KRISTIANSAND: På grunn av regjeringskonferanse i dag, kunne klima— og miljøvernminister Tine Sundtoft ikke være til stede ved utdelingen i Klubbens ærverdige lokaler.

Men på video innspilt i går sa Sundtoft følgende:

— Jeg setter veldig stor pris på prisen. Det er viktig fremdeles å heie fram de kvinnene som tør utøve ledelse, sa Sundtoft og minnet om at det i utøvelse av ledelse innimellom er like viktig å lytte som å snakke.

— Den støtten jeg har opplevd fra egen landsdel disse siste fire ukene er veldig motiverende for videre arbeid. Det gir motivasjon til å jobbe videre, sa Sundtoft.

Begrunnelsen

Dette var begrunnelsen for at Tine Sundtoft torsdag er kåret til årets kvinnelige leder på Sørlandet:

— Sundtoft har de siste 20 årene vært en av de mest profilerte kvinnelige ledere på Sørlandet i egenskap av ulike lederroller i privat og offentlig sektor. I tillegg til å ha innehatt sentrale roller og posisjoner i det politiske liv, har hun stått fram som en markert leder og rollemodell som leder av NHO Agder og som fylkesrådmann i Vest-Agder fylkeskommune. Som klima- og miljøvernminister i Solberg-regjeringen er hun den første kvinnelige statsråd fra Sørlandet på 30 år.

Tine Sundtoft har, i tillegg til sentrale yrkesroller, også innehatt viktige verv og posisjoner i det offentlige Norge, som varamedlem i hovedstyret og medlem av representantskapet i Norges bank og nestleder i Statens lånekasse.

— Med sin målbevisste og målrettede lederstil framstår Tine Sundtoft som en rollemodell, ikke bare for kvinnelige ledere, men for lederskap generelt i offentlig privat virksomhet, sa juryleder Marit Sæther.

Prisens formål er å fremme godt lederskap, og i særdeleshet kvinnelig lederskap i en landsdel som har en del igjen på området, poengterte Sæther.

Tine Sundtoft (46) er utdannet siviløkonom, og har vært en markant lederskikkelse så lenge hun har vært i arbeid. Stor var gleden, og til dels overraskelsen, da Sundtoft i høst ble utnevnt som miljøvernminister i den nye Høyre-Frp-regjeringen. Fram til da var hun fylkesrådmann i Vest-Agder. Sundtoft har vært en sterk pådriver for likestilling på Sørlandet og for samarbeid på tvers av fylkesgrensen. Selv er hun bosatt i Lillesand og har jobbet i Kristiansand. Hun er en drivkraft i samarbeidet på Agder, og har ansvar for å ha drevet fram samarbeidet om Regionplan Agder 2020. Dette er kortversjonen av Tine Sundtofts bakgrunn, presentert av juryleder Marit Sæther:

— Tine Sundtoft (46) var fra høsten 2005 fylkesrådmann i Vest-Agder. Før dette var Sundtoft regiondirektør i NHO Agder og næringspolitisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe. Fra 16. oktober 2013 er hun miljøvernminister. Hun har en tung og solid lederkarriere i posisjoner som er viktige for den regionale samfunnsutviklingen. Godt lederskap og gode resultater har kvalifisert henne for ministerposten hun nå har fått, sier Sæther.

Jurymedlemmene

Dette har vært juryen for årets kvinnelige leder:

Marit Sæther - Kvinnenettverket DINA (lokalt profesjonelt kvinnenettverk). Administrativ leder av juryen.

Tulla Wahlstedt - Eier og daglig leder av Aptum (en av stifterne av konferanse og pris).

Karen Landmark - NEW (Node Eyde Women)

Ole Petter Sunde - Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

Finn Holmer-Hoven - tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen, skribent og samfunnsdebattant.

Tine Sundtoft er kåret til årets kvinnelige leder på Sørlandet. Foto: Tore André Baardsen