— Store, internasjonale konserner investerer på Sørlandet fordi vi har bedrifter og mennesker som er nyskapende, gode på teknologi og vant til å jobbe mot andre land og kulturer. Men i Houston, eller hvor det nå er, observerer de også hvilket komplisert og stramt regelverk vi må forholde oss til når vi skal legge til rette for videre utvikling, sier Tor Henning Ramfjord.

Toppsjefen for boreutstyrsleverandøren National Oilwell Varco Norway, Sørlandets klart største arbeidsgiver i privat sektor, er førstemann i ilden når Næringsmegleren Sædberg & Hodne arrangerer Eiendomskonferansen på Clarion Hotel Ernst for sjuende året på rad torsdag 9. april - denne gangen også sammen med DNB. Salen er fullsatt; langt over 100 mennesker må være til stede.

Kjøring mellom sju steder

— Vi trenger veier, havn og flyplass. Og vi må ha kontorer. For tiden har vi ansatte på sju forskjellige steder i Kristiansand. Bare det å kjøre mellom alle stedene, koster oss flere titalls millioner kroner hvert år. Gir det et godt miljøregnskap? Blant de 3200 ansatte vi har her lokalt, dagpendler 700 inn fra andre kommuner enn Kristiansand - vi er for eksempel Åserals største arbeidsgiver etter kommunen selv. Klart at de det gjelder, trenger å bruke bil, og trenger å parkere. Men vi opplever altså parkeringsrestriksjoner som utgjør en stor hemsko. Vi har tilsvarende situasjon i Stavanger, og der tviholder vi på gamle bygg for å unngå å få nye, enda strammere bestemmelser tredd nedover hodet på oss, sier Ramfjord.

Han stopper ikke der.

— Vi har merket oss forslaget til revidert kommuneplan for Sørlandsparken. Med maksimum 20 prosent kontorer betyr det at vi ikke kan utvide der ute. Og vi har forlengst etablert vårt Technical College i det fordums Fun-senteret. Der skolerer og utdanner vi masse mennesker hvert år. Men vedtas forslaget, skal det bli forbudt å drive undervisning i Sørlandsparken!

Ikke kroken på døra

Ramfjord har imidlertid et annet hovedbudskap også:

— Nei, det er ikke kroken på døra for oljebransjen. Vi har vært gjennom opp- og nedturer mange ganger før. Nå er vi inne i en bølgedal, deretter skal vi opp igjen. Det kan gjøre vondt mens det står på, og det kan oppleves som dramatisk, men vi skal komme over det. Og for å ha det sagt: Vi har ingen konkrete planer om nedbemanning, men det er klart at vi følger nøye med på markedsutviklingen. Hvor lenge denne nedturen varer, kan jeg ikke si. Kanskje blir det ett år, kanskje to eller tre. Jeg vet ikke.

Så får Ramfjord et oppfølgingsspørsmål fra konferansier Kristin Berthelsen om hva som kan gjøres for å påvirke rammebetingelsene i næringsvennlig retning.

— Det jeg ønsker, er at denne forsamlingen står samlet - at den taler unisont om hva næringslivet trenger for å kunne utvikle seg, svarer så NOV-bossen, henvendt til en sal full av eiendomsinvestorer, bankfolk, meglere og et bredt spekter av næringsdrivende for øvrig.