— Ja, vi har innkalt til allmøter på alle lokasjoner onsdag. Det dreier seg om ordinære allmøter, bekrefter administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco Norway AS (NOV).

Både Ramfjord og kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø har nylig fortalt Fædrelandsvennen at den varslede prosessen for bemanningsreduksjoner skal konkretiseres mot slutten av juni. Om fremdriftstempoet nå er satt opp, slik at konkrete tall på oppsigelser og fordeling på forskjellige virksomhetsområder innen storselskapet vil bli kjent onsdag, ønsker ikke Ramfjord å svare på.

— Det dreier seg om ordinære allmøter, gjentar han.

Fædrelandsvennen har imidlertid grunn til å tro at NOV-ledelsen vil legge fram konkret informasjon om hvor mange som må gå, og fra hvor.

Nedbemanning

Det var sent i april at NOV-styret vedtok å starte nedbemanning. Onsdag 29. april gikk det ut info via e-post til samtlige ansatte i Norge. For få måneder siden hadde NOV 5000 ansatte og innleide medarbeidere her i landet, hvorav cirka 3200 i kristiansandsområdet. Nå er imidlertid kontraktene med mange innleide konsulenter avsluttet, slik at tallene er redusert til mellom 4500 og 4600 totalt, hvorav rundt 2900 i Kristiansand og Søgne.

I april utdypet Tor Henning Ramfjord de varslede kuttene slik:

— Vi vet ikke hvor lenge markedssituasjonen varer, men ser ingen lysning på kort sikt. Derfor er vi nødt til å starte en prosess for å tilpasse oss. Vi kan ikke si hvor mange som må gå, og hvor i Norge de må gå fra. Nå iverksettes en prosess i samarbeid med de tillitsvalgte. I løpet av prosessen skal slike spørsmål avklares. Det samme gjelder hvilke kriterier som skal legges vekt på i utvelgelsen.

Ordretørke

Som Fædrelandsvennen meldte for få dager siden, hadde det norske NOV-selskapet rekordomsetning på 45 milliarder kroner i 2014, og 4,8 milliarder kroner i overskudd før skatt. Fra hovedkontoret i Houston er det også meldt om et pent konsernresultat for første kvartal 2015, men innen Rig Systems ble det spist 17,4 milliarder kroner av ordrebeholdningen i løpet av kvartalet, mens kun 1,9 milliarder gikk inn.

Det er også knyttet stor usikkerhet til kontraktene på intet mindre enn 22 komplette borepakker til kunder i Brasil. De 22 pakkene utgjør en betydelig del av NOVs ordrebok.

— Vi er nødt til å håndtere overkapasiteten som er i ferd med å bygge seg opp. Det inngår som en del av det å drive virksomheten på godt vis, understreket Tor Henning Ramfjord da kuttprosessen ble varslet.

- Ryddig prosess

Fædrelandsvennen har prøvd å kontakte flere NOV-tillitsvalgte. Den eneste vi har fått kontakt med, er Kaspar Frengstad fra Industri Energi.

— Prosessen har vært ryddig. Ledelsen har opptrådt inkluderende og greit. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere noe nå, bortsett fra å konstatere at situasjonen i alle tilfeller er kjedelig, sier Frengstad til Fædrelandsvennen.