— En periode bare skulle de store kjedene inn i Markens. Om butikken gikk med overskudd, ble ikke avgjørende når de kontrollerte hele verdikjeden, sier Gunnar S. Sædberg.

Veteranen fra Kristiansands marked for næringseiendom ser tilbake. Under Eiendomskonferansen nylig, som Næringsmegleren Sædberg & Hodne AS stod bak, fortalte daglig leder Stian L. Ordahl at krembeliggenhet i Kristiansand - i praksis de tre-fire mest sentrale kvartalene av Markensgate - hadde en pristopp på nesten 10.000 kroner per kvadratmeter i 2006. Siden har nivået falt til rundt 5400 kroner og ser ut til å holde seg rundt der. I sidegatene ligger leien nå like under 2000 kroner kvadraten.

For 11 år siden var leieprisene i Markens ganske annerledes enn hva tilfellet er i dag. Foto: FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 11. august 2005.

— I Markens toppet det seg like før spaden ble satt i jorden for Sandens. Nå jobbes det med Kvartal 32 og det nye parkeringshuset på Torvet, som vil være positivt for Kvadraturen. Da er spørsmålet: Får vi en tilsvarende nedtur i leienivået som Sandens skapte? Vi mener nei, fordi det kommer nye, spennende leietagere i Kvartal 32, fremholdt Stian L. Ordahl under Eiendomskonferansen, der det kom fram at det er 85.000 kvadratmeter ledige kontorlokaler i Kristiansand.

Kristiansand er spesiell

Noen dager senere utdyper Ordahl og Sædberg oppfatningen for Fædrelandsvennen:

— At alt er til de grader konsentrert om ei gate, er spesielt for Kristiansand. Når parkeringshuset på Torvet står klart, er viktigste effektene ikke parkeringsplassene, men at det kan blåses liv i torvområdet igjen, og at presset på Markens kan spres, fremholder duoen.

At leieprisnivået har sunket i Kristiansand sentrum, er en naturlig følge av overetablering i mange bransjer som fremfor alt skyldes Sørlandssenteret - Norges største kjøpesenter plassert i Kristiansand!

Espen Albert

- I 2005 snakket du om næringsfiendtlige leiepriser, Sædberg. Bedre nå?

— Ja. I Oslo, som det ble sammenlignet med den gang, var kulturen for omsetningsbasert leie kommet lengre. Siden har det blitt mer av det også i Kristiansand, særlig på restaurantsiden. Det trekker opp snittet og brukes gjerne av naboer i prisforhandlinger, konstaterer Gunnar S. Sædberg.

Og apropos forholdene i 2005 og 2006: Mens det ble inngått avtaler på opptil 10.000 kroner per kvadratmeter i Kristiansand, lå Karl Johans Gate og Bogstadveien i Oslo på maks 13.000 kroner. Nå opplyser eiendomssjef Halvor Østerli hos Thon Eiendom at nivået langs Karl Johan - hvor Thon har til sammen 30.000 kvadratmeter - ligger fra 12.000 kroner til 30.000 per kvadratmeter og år.

Gunnar S. Sædberg (t.v.) og Stian L. Ordahl hos Næringsmegleren Sædberg & Hodne AS konstaterer at butikk- og restaurantlokaler i Markens gate ikke lenger ligger nesten på nivå med Karl Johans gate i Oslo. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Relativt sett har altså Oslo-markedet blitt mye dyrere enn Kristiansand, konstaterer Sædberg og Ordahl.

- En helt annen sak i sidegatene

— Lokaler med beliggenhet i «indrefileten», god standard og passende størrelse har holdt seg i pris og er vanskelige å få tak i. Har du et konsept som tåler å ligge litt unna Markens, er saken en helt annen, sier daglig leder Harald Eikrem Andersen i Kvadraturforeningen.

Også han ser fram til å få parkeringshus på Torvet og et nytt Kvartal 32:

— Jeg mener det vil være avgjørende for Kvadraturens fremtid - ikke på grunn av parkeringsmulighetene isolert sett, men for di det vil åpne opp for å se på gatebildet i Kristiansand sentrum på en helt ny måte.

Det er blitt mye bedre enn forrige gang jeg var i Kvadraturen. Kort sagt er det blitt til å leve med.

