Nordmenn har aldri hatt så mye gjeld som nå, skriver Aftenposten onsdag. Men lave renter gjør gjeldsbyrden lett å bære.

IMF har lenge advart mot en boligboble i det norske boligmarkedet, men økonomene tror ikke på noe kraftig prisfall de nærmeste årene.

Boligprisene falt med 0,3 prosent i snitt fra april til mai, viser ferske tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret.

"Men det kan være lurt å huske at den dagen ekspertene varsler en boble i tide, er det ikke en ekte boble," skriver journalist Gunnar Kagge i sin analyse om da han som student i 1988 kjøpte sin første bolig, rett før boligboblen sprakk.

Her er seks grafer det er grunn til å følge med på. De viser viktige drivkrefter i boligmarkedet og koblingene til norsk økonomi:

1. Husholdningene har historisk høy gjeld

Bare Nederland og Danmark har høyere gjeldsgrad enn Norge, ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. I andre land begynte husholdningene å betale tilbake lånene sine etter finanskrisen. Det skjedde ikke i Norge.

Nå er husholdningenes brutto gjeld mer enn dobbelt så som disponibel inntekt.

2. Det er de rundt 40 som har høyest gjeld

Gjennomsnittlig gjeld er høyest for 40-åringer. De fleste etablerer seg med bolig og familie før fylte 40 år. Deretter begynner nedbetalingen av lånet.

Men de siste ti årene har eldre begynt å låne mye mer enn før. Såkalte rammelån er blitt svært populære. Det er lånerunde nummer to på huset, og er utformet som en innvilget beløpsramme låntageren kan trekke på ved behov.

3. Boligprisene kan også falle — faktisk

Ifølge seniorøkonom Kjersti Haugland i meglerhuset DNB Markets, har ikke boligprisene målt mot årslønningene vært høyere siden mellomkrigstiden.

I den nære fortiden falt boligprisene kraftig i etterdønningene av forbruks— og lånefesten i siste halvdel av 1980-årene. Den endte med bråstopp i etterspørselen, fallende boligpriser, høy ledighet og bankkrise.

Også under finanskrisen falt boligprisene, men hentet seg raskt inn igjen og fortsatte veksten.

4. Men boliglånsrenten er lav

— Lav rente over lang tid gjør at folk tror den kommer til å forbli lav fremover. Forventningene om lave renter gjør at mange strekker seg ekstra langt i budrundene, sier Haugland.

Sjeføkonomene venter ytterligere et rentekutt fra Norges Bank 18. juni. Da kommer styringsrenten ned på 1 prosent, som er det laveste noensinne. Norges Bank har signalisert at der blir den liggende ut 2017. Onsdag kom tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at nye boliglån i april med flytende rente hadde en rente på 3,09 prosent. Forventningen om enda lavere rente i fremtiden viser seg ved at nye lån i april med fast rente hadde bare 2,55 prosent.

5. Oljeprisen har falt. Det kan lede til dårligere tider og problemer med lånet

Lavere oljeinvesteringer fører til oppsigelser og lavere inntekter for alle som direkte og indirekte er knyttet til oljenæringene. Ledigheten har steget det siste året, men ikke veldig mye hittil. Lønnsveksten har avtatt og renten er kuttet.

Høy gjeldsbelastning gjør husholdningene og bankene sårbare for dårligere tider. Husholdningene vil redusere etterspørselen, slik at næringslivet går dårligere. Dermed kan de få problemer med lånene sine, og dermed svekke bankene. Dette skjedde under bankkrisen tidlig på 1990-tallet.

Også enkeltpersoner som mister jobben kan få problemer med å klare lånet. Kanskje må boligen tvangsselges. Hvis dette skjer med mange samtidig, er det fare på ferde for bankene.

6. Flere kan miste jobben

Målt med Statistisk sentralbyrås metode var ledigheten 4,1 prosent i mars. Finansdepartementet spår at den ikke stiger videre. Departementet spår 4 prosent ledighet som gjennomsnitt for i år og 4,1 prosent for neste år.

Også Norges Bank spår uendret ledighet. I mars spådde banken 4 prosent ledighet i år og de to neste årene. Banken spår at den faller litt i 2018. Meglerhusene, blant dem DNB Markets, spår jevnt over høyere ledighet enn dette.

Men noen næringer og fylker kan bli hardere rammet enn andre. I Navs tall for registrert ledighet i mai steg den mye i oljefykene, men falt andre steder i landet.