KRISTIANSAND: — Kapasitetsmessig hadde vi utfordringer med de største kundene. Vi hadde store kunder som stanget hodet i taket, sier Arvid Grundekjøn.

Innen banksektoren er det nemlig en regel om at bankene ikke kan låne ut mer enn 25 prosent av egenkapitalen til samme kunde. Bedrifter som trengte mer kapital, må derfor gå til en annen bank.

Med en betydelig større egenkapital, kan den nye banken betjene de største bedriftene på en bedre måte enn de i dag gjør hver for seg.

— Denne banken kan følge landsdelens næringsliv lenger. Å ha en ledelse som sitter her på Sørlandet, som kan næringslivet bedre enn noen andre og som har beslutningsmyndigheten her blir veldig bra, sier Grundekjøn.

Han har selv vært i samtaler om fusjon da han var styreleder i Sparebanken Pluss.

— Vi hadde noen sonderinger, og det har også vært sonderinger ved tidligere anledninger. Vi har følt på at det var to banker som kunne stå på egne ben. Men det har vært en utvikling med enda større tall i bedriftene og enda større behov for en stor landsdelsbank. Derfor var dette veien å gå.

Arvid Grundekjøn gikk av som styreleder Sparebanken Pluss da han stilte som Høyres ordførerkandidat i Kristiansand.

Lettet over bankfusjon

Kurt Mosvold mener det er en fordel at de to bankene forblir en lokal bank. Foto: Reidar Kollstad

Investor Kurt Mosvold håper bankfusjonen kan hindre at sørlandske banker blir kjøpt opp av en utenforstående.— Jeg håper at de nå er så store at det forblir en lokal bank og ikke blir kjøpt opp av en større bank, sier investor Kurt Mosvold.

Han mener det er to solide banker som nå slår seg sammen og tror resultatet av fusjonen blir en mer slagkraftig bank.

Mosvold er glad over at landsdelen får en sterk bank med ansatte som kjenner næringslivet.

— Det å kunne forholde seg til lokale bankfolk i stedet for folk som sitter i Sverige eller Oslo, er en stor fordel. Det er også en trygghet at toppene kjenner oss personlig. Da blir det bedre bankhåndverk, sier Mosvold.

Kristiansen hyller fusjonen

GLAD FOR FUSJON: Varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Torstein Øen

Bankmann og politiker Jørgen Kristiansen (KrF) mener det var på høy tid at Sørlandet fikk en større bank.— Fram til nå har det innimellom vært prosjekter på Sørlandet som har vært for store for at disse bankene kan ta dem hver for seg, sier Jørgen Kristiansen.

Han er varaordfører i Kristiansand og har bakgrunn fra SR- Bank.

— Det er helt nødvendig med større enheter, og det er viktig med lokal storbank som kan løfte lokale prosjekter.

Nye krav

Jørgen Kristiansen betegner banksektoren som en bransje som hele tiden er preget av fusjoner og overtagelser.

Han mener det var på tide med en fusjon.

— Jeg tror en slik fusjon er riktig, rent strategisk, både med tanke på kapitalkravet til bankene og nytt regelverk, sier Kristiansen.

Har ventet

Både politikere og næringslivsledere har ventet på at de to bankene skulle fusjonere.

Flere bedrifter på Sørlandet var i ferd med å bli for store for Sparebanken Sør og Sparebanken Pluss.

— Det er overraskende at det ble en løsning. Jeg tror det er riktig for det sørlandske bankvesen. Det er viktig med en stor, tung finansiell aktør som kan betjene det sørlandske næringslivet, sier Per Sigurd Sørensen (H), tidligere ordfører i Kristiansand, tidligere bankmann og nå ansatt ved Universitetet i Agder.