KRISTIANSAND: Siden 2009 har firmaer på Sørlandet signert i overkant av 30 kontrakter med Brasil. Ifølge et nyhetsbrev fra den sørlandske næringsklyngen NODE (Norwegian oil and gass engineering) har de en verdi på mellom 30 og 40 milliarder.

— Kontraktene har i snitt en verdi på over en milliard, så det er nok nærmere 40 milliarder, sier Kjell O. Johannesen, daglig leder i NODE.

Kontraktene dreier seg om borepakker for statlige Petrobras og de fleste har gått til Aker Solutions (Aker MH) og National Oilwell. I tillegg har Cameron og Nymo sikret seg kontrakter.

Etablerer seg

I kontraktene som er signert med Brasil, er det vanlig med et krav om lokal verdiskapning. Firmaer fra landsdelen etablerer seg derfor i Brasil for å kunne levere utstyr til oljeindustrien.

— Mye av det som kommer til å foregå i Brasil vil bli styrt fra Norge og Sørlandet. Derfor jobber vi med å sette opp fasiliteter, etablere firma og drive kompetanseopplæring, sier Kjetil Høisæter Paulsen, daglig leder i Noba Tech AS.Firmaet er eid av Andersen Mekaniske Verksted i Flekkefjord, Bestra i Kristiansand og Kongsberg Devotek. NODE tok initiativ til prosjektet etter at blant andre National Oilwell hadde ønsket at leverandørindustrien etablerte seg i Brasil.

De jobber nå med å etablere et industriselskap som skal kunne produsere utstyr.

De vil kunne levere utstyr til de prosjektene som de andre sørlandske selskapene allerede har fått kontrakt på.

— Teknologisk og kompetansemessig ser vi ingen begrensninger i Brasil, selv om vi er ydmyke på at mange norske selskap har erfart det motsatte, sier Kjetil Høisæter Paulsen.

Signerte kontrakt

Det brasilianske oljeselskapet Petrobras har de siste årene satt ut 28 borepakker. Alle har gått til bedrifter på Sørlandet.

Onsdag ble det også kjent at Aker Solutions har signert en kontrakt med Petrobras til en verdi av 4,6 milliarder kroner.

Aker Solutions har vært etablert i Brasil siden 1978.