Det ble kjøpt og solgt 50 prosent flere hytter i første kvartal i år enn samme tid i fjor. Folk kjøper likevel ikke hva som helst, sier eiendomsmegler.

– Jeg synes markedet er friskt, men selektivt, sier Marius Berger, eiendomsmegler i Eie eiendomsmegling.

– De gode objektene er det virkelig sug etter. De blir garantert solgt på dagen, men jeg følger med på markedet, og det er ikke alt som blir solgt med en gang, sier Berger.

Hyttemegler: Marius Berger, eiendomsmegler i Eie eiendomsmegling Foto: Privat

Han drar selv frem et eksempel.

– Jeg hadde visning i går, og det var bra oppmøte med interesserte folk.

Den ene hytta han viste fram i går ligger omtrent midt på Lindøya i Oslofjorden.

– Samtidig la jeg nettopp ut en ny hytte rett ved havet på Nakholmen. Der har det i løpet av få dager kommet inn flere interessenter enn det har kommet på to uker på Lindøya-eiendommen, forteller Berger.

Forskjellen i interessen er der til tross for at Nakholmen-hytta ligger ute med en prislapp på åtte millioner kroner - en salgspris som ville satt salgsrekord i Indre Oslofjord hvis det ender som den endelige summen.

– Det viser at det er sug etter de virkelig gode objektene, og at det går skyhøyt når det er godt, sier Berger.

Fortsatt trøkk på grunn av pandemien

E24 har tidligere skrevet om sjøhytter som blir solgt i det brennhete hyttemarkedet. Forrige måned gikk én hytte 2,6 millioner kroner over prisantydning, mens en annen ble solgt for 1,5 millioner kroner mer enn den ble lagt ut for.

– Det er ingen tvil om at det fortsatt er ekstra trøkk på grunn av pandemien, i år som i fjor, sier eiendomsmegleren.

Han vil ikke spå så altfor langt inn i fremtiden, men har ett råd angående hyttemarkedet.

– Er det et år du skal prøve å få solgt til god pris, så er det i år. Når samfunnet åpner opp og vi er friskmeldte alle sammen, vil det gjerne roe seg ned, sier Berger.

Etter over ett år med corona, hjemmeferie og nullrente er det likevel ikke alle som kaster seg over å selge hyttene sine for tiden.

– Det er et fravær av de virkelig gode objektene med høy prisklasse.

– Jeg tror de setter ekstra krav til presentasjon, og siden det har vært kaldt i år, uteblir grønnfargene og blomstringen, sier Berger, som tror flere kommer på banen straks været blir varmere og hekkene grønnere.

– Men de som har disse eiendommene er jo også i samme situasjon som oss andre. De kan ikke reise til utlandet, og kanskje de holder igjen. Det tør jeg ikke si, sier Berger.

– Mange blir revet med

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand, sier det kan være et godt  tidspunkt å selge hytta i år om du allerede har gått og tenkt på nettopp det, men mener det kan være greit å tenke seg om hvis man vurderer å kjøpe.

– Hvis du kjøper nå er det mange som går høyt i pris, og det kan bli budrunder hvor mange blir revet med. Det er ikke sikkert det er like lett å selge til samme pris om ett år om du skulle angre på kjøpet, sier Tvetenstrand.

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand Foto: Kristian Skalland Moen / Storebrand

Hun oppfordrer derfor kjøpere til å tenke langsiktig.

– Det er greit å tenke ordentlig over om det er noe du tenker deg å bruke i mange år fremover. Historisk har ikke hytter hatt samme verdiøkning som boliger, så jeg ville tenkt meg godt om før jeg kjøpte en hytte som investeringsobjekt, sier Tvetenstrand.

– Klart, hvis du kjøpte hytte med fin beliggenhet i et populært område for noen år siden, har den mest sannsynlig hatt god verdiøkning, men jeg er ikke sikker på at det er fasiten på hvordan det vil være fremover, spesielt på kort sikt, legger hun til.

Til slutt har forbrukerøkonomen ett tips til deg som har tenkt over behovet for hytte og går inn for å kjøpe.

– Hvis det kommer til en budrunde, gjør deg klare tanker over hvor mye du synes det er verdt på forhånd. Det er lett å la seg rive med i budrunden, så sett et tak over hva du synes er fornuftig og hold deg til det.