Nøkkelhullmerkingen ble innført i Norge i 2009 og skal gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunne matvarer. Nå har enkelte produsenter sluttet å nøkkelhull-merke sine varer fordi de mener at en bitende priskonkurranse på disse varene har gjort dem ulønnsomme å produsere. Dessuten fjerner enklete kjeder disse varene fra sine hyller.

Det er frivillig å bruke symbolet, og dette mener lavpriskjeden Kiwi og Forbrukerrådet bør endres for å unngå at merkeordningen uthules.

De vil at nøkkelhullmerkingen skal gjøres obligatoriskog ber helseministeren gripe inn for å sørge for dette.

Det synes ikke Bent Høie er noen god idé:

Noen kommer, andre forsvinner

Aftenpostens artikkel om nøkkelhull-merkingen tidligere i dag.

— Vi har sett at noen produkter forsvinner ut av nøkkelhull-sortimentet hos produsentene, mens nye kommer inn. Slik vil det nok være. Og det vil heller ikke være mulig å gjøre denne ordningen obligatorisk, det vil EU-reglene stenge for. En slik ordning må baseres på frivillighet, sier Høie til Aftenposten.Høie understreker også at det fra et forbruker-perspektiv heller ikke er noen direkte ulempe at det oppstår priskrig på denne type matvarer.

— Lave priser øker forbruket av sunne varer, sier statsråden.

Nøkkelhull-merking skal være frivillig

Han sier at det er svært viktig for folkehelsen at det blir et stadig større tilbud av sunne matvarer i butikkene, og statsråden lover at det fra myndighetenes side skal følges opp med kampanjer overfor forbrukerne slik at folk blir inspirert til å spise sunnere mat.

— Vi ser jo også at det generelle forbruket av f.eks. frukt og grønt øker i befolkningen, og det er viktig at også det generelle sortimentet av sunn mat er stort ute i butikkene. Jeg har nettopp hatt et møte med bransjen der den uttrykker stor vilje til å satse videre på nøkkelhull-varene, men der man også ber om at fortsatt skal være frivillig. Slik bør det også være, mener Høie.

Motvillige produsenter vil tape i det lange løp

Helseministeren tror at de produsentene som bevisst holder seg unna nøkkelhullmerkingen vil komme til å få seg en overraskelse etter hvert.

— Å fjerne enkeltvarer fra en ordning som begynner å bli virkelig godt innarbeidet i folks bevissthet tror jeg er meget kortsiktig. Det vi ser helt tydelig er at etterspørselen etter sunn mat forsterkes i markedet. De produsentene som ikke vil delta i denne prosessen vil komme til å tape i det lange løp, mener Høie.

Statsråden henviser til at ordningen stadig blir innskjerpet, og at det fra nyttår stilles enda strengere krav til lavt saltinnhold for å kvalifisere for å kunne nøkkelhullmerke på matvarer. I forslaget til revidert nøkkelhullforskrift blir det stilt strengere krav til innhold av salt i både pølser, pizza, kjøttdeig og fiskeprodukter.

— I forbindelse med skjerpingen skal Helsedirektoratet legge opp til nye kampanjer som skal informere forbrukerne om endringene som skal skje, sier Høie.