten som omtaler Peter T. Smedvig. Smedvigs tennisbane kan riktignok skimtes i høyre billedkant, men huset midt i bildet står på eiendommen til Smedvigs nabo, Kim Erla.

Her er oversikten over superrikingene i Blindleia:

blindleia-mæhle.JPG
blindleia-sunde.JPG
blindleia-skeie.JPG
blindleia-trymskeie.JPG
blindleia-lenaskeie.JPG
blindleia-stinaskeie.JPG
blindleia-rasmussen.JPG
blindleia-nærbø.JPG
blindleia-vannebo.JPG
blindleia-ttvenge.JPG
blindleia-magtvenge.JPG
blindleia-martvenge.JPG
blindleia-atvenge.JPG
blindleia-jebsen.JPG
blindleia-riddervold.JPG
blindleia-amundsen.JPG
blindleia-borgen.JPG
blindleia-smedvig.JPG

Kilder: Kapital, Dagens Næringsliv, Agderposten, NRK, Nettavisen, Fædrelandsvennen, Eiendomsdatabasen Infoland, Lillesand kommune.