Strømprisene i Sør-Norge har nådd nye rekorder de siste årene, særlig drevet av høy gasspris i Europa, mens Nord-Norge har hatt langt lavere strømpriser enn resten av landet.

En fersk analyse fra Statnett anslår at strømprisene vil falle de neste fem årene, men holde seg over prisnivået i 20-årsperioden før prissjokkene i 2021 og 2022, tror selskapet.

Konserndirektør for kraftsystem og marked Gunnar Løvås i Statnett. Foto: Statnett

Statnett anslår en årlig snittpris i Sør-Norge på rundt 1 krone kilowattimen i 2023 og 2024, fallende til rundt 80 øre kilowattimen i 2028. Før de siste urolige årene lå norske strømpriser i snitt på 20–40 øre kilowattimen.

– Det som definerer prisbildet på kraft over tid, er prisnivået i det europeiske energimarkedet, ledet av prisene på gass og kull. Så kombineres det med at vi ser mye ny sol- og vindkraft, som setter prisen i stadig større del av tiden og demper prisene over tid, sier konserndirektøren for kraftsystem og marked i Statnett, Gunnar Løvås, til E24.

– Mange hadde håpet å komme tilbake til en strømpris på 30 øre?

– Det er mange usikkerhetsmomenter, og vi påstår ikke at vi har noen fasit. Men det er dette vi kommer til når vi ser på det som er forventet av priser på gass, kull og kvotepriser på CO₂, sier Løvås.

Venter ikke lenger kraftunderskudd

NVE la nylig frem en kortsiktig analyse i strid med en tidligere analyse fra Statnett. NVE anslo at Norge ikke ville få kraftunderskudd de neste fem årene, selv om kraftbalansen svekkes. Anslagene fikk kritikk fra Fornybar Norge for å undervurdere kraftbehovet.

Statnetts nye analyse er mer på linje med NVEs anslag. Statnett mener ikke lenger at Norge samlet sett får et kraftunderskudd i 2027. Årsaken er blant annet at forbrukerne ser ut til å spare mer på strømmen enn tidligere, og at noen elektrifiseringsprosjekter i oljebransjen er skjøvet lenger ut i tid.

– Selv om et stort antall prosjekter i andre næringer har fått nettilknytning, ser det ut til å ta noe tid før det øvrige industri- og næringsforbruket tar seg opp, sier Løvås ifølge en melding.

Overfor E24 utdyper Løvås hvorfor selskapet nå tror at kraftunderskuddet kommer noe senere enn det trodde i fjor:

– Vi ser noe lavere forbruksutvikling enn vi hadde ventet i en del industri, spesielt petroleumsindustrien. Men vi opprettholder at vi regner med en periode med kraftunderskudd ved utløpet av denne femårsperioden, før man blant annet får bygget ut mer havvind, sier han.

Slik anslår Statnett at forbruket og produksjonen av kraft vil være i Norge de neste fem årene. Den gule linjen viser forventet produksjon, mens den svarte linjen viser forventet forbruk. Den grønne linjen viser forbruket i et lavt scenario og den blå viser forbruksutviklingen i et høyt scenario. Foto: Statnett

Venter fortsatt svekket kraftbalanse

Fortsatt venter Statnett at forbruket av strøm vil øke mye raskere enn kraftproduksjonen. Statnett venter at Norge vil ha akkurat nok kraft til å dekke forbruket i 2028, hvis det blir et normalår. Det betyr i så fall at kraftoverskuddet går fra rundt 19 terawattimer (TWh) til null.

– Energibalansen svekkes betydelig, sier Løvås i meldingen.

Mens Norge som helhet vil ha balanse mellom forbruk og produksjon, venter Statnett at Sør-Norge går i null alt i 2027.

Statnett har store planer om investeringer i nye kraftlinjer, og sier at utviklingen i energimarkedet fortsatt støtter opp om strategien.

– Forbruksøkningen kommer, og kraftsystemet må kunne håndtere større volumer og sterkere og hyppigere svingninger, sier Løvås.

Tidligere ventet Statnett at Norge ville ha underskudd på kraft og måtte importere i en normalår fra 2027. I en fersk analyse har selskapet endret utsiktene til at kraftbalansen går i null i 2028. Foto: Statnett

Lavere prisforskjell mot nord

Prisforskjellene på kraft mellom Nord- og Sør-Norge vil dempe seg noe fremover, tror Statnett. Men prisene ventes fortsatt å være betydelig lavere i nord, med årlig snittpris på 29 øre kilowattimen i 2028.

«Snittprisene i NO4 holder seg lavere enn i sør både som følge av en positiv lokal energibalanse og det store overskuddet på energibalansen nord i Sverige», skriver Statnett.

Statnett venter at norske strømpriser vil ligge under nivået i Europa. «Snittprisen i Sør-Norge holder seg rett under snittet for tyske og britiske priser, til tross for at Norge ligger rundt null på energibalansen i et normalår i 2028», skriver Statnett om sitt hovedscenario.

«Dette skyldes det store samlede nordiske energioverskuddet», legger selskapet til.

– Gledelig

Energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i forbrukerorganisasjonen Huseierne håper at Statnett får rett i at strømprisene faller, selv om de ikke skal tilbake til tidligere tiders lave nivå.

– Det er gledelig hvis Statnett får rett, slik at forbrukerne kan slippe den uforutsigbarheten vi har hatt med priser på opp mot 5–6 kroner kilowattimen på det meste det siste året, sier Öberg til E24.

Energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg. Foto: Huseierne

Huseierne har fått gjort en befolkningsundersøkelse etter de store prisøkningene på mange varer den siste tiden.

– Der svarer folk at det ikke er lån og dagligvarer, men strømprisene som bekymrer dem aller mest, sier hun.

– Jeg tror dette bunner i usikkerheten etter halvannet år med så mye variasjon i prisene. Du risikerer å få en strømregning på alt fra 500 kroner til 10.000. Og da blir det store, uforutsette utgifter for folk, sier Öberg.

Hun håper på mer stabile strømpriser slik at det blir lettere for forbrukerne å planlegge.

– Så lenge vi har strømstøtten, vil også den gi en forutsigbarhet, sier hun.

– Men vi må snart også begynne å tenke på mer langsiktige grep. Vi venter spent på hva regjeringen kommer med om energieffektivisering i planen som er varslet i forbindelse med 2024-budsjettet, sier Öberg.

Slik ser Statnett for seg utviklingen frem til 2028, med kraftig økt strømforbruk særlig til industri og transport. Grafen nederst viser den forventede fordelingen av forbruket på ulike sektorer. Grafene er målt i terawattimer (TWh) årlig forbruk. Foto: Statnett