Han er daglig leder for Eikås Sagbruk, en herlig blanding av tradisjonelt sagbruk og hypermoderne datateknologi. Fædrelandsvennen får det demonstrert under en runde i bedriften: Inne i kontrollrommet på saga sitter Georg Knibestøl og følger med på flere dataskjermer. Produksjonssystemet måler hver enkelt av de 150.000 stokkene som sages opp hvert år, finner ut hvilke materialdimensjoner de egner seg best til, justerer sagbladene og utfører jobben.

Men Knibestøl kan overstyre, om sunn fornuft og erfaring tilsier det. Og plutselig skvetter han ut av kontrollrommet, griper en bile, hogger den fast i en stokk og røsker stokken lengre inn på transportbåndet. Datastyring og manuelt arbeid i skjønn forening.

Telhaug/Skeie

Oppe i Eiken begynner heiene å gå over i fjell og naturen blir røffere. Her fremstår plankestablene som kontrast. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Men vi er nødt til å svinge innom Eikås' Sagbruks nyere historie.I 1998, da bedriften anno 1955 hadde havnet i trøbbel under andre eiere og måtte gjennom en konkurs, tok Eiken-familien Telhaug/Skeie ansvar, skaffet kapital og fikk dratt den i gang på nytt.

Alf Torfinn Skeie sa til sin fetter John Anker at «Snakk du med dine brødre Andreas og Arnfinn, så snakker jeg med min egen bror Bjarne».

Slik ble det — bortsett fra at det ikke var klart hvem som skulle være daglig leder. «Du får ta jobben», sa Alf Torfinn til John Anker på nytt. «Men jeg har jo eget transportfirma og ingen sjåfør!» protesterte John Anker. «Å, jeg har ansatt sjåfør i firmaet ditt. Han begynner om 14 dager», repliserte Alf Torfinn Skeie. Og slik ble John Anker Telhaug daglig leder. Det omfatter også å kjøre hjullaster med tømmer rundt på det stadig større bedriftsområdet litt nord for down town Eiken.

Noen få år etter ny-oppstarten, da driften var blitt kjernesunn igjen, solgte Bjarne Skeie seg ut og siden har Eikås Sagbruk vært eiermessig dominert av familien Telhaug i to generasjoner. Den gang i 1955 var for øvrig John Telhaug, far til John Anker, Andreas og Arnfinn, med på å starte opp virksomheten. Så selv om John Anker havnet i transportbransjen, hadde han jobbet på sagbruket siden han var noen tommer lang.

32 + 1

Anne-Tove Bakke er økonomi- og personalsjef, blir hun og John Anker Telhaug enige om etter en rask diskusjon. Selv er han daglig leder for Eikås Sagbruk, og kjører i tillegg hjullasteren i bakgrunnen. Og han betegner Bakke, den eneste kvinnen blant de 33 ansatte, som uunnværlig. Foto: Rune Øidne Reinertsen

32 mannfolk har Eikås Sagbruk som sin arbeidsplass, pluss én kvinne, Anne-Tove Bakke, av John Anker Telhaug betegnet som uunnværlig. Etter en kort diskusjon blir de to enige om at hun er økonomi— og personalsjef.- Hver helg ryddes hele bedriften av skoleungdommer. De kommer i tillegg til de fast ansatte, opplyser Telhaug. Og skryter av alle.

Det er investert mye de siste årene, og mer skal det bli; råbygget til et utvidet maleranlegg står klart.

— Saging, tørking, høvling, impregnering, maling og masse logistikk. Det er hva vi driver med. Og eksempelvis prekutt til de to hytteprodusentene som holder til her i Eiken. Vi mottar gran og furu fra hele Agder. Det som hogges lengre vest, og som ikke havner hos oss, blir eksportert, forteller daglig leder.

- Funnet sin nisje

— Eikås Sagbruk har funnet sin nisje og klarer seg godt i en stadig mer konsolidert bransje. Det er imponerende, sier administrerende direktør Anders Øynes i AT Skog.

Samvirkeorganisasjonen for skogeiere i Agder og Telemark eier selv ti prosent av aksjene i Eikås Sagbruk AS. Og dens daglige leder er altså imponert over bedriften som ligger langt nord og vest i AT Skogs nedslagsfelt.

— Det er viktig for hele næringen at det finnes bedrifter som bruker tømmer fra egen region. At Eikås sagbruk driver så aktivt og godt, bygger opp om næringen i indre Agder.