— Jeg så en kommentar på nettet der det ble spurt om dette var nok et luftslott. Til det vil jeg si at jeg ikke har tenkt å bruke flere år av mitt liv på noe som ikke blir noe av!

Det sa Peder Nærbø, eier og styreleder i Bulk Eiendom, da han onsdag presenterte det som kan bli et nytt industrieventyr med investeringer i milliardklassen 12 kilometer nord for Kristiansand.

Dataparken på Støleheia planlegges med en rekke bygg som skal romme dataservere for ulike bedrifter. Parken ligger tett opp til Statnetts kraftknutepunkt og gjenvinningsstasjonen. Foto: Bulk

— Datalagringsbehovet i verden dobler seg hver 18. måned. Det utvikles servere som vil trenge mer og mer strøm, og dette markedet vil helt sikkert vokse i mange år, sa Nærbø da han i herredshuset i Vennesla la fram vyene for «N01 - Data Center Campus».

2000 mål

Peder Nærbø i Bulke Eiendom (til v.) har opsjon på 2000 mål på Støleheia. Ordfører Torhild Bransdal og næringsrådgiver Torgeir Haugaa sier kommunen ønsker å tilrettelegge området på en smidig måte. Foto: Kjartan Bjelland

Planene har han og Bulk-partner Torbjørn Moe arbeidet med i nesten tre år, og de kan resultere i at det om få år er samlet en klynge industribygg i en egen datapark på Støleheia som lagrer enorme mengder informasjon.

-Et slikt datasenter kan ikke ligge hvor som helst, sa Peder Nærbø da han presenterte planene på herredshuset i Vennesla. Foto: Kjartan Bjelland

Han har sikret seg opsjon på 2000 mål, og byggingen kan starte til høsten dersom planen lykkes.— Det er realistisk å anslå at det vil bli investert for mellom fem og ti milliarder den neste tiårsperioden, sa han.

-Et slikt datasenter kan ikke ligge hvor som helst, sa Peder Nærbø da han presenterte planene på herredshuset i Vennesla. Foto: Kjartan Bjelland

Liknende sentre finnes eksempelvis i Luleå der Facebook lagrer sine data, og der det siden 2011 er skapt 900 nye arbeidsplasser med utsikt til vekst mot 2200 innen 2020.Statnetts anlegg på Støleheia er med sine 400 MW et av de største kraftknutepunktene i Norge, og en vesentlig grunn til at Nærbøs valg falt på Vennesla. Andre nødvendige faktorer er stabilt klima, nærhet til internasjonal flyplass, godsterminal, motorvei og ikke minst universitet.

— Her har vi et av Norges største universiteter som driver med utdanning innen data og it. Flaks at det er her, da!, smilte Nærbø.

Fiberkabler

Men helt essensielt er fiberkabler til kontinentet, og der har de nå leid kapasitet på Statnetts nye kabel til Danmark.

— 98 prosent av alle datalagring skjer i dag på kullkraft eller dieselkraft. Så dette blir i tillegg et kjempemessig miljøprosjekt, sa Nærbø.

Peder Nærbø og Bulk Eiendom har siden 2006 utviklet store logistikkbygg langs E6 mellom Vestby og Gardermoen, og bygget for blant andre XXL, Tollpost, Nille og Bring.

LIVESTUDIO: - Vi snakker med store, internasjonale aktører

Til Fædrelandsvennen forteller Nærbø at han fikk ideen da han for tre år siden fikk en henvendelse fra internasjonale konsulenter som søkte etter aktuelle tomteområder for datalagring rundt Oslo.

— Da så jeg at der var det en ledig rolle, og den ønsket jeg å ta!

Gjenvinning

Så startet jakten på «det perfekte nullpunkt», og etter å ha vurdert en rekke alternativer, det fant han det i Agder.

I tillegg til de før nevnte fordeler, er også nærheten til gjenvinningsstasjonen på Støleheia et ekstra pluss, og sammen med UiA, mener han det kan utvikles noe helt nytt;

— Vi ønsker å utfordre databransjen på livssyklus fra produksjon til ferdig gjenvinning. Dette er en industri som venter på ytterligere utvikling, og vi kan ta en rolle mot gjenvinning av servere, mener han.

Investerer egne millioner

— Vi vil bruke egne penger til å få første del av infrastrukturen på plass.

Det sier Peder Nærbø som i herredshuset på Vennesla fortalte at Bulk Eiendom nylig har solgt bygg for halvannen milliard kroner, og dermed har «noen hundre millioner» å avse til utvikling av området på Støleheia.

— Vi har brukt tre milliarder kroner på logistikk over åtte år, så vi skal nok klare dette. Men vi har lyst til å skape en helt ny industri i Norge, og gjør ikke dette først og fremst for å tjene penger, sa han.

Konkrete bedrifter som kan tenke seg å etablere sine datalagre på Støleheia kan han ikke navngi, men opplyste at bare én enkelt aktør nå er på utkikk etter 250 mål tomt og 280 megawatt strøm, og skal investere for fem milliarder kroner.

Dersom etablering av infrastruktur kommer i gang til høsten, vil de første kunne komme på plass i løpet av relativt kot tid.

— Det er en utålmodig bransje, men vi har 10-15 års-horisonter på det vi holder på med, sier Nærbø.

- Vil løfte hele Agder

— Dette vil ikke bare løfte Vennesla. Det vil løfte hele Agder!

Det sier ordfører Torhild Bransdal (KrF) og skuer ut over området som om få år kan være forvandlet til helt ny industri.

— Nærbø er ikke julenissen som har kommet på besøk litt for tidlig, da?

— Nei, ikke er han julenisse, og ikke har han kommet for tidlig. Dette har vi kjent til i to år, svarer Bransdal.

For så lenge har kommuneledelsen kjent til planene uten å lekke noe til offentligheten.

— Første gang jeg hørte om det, tenkte jeg at det var for godt til å være sant. Men siden har vi hatt tett dialog og ukentlig kontakt. Dette virker veldig troverdig, og her er det ingen lettvinte løsninger, forteller ordføreren.

Kommunen tjener ikke noe på tomtesalget, men regner med å få tifold igjen i form av næringsutvikling og arbeidsplasser:

— Vi er veldig bevisst vår rolle som tilrettelegger for næringsaktivitet, og vil være mest mulig smidig for å få beslutningene gjennom, sier Bransdal.

Næringsrådgiver Torgeir Haugaa i Vennesla kommune er også optimistisk:

— Dette vil gi oss arbeidsplasser vi sterkt ønsker, ikke minst kompetansearbeidsplasser som vi er spesielt på jakt etter. vi håper også det kan gi kommunen økt tilflytