KRISTIANSAND: — De sju - åtte dagene jeg skal gå fra Flekkefjord til Risør bruker jeg til å få fokus på saker jeg brenner for, som er viktige for Sørlandet og som jeg tror er viktige for leserne, sier Steinar J. Olsen.

I disse dager pakker han tursekken med gnagsårplaster, og går inn sine nye joggesko på jobb. Årsaken til at han legger ut på den 210 kilometer lange turen er at han i et lettsindig og ivrig øyeblikk klokka tre en natt i fjor sendte ut en mail til følgerne av Stormberg der han lovet å gå Sørlandet på tvers dersom de hjalp ham til å vinne Fædrelandsvennens konkurranse om å bli årets sørlandsbedrift. Og Stormberg vant.

— Jeg var litt for rask på avtrekkeren der, men jeg skal holde det jeg har lovet, flirer Olsen.

Medieoppmerksomhet

Og som den mediebevisste personen han er, har han i detalj planlagt hvordan han skal bruke turen til å skaffe seg oppmerksomhet. Olsen har leid inn selskapet TVP som skal produsere en web-serie. De over 120.000 som følger Stormberg på Facebook og Twitter skal bli jevnlig oppdatert underveis, og blir invitert med på en konkurranse om å stemme over hvilket samfunnsnyttig prosjekt som skal tildeles inntektene fra turen. Og både TV2 og NRK blir invitert med til hver sin turdag.

Olsen har erfaring fra at det gir bedriften oppmerksomhet og godt omdømme å ta samfunnsansvar. Nylig vant Stormberg den nasjonale Omdømmeprisen for andre år på rad.

— Det paradoksale er at Stormberg, som er den minste bedriften på listen, ikke har en strategi for omdømme. Vi får anerkjennelse for vår utradisjonelle måte å drive på. Det har gitt oss konkurransefortrinn at vi har gjort samfunnsansvar til en naturlig del av forretningsvirksomheten, sier Olsen.

Ingen kontemplasjon

Turen han nå legger ut på over sørlandsheiene blir langt fra noen anledning til kontemplasjon slik Olsens ordinære skogsturer er, men blir en vedvarende happening med rundt 120 gjester. Noen følger Olsen et stykke på veien, som høyreleder Erna Solberg, kristiansandsordfører Arvid Grundekjøn og stortingsmann Freddy de Ruiter, mens andre dukker opp på avtalte steder til større arrangement. Det siste skjer blant annet på Konsmo når Olsen kommer ned barnevandringsstien vestfra.

— Der vil vi ha fokus på fattigdom og familievold, sier Olsen, som i 10 år har sittet i styret for Vest-Agder Krisesenter.

Inkludering

En dag setter han fokus på hvordan samfunnet kan stille opp for folk som har begått lovbrudd, og har med seg blant andre Torgeir Stensrud, som ble dømt for bedrag i den store Finance Credit-saken for ca. 10 år siden.

I Kristiansand lager Olsen et arrangement for folk med psykiske lidelser, mens Erna Solbergs etappe skal handle om folkehelse og betydningen av å holde seg i form.

— Den dagen setter vi også fokus på sex-overgrep mot gutter, som det har vært snakket lite om i offentligheten, sier Olsen.

Med seg til Lillesand har Olsen Natasha Pedersen, som jobber for å få til lindrende behandling for dødssyke barn.

Svikter klima

Derfra får følge av blant andre Svein Tveitdal, tidligere direktør ved Grid Arendal, for å snakke om klimatrusler. Klima er et av områdene Olsen ønsker at Stormberg skal bli bedre på.

— Jeg har forsøkt å få lagt om til mer klimavennlige stoffer, og blant annet erstatte bomull med bambus, hamp og myk polyester. Men markedet etterspør bomull, som også er billigere. Så vi må innrømme at det ville hatt kommersielle følger å kutte ut bomull, så det kan vi ikke gjøre, sier Olsen.