Strømprisen på Østlandet og Vestlandet blir 5,82 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet mandag. Det viser foreløpige tall fra Nord Pool.

Den forrige høyeste gjennomsnittsprisen her var 4,95 kroner lørdag.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Maksprisen i de to områdene, som inkluderer Oslo og Bergen, er høyest mellom klokken 21 og 22 med 6,23 kroner per kilowattime.

Høyest i sørvest

Sørvest-Norge, som inkluderer Kristiansand, har fortsatt den dyreste strømmen i landet mandag.

Her ligger snittnivået på 6,28 kroner kilowattimen, også rekordhøyt. Fredag passerte prisen seks kroner her for første gang.

Maksprisen ligger på 8,2 kroner per kilowattime mellom klokken 19 og 20. Legger man på nettleie og avgifter vil prisen da komme opp i 10,81 kroner.

10-kroners grensen brytes i morgen kveld. Mellom klokken 18 og 21 vil prisen, inkludert avgifter og nettleie, være over 10 kroner. Foto: Skjermdump

Gassbyks og lite vann

Energikrisen i Europa er en viktig forklaring på hvorfor strømprisene er skyhøye i Sør-Norge. Gassprisen har vært høyere etter invasjonen av Ukraina og Russlands reduserte gassleveranser, og prisen har steget kraftig i løpet av sommeren.

Strømprisen i Europa påvirkes sterkt av gassprisen. Dyr strøm i Europa påvirker igjen Sør-Norge fordi man er koblet på det europeiske markedet gjennom utenlandsforbindelser.

Lite vann i magasinene i Sør-Norge, da særlig i sørvest, bidrar også til de rekordhøye strømprisene her til lands.