Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix

Etter at Altinn har kollapset to år på rad i forbindelse med skatteoppgjøret, har Regjeringen økt bevilgningen med 90 millioner kroner. Det betyr at Regjeringen totalt vil bevilge 258,5 millioner kroner til Altinn over neste års statsbudsjett.

Midlene skal ifølge Fornynings— og administrasjonsdepartementet gå til å øke kompetansen og forbedre Altinn, slik at den oppleves som en stabil og robust plattform. Bevilgningen går over Nærings- og handelsdepartementets budsjett.

IKT Norge fornøyd

IKT-Norge, ikt-næringens interesseorganisasjon, er glad for 90 millioner ekstra til Altinn.

— Dette er en viktig komponent i digitaliseringen av offentlig sektor og bør gjøre Altinn bedre rustet til å levere gode løsninger til næringsliv og innbyggere, sier generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoffn i en pressemelding.

IKT-Norge mener kommunene må kobles på Altinn og få bruke alle felles løsninger som staten utvikler.

— Det vil spare kommunene for milliarder og gi bedre innbyggertjenester, sier Hoff. Han viser til at det idag er bare to kommuner som deltar i Altinn, på prøve.

Hoff er fornøyd med storsatsingene på NAV og EDAG (elektronisk dialog med arbeidsgiver) på henholdsvis 735 og 153,9 millioner kroner.

Med EDAG ønsker Skatteetaten, Arbeids- og velferdsetaten og Statistisk sentralbyrå å utvikle en felles ordning for hvordan arbeidsgiverne skal rapportere om ansettelser, lønn og trekk. En forenkling som er beregnet til å gi arbeidsgiverne årlige besparelser på om lag 500 millioner kroner.

Flere budsjettposter

I sitt budsjettforslag ønsker Regjeringen også å bevilge penger til følgende IKT-prosjekter:

90 millioner kroner til IKT-tiltak i helse- og omsorgssektoren. Midlene skal blant annet gå til ulike satsinger for å øke samhandlingen i sektoren.

32,6 millioner kroner til videreutvikling av NorCERT. Midlene skal gå til videreutvikling av NorCERT - Nasjonalt senter for håndtering av trusler og angrep på samfunnskritiske IKT-systemer .

30 millioner kroner til felles plattform for digital kommunikasjon med forvaltningen. Det skal blant annet gå til etablering av en digital postkasse til innbyggere, samt en reservasjonsløsning for dem som ikke vil motta digital post fra forvaltningen. Regjeringen tar sikte på at digital post blir obligatorisk for bedrifter.

16 millioner kroner i økt bevilgning til Barentswatch. Dette er et helhetlig overvåkings- og informasjonssystem for de nordlige havområder. Systemet skal binde sammen eksisterende norske delsystemer for overvåking og varsling slik at man får ett integrert system.

12 millioner kroner til informasjonssikkerhet. Regjeringen foreslår å bevilge 12 millioner kroner til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) sitt arbeid med styrket IKT-sikkerhet i statlig sektor.