KRISTIANSAND: — Jeg anslår at mitt tap blir 28-29 millioner kroner, sier Espen Hennig-Olsen (58).

Via holdingselskapet Tamburin Invest AS har imidlertid gründeren meldt inn et tilgodehavende på nesten 40 millioner kroner i konkursboet etter Flynonstop AS.

— Jeg kunne ha pyntet på tallene ved å la være å melde inn alt som krav. Men da ville jeg samtidig redusere muligheten til å få noe tilbake dersom noen kjøper opp det som ligger av verdier i boet, sier Hennig-Olsen til Fædrelandsvennen.

Største kreditor

Tirsdag ettermiddag hadde bostyrer Bjørn Hübert Senum fått studert innholdet i Flynonstops oppbudsbegjæring. Totalt oppgir selskapet å skylde 53,7 millioner kroner. Suverent største kreditor er Espen Hennig-Olsen eget holdingselskap, Tamburin Invest AS, med de nevnte 40 mill.

Hennig-Olsen forteller selv at intet av det han har til gode, er sikret med pant. Erfaringsmessig er brorparten ugjenkallelig tapt i slike situasjoner, men Espen Hennig-Olsen regner altså selv med at han hans tap begrenses til 28-29 mill.

I tillegg til alt han har lånt selskapet, kommer aksjekapitalen. Ved årsskifte 2012/2013 var egenkapitalen i Flynonstop AS bokført med 4,4 millioner kroner. I januar i år ble den så økt med friske penger, uvisst hvor mye. Men per definisjon er alt av egenkapital tapt når et selskap går konkurs.

Iskrempenger

Espen Hennig-Olsens kapitalbase stammer fra de bortimot 60 millioner kronene han fikk ut da han solgte iskremaksjene sine til brødrene Paal og Martin i 2011. 2012-regnskapene for Flynonstop AS og Tamburin Invest AS gir indikasjoner på hvordan pengene er forvaltet:

Som sikkerhet overfor banken som har garantert for leien av det leasede flyet, hadde Flynonstop AS bundet 11,7 millioner kroner på en konto ved fjorårets utgang. Da hadde morselskapet, Tamburin Invest AS, hjulpet datteren med et lån på 20,3 millioner kroner, pluss en selvskyldnerkausjon på 16,5 mill.

Utover det fremgår det av regnskapet at Espen Hennig-Olsen hadde lånt 26,3 millioner kroner av private midler til Tamburin Invest AS da 2012 tok slutt. Formodentlig inngår beløpet i de 40 millionene Tamburin Invest har meldt som krav i Flynonstop-boet.

Tirsdag formiddag svarte Espen Hennig-Olsen dette på spørsmålet om Tamburin Invest AS kan komme til å gå konkurs i dragsuget av Flynonstop:

— Nei!

Tom kasse

Espen Hennig-Olsens store krav utløste imidlertid ikke konkursen.

— Grunnen til at det ble begjært oppbud er at selskapet skylder penger til andre, som det ikke er midler til å betale, sier bostyrer Senum.

Han antyder at reell gjeld til eksterne kreditorer ligger i underkant av ti millioner kroner. Største eksterne kreditor er CIT Aerospace, selskapet som eier flyet og har leaset det til Flynonstop.

— CIT Aerospace har sikret seg i form av garantier og penger på sperrede konti, opplyser Bjørn Hübert Senum.