Frode Andersen

Tilbake i Markens

En som vet mye om det å drive butikk i Kvadraturen - og i Sørlandssenteret - er Frode Andersen (52). I 25 år har han drevet klesbutikken Blikkbox. Hele tiden har han vært i de samme lokalene i Sørlandssenteret, og nå er han tilbake i Kvadraturen også, etter noen års fravær.

— Nå betaler jeg fast husleie og det er blitt mye bedre enn forrige gang jeg var i Kvadraturen. Kort sagt er det blitt til å leve med, sier Andersen.

Blikkbox har overtatt lokalene på hjørnet av Markensgate og Kristian IVs gate som tidligere huset et parfymeri. Nå rommer det en butikk hvor herre- og dameklær for flere aldersgrupper dominerer både rom og synsinntrykk.

Frode Andersen har drevet Blikkbox i 25 år. Hele tiden har han hatt butikk i Sørlandssenteret, periodevis også i Kvadraturen. Nå har han vært tilbake i Markens i ett år og synes "det er blitt levelig". Det var det ikke før. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— For 12 år siden etablerte jeg Blikkbox i Slottet og ble der i 4 1/2 år, inntil ombyggingsarbeidene tok til og vi mistet døra vår. Da flyttet jeg bort til Sønnik-hjørnet. Men selv om kontrakten var kortvarig fordi bygget skulle rives, var leien så høy at omsetningen ikke kunne forsvare den. På toppen av det hele var det i finanskrisetiden da folk strammet litt inn på pengebruken, pluss at vi hadde noen uvanlig kalde vintere. Så da ga jeg opp Kvadraturen, beretter Frode Andersen. LES OGSÅ:

Et lite mellomspill hos Amfi Vågsbygd ble det også. I to år.

— Jeg ville konsentrere meg om butikken i Sørlandssenteret, hvor det jo skulle begynne ganske tøffe ombyggingsarbeider. Da de var unnagjort, ble det i grunnen litt kjedelig, så jeg så meg om i Kvadraturen på nytt. Og da kom jeg altså over disse lokalene.

- Og nå går det bedre, sier du?

— Helt klart. Og jeg ser butikkene i Kvadraturen og på Sørlandssenteret i sammenheng; her i byen får jeg profilert varene, mens en større del av salget foregår på Sørlandssenteret. Der har omsetningen økt i mange måneder på rad.

Espen "Bager" Albert gleder seg til kommende strukturendringer i handelsnæringen slår ut til beste for Kvadraturen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Netthandel gir strukturendringer- Ser vi ti år fram i tid, tenker jeg at netthandelen har redusert de store handlemaskinenes behov for areal; folk har med seg nettbrettet i butikken, bestiller og får varen levert hjem. Det betyr strukturendringer og mindre butikker. I neste omgang får det positive effekter for Kvadraturen, som kan by på andre opplevelser enn bare shopping, sier Espen «Bager» Albert.

Kvadraturen-ildsjelen driver ikke bare Dampbageriet; han er også medeier i utestedet Hos Naboen, har to Dampen-utsalg lengre nord i og ved Markens, pluss at han driver kaffebaren Camillo Bastrup langt oppe i samme gade.

— At leieprisnivået har sunket i Kristiansand sentrum, er en naturlig følge av overetablering i mange bransjer som fremfor alt skyldes Sørlandssenteret - Norges største kjøpesenter plassert i Kristiansand!

På dette arkivbildet fra 2014 er Liv Brit Kambo (t.h.) i engasjert passiar med byarkitekt Venke Moe. Foto: Arkiv/Torstein Øen

Tror på Kristiansands attraktivitet— Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Vi må gjøre oss attraktive, og det har jeg stor tro på at Kristiansand kan!

Det skriver Liv Brit Kambo på tampen av en lang sms til Fædrelandsvennen. Hun er eiendomsbesitter og særlig engasjert i Lillemarkens. Etter mange år i Canada har hun tanker om eiendoms- og næringsutvikling som hun også bidrar med i Næringsforeningen-styret.

«Utviklingen av leiemarkedet i sentrum er avhengig av mange faktorer, som sentrumsutvikling, vitalisering, mangfold, omgivelser, opplevelser, miljø, samspill, innbyggertall, tilgjengelighet, trivsel, overordnede økonomiske utsikter, teknologi, delingsøkonomi, globalisering og så videre. Fire bunnlinjer: People, Planet, Passion, Profit. Alt henger sammen med alt. Mennesket i sentrum!» lyder Kambos konsentrerte budskap.