— Jeg har ikke støttet Frp økonomisk. Jeg rykker inn annonsen for å bli kvitt pågangen med spørsmål om hvilket parti som får min stemme, sier Thon.

I annonsen skriver milliardæren: «Et sterkt Fremskrittsparti gjør det lettere for Høyre å føre høyrepolitikk».

— Jeg velger Fremskrittspartiet fordi partiets program er fornuftig og fordi partiet er landets tredje største, men som aldri har fått vist hva de er gode for.

Byråkratiet knebler gründerskap

Thon sier til Aftenposten at kroner og øre, skatt og økonomi ikke er årsakene til at han velger å stemme mørkeblått.

— Byråkratiet vokser i en betenkelig grad og knebler gründerskap og produksjonsutvikling. Ethvert politisk parti som vil prøve å stoppe denne betenkelige utviklingen ville fått min stemme. Gjennom sitt program anser jeg at Frp er best egnet, sier Thon.

I tillegg mener Thon at Frp gir ungdommer flere muligheter til å bygge fremtiden sin, at eldre får flere og gode muligheter og at FrP står for en bærekraftig innvandringspolitikk.

- Verre kan det ikke bli

Det var for et knapt år siden at Thon begynte å forberede seg på valget. Til TV2 sa han at den rødgrønne regjeringen har feilet, og at han ville ha regjeringsskifte.

– Det vil vel bli en overskrift i alle intervjuer hvis jeg sier at verre kan det ikke bli, sa Thon til tv-kanalen.

Han etterlyste en forandring, og mente at den må komme fra høyre – og kanskje fra ytterste høyre.

— Flott initiativ fra Olav Thon, men med marginal effekt på valgresultatet, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden.

Han mener alt som kan stimulere til valgdeltagelse er bra for demokratiet, men tror ikke at avisannonser påvirker velgerne i særlig grad.

- Du er ikke overrasket over at han ikke stemmer Høyre?

— Nei, Olav Thon representerer på mange måter utenforskapet i Norge. Og Fremskrittspartiet er jo utenforskapets parti, sier Hans Geelmuyden.

Håper den virker

Siv Jensen er glad for støtten fra milliardæren.

— Jeg setter stor pris på at han støtter Frps politikk. Han er en mann som har bygget seg opp fra to tomme hender og skaffet en masse arbeidsplasser og bidratt til felleskassa på mange måter.

- Tror du sånne annonser virker?

— Jeg håper det. Dette er en klar og positiv uttalelse fra en person som har betydd mye, understreker Frp-lederen.

Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal er skeptisk til effekten av avisannonser, som han oppfatter som gårsdagens virkemiddel. Partiet bruker mindre ressurser på avisannonser i denne valgkampen enn tidligere.

— Uten å ha sett annonsen fra Thon vil jeg bare si at vi er glade for alle som jobber for å gi landet en ny regjering. Men jeg anbefaler alle som ønsker høyrepolitikk å stemme på Høyre, sier han.