En søndag tidligere i mars sitter en far hjemme i Trøndelag og sjekker e-posten sin. Da ser han at han har fått kvitteringer på kjøp på Itunes for over 29.000 kroner.

Det som har skjedd er at sønnen på 8 år har lekt med Ipaden og kjøpt virtuelle ting i et spill som heter Clash of Clans.

— Han hadde kjøpt det for å komme videre i spillet, sier faren som ønsker å være anonym.

Mannen forteller at sønnen ble lei seg da han skjønte at det var snakk om ekte, og mye penger.

— Han trodde det var snakk om spillpenger. Dette er rett og slett røveri.

- Kynisk

Det går an å endre innstillingene både på Iphone og Ipad slik at du ikke kan kjøpe slike ting inne i en app.

— Det hadde jeg opprinnelig gjort, men etter at jeg hadde reinstallert programvaren på Ipaden, var alle innstillingene satt tilbake til standard. Og jeg hadde glemt å endre innstillingene igjen.

Standardinnstillingen på Apples produkter er ikke blokkering av slike kjøp.

— Apple burde latt standardinnstillingen være blokkering. Jeg synes det er kynisk at man utnytter teknologi og småbarnsfamilier på denne måten, fortsetter han.

Denne historien er langt fra unik.

barnevakten.no i forrige uke ble historien om en 7-åring som brukte 7000 kroner på tilsvarende spill fortalt. Da var det blant annet kjøpt et «bagasjerom for diamanter» som kostet 700 kroner. Du får ikke noen diamanter i posten, men du kommer videre i spillet.

Her kan du lese en artikkel som forklarer hvordan du skrur av funksjonen som tillater slike kjøp.

PR-ansvarlig Heini Vesander hos Supercell, som produserer spillene Clash of Clans og Hay Day, skriver i en epost at selskapet jobber kontinuerlig for å forbedre systemene som forhindrer barn fra å gjøre kjøp i appene deres.

«Nedkjølingsperiode»

— Vi er leie oss for problemene familien går gjennom og vi håper alt er bedre nå. Mange hos oss på Supercell har også barn, og vi tar hver av disse sakene veldig seriøst, sier han.

Han sier det allerede finnes en rekke barrierer som skal forhindre barn fra å svi av penger på spillene. Blant annet går det tydelig frem i AppStore at det er mulig å kjøpe tilleggsutstyr i spillene, og denne informasjonen kommer også opp i en egen boks første gang man bruker spillet. For å utføre kjøpet, må spilleren oppgi passordet for sin Itunes-konto.

Det er også lagt inn en «nedkjølingsperiode» på 15 minutter som innebærer at spillere som bruker mer enn 870 kroner i løpet av dette tidsrommet må oppgi et ekstra iTunes-passord. For øvrig anbefaler han alle å endre innstillingene på iPad og iPhone slik at det ikke går an å gjøre slike kjøp i appene — og å holde iTunes-passordet for seg selv.Ifølge Vesander er det ikke ofte at kunder bruker penger i spillene deres uten å mene det.

— Vi jobber tett med Apple for å løse alle saker der kunder ved uhell har brukt penger i spillene våre. Apple har vanligvis gitt full erstatning i disse tilfellene, sier han.

- Vet ikke at det er ekte penger

Sara Holthe Jaklin, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, sier de får jevnlige henvendelser om foreldre som oppdager at barnet deres har brukt tusenvis av kroner på Ipad-en eller Iphonen deres. Og det er stort sett Apples produkter de hører om.

— Da muligheten for å kjøpe ting inne i en app kom for noen år siden fikk vi veldig mange henvendelser. Det har vært en nedgang siden da, men vi hører stadig om det. Det er heller ikke sjelden at det er tilfeller hvor det er snakk om 50-60.000 kroner.

Jaklin mener at problemet er at ungene ikke skjønner at de bruker ekte penger.

— Det er også et problem at enkeltkjøp kan bli på opp mot 700 kroner, og om flere slike blir kjøpt, kan det bli mye penger til sammen. Ifølge vergemålsloven er det slik at barn kan kjøpe produkter til normal pris, men ikke om det kommer opp i flere tusen kroner.

Også organisasjonen Barnevakten er kritisk.

«Barnevakten sitter med inntrykket at disse ”pakkene” ikke tilfører spilleren så mye, og at spilleren raskt går på nye kjøp og på den måten svir av tusenvis av kroner i løpet av få dager.», skriver de i artikkelen.

- Apple er stort sett greie

Jaklin i Forbrukerombudet forteller at de har inntrykk av at Apple stort sett har vært greie i disse sakene.

— Vår erfaring er at de har vært imøtekommende med å betale tilbake første gangen det skjer. Men om det skjer igjen, er de ikke så velvillige. Det er uansett problematisk at dette i hele tatt skjer med spill som retter seg mot barn.

Aftenposten sendte før helgen flere spørsmål til Apple, men de har ikke svart på spørsmålene.

Mannen som opplevde at sønnen spilte bort 29.000 kroner har foreløpig en klagesak inne hos Apple nå.