SØGNE: — Ikke i dette statsbudsjettet, nei. Her er det ingen tapere. Statsbudsjettet preges av den luksussituasjonen som Norge befinner seg i. Når en av de store diskusjonene går på at ostene blir litt dyrere. Ja, bortsett fra parmesanen, da, så er det et klart tegn på at vi har det veldig godt her i landet, sier Asgeir Grøneng Hartveit, banksjef i SpareBank 1 SR-Bank i Kristiansand.

Ut fra regnestykker banken hans har gjort er det enslige med barn som er de største vinnerne i statsbudsjett 2013. Grunnen er at enslige med barn flyttes fra skatteklasse 2 til skatteklasse 1, noe som gjør at de får et nytt særfradrag på 47.160 kr i året.

Råder til sparing

— Regjeringen gjorde det også klart at de ville styrke denne gruppen, så dette var ikke overraskende. Når det er sagt, så får de aller fleste grupper bedre økonomi med dette budsjettet, både enslige, barnefamilier, enslige med barn og pensjonistektepar. Årsaken er at minstefradraget øker, samtidig som rentefradrag knyttet til boliglån opprettholdes, og innslagspunktet for toppskatt økes, forklarer banksjefen.

- Så vi kan leve like fett neste år?

— Ja, for så vidt. Men mitt råd er at man sparer penger nå, og setter av en bufferkapital til trangere tider. Vi vet at renten vil settes opp på et tidspunkt. Strømprisene er på et rekordlavt nivå nå, de vil også gå opp. Vi er en helt unik situasjon nå til å ruste oss for ruskeværet, når det måtte komme. Og det er ikke så dumt å tenke litt langsiktig, sier Hartveit.

Ingen renteøkning

Men banksjefen tror ikke på noen renteøkning med det første.

— Dette er et nøkternt og fornuftig budsjett som ikke kommer til å skape en renteøkning slik vi ser det nå, ikke i nærmeste fremtid, understreker han.

Samtidig advarer Hartveit mot den økende gjelden blant folk flest.

— Vi har stor egenkapital som er bundet i boliger, og vi har god lønnsvekst og prisvekst i de fleste store byene. Dette har ført til at veldig mange har økt lånene sine og tatt opp store lån. Vi tror det er viktig å balansere privatøkonomien fremover. Kanskje man skal betale litt ekstra ned på boliglånet i året som kommer, i stedet for å bestille sydentur nummer to. Eller sette av litt ekstra til pensjon, i stedet for å pusse opp kjøkkenet? sier Asgeir Grøneng Hartveit.