KRISTIANSAND: — Favorisering av utenlandske nettbutikker kan bety butikkdød i Norge. Vi flytter deler av virksomheten vår til Danmark hvis det innføres nye momsregler for netthandel i utlandet, sier Einar Øgrey Brandsdal, daglig leder for Netthandelen, til Fædrelandsvennen.

Det er i dag tillatt å handle tollfritt i utenlandske nettbutikker for 200 kroner. Hvis kunden handler for mer enn 200 kroner, må vedkommende betale 25 prosent moms på varene. Hvis varene er tollpliktige, må man i tillegg betale toll på selve varen når 200-kronersgrensa overskrides.

Vil heve grensen

Den nye Høyre/Frp-regjeringen ønsker å heve den tollfrie grensen for handel i utenlandske nettbutkker. Ifølge dinepenger.no vil den nye grensen kunne ligge på mellom 400 og 1000 kroner. Brandsdal reagerer sterkt på planene.

— Mange tror at kun nettbutikker i Norge vil tape på dette. Men også vanlige, fysiske butikker vil tape på at kunder sparer moms ved å handle i utenlandske nettbutikker fremfor i norske butikker. Mange utenlandske nettbutikker opererer også med fri frakt. Dermed er det jo bare småhandle for 200 kroner om gangen, sier han.

- Flytter

Brandsdal har allerede planen klar for hva han vil gjøre med kosmetikkvirksomheten sin hvis det innføres et nytt momsregime for netthandel.

— Da flytter vi blivakker.no til Danmark. Denne virksomheten omsetter i dag for 150 millioner kroner i året. Vi sparer rundt 30 millioner kroner på flytte. Vi kan for eksempel flytte til Hirtshals og skipe varene over med danskeferja til Norge. Jeg har allerede sett på tomter i Danmark.

- Hva med de andre konseptene dine, som Netthandelen?

— Netthandelen har en snitthandel på rundt 1000 kroner, så vi har ikke noe fortrinn av å flytte den.

- En katastrofe

Gründeren mener den norske staten allerede taper enorme summer på 200-kronersgrensen.

— 200-kronersgrensen er ikke bra. Hvis grensa heves til 500-1000 kroner, vil det kunne bety en katastrofe for butikker i Norge. Jeg tviler på at norske politikere er klar over hvor mye penger de taper på dette regelverket, i form av handelslekkasje. En svenske som handler i en norsk nettbutikk, får moms fra første kroner. Slik burde det være i Norge også, understreker han.

Vil ha momsfri handel i Norge også

— Hvis regjeringen innfører momsfri netthandel i utlandet for opptil 500 kroner, bør dette gjelde for norske nettbutikker også. Det er ikke rettferdig at kunder må betale moms på handel i Norge, når det samme kjøpet er momsfritt i utlandet, mener Brandsdal, som ikke har troen på at regjeringen vil heve tollfrigrensen på varer til mer enn 500 kroner.

- Kunstig lav grense

Steinar J. Olsen, daglig leder og eier av Stormberg, driver nettbutikk både i Norge og i Sverige. Han mener at den norske 200-kronersgrensa er "kunstig lav".

— Jeg synes det er naturlig å heve denne grensa. Det vil gjøre konkurransen tøffere for norske nettbutikker, men jeg tror det er sunt å tilpasse seg EU-markedet, sier han.

Olsen forteller at hans bedrift har drevet nettbutikk i Sverige i ett år, og at satsingen viser at Stormberg er konkurransedyktig på det svenske markedet.

— Det er ingen offensiv strategi å gjemme seg bak kunstig lave tollgrenser som skal gjøre det mer attraktivt å handle i norske nettbutikker. Høyere tollgrenser vil medføre at norske nettbutikker vil bli mer konkurransedyktige. Da må de drive mer effektivt for å overleve. Det tror jeg i det lange løp er positivt, påpeker Stormberg-gründeren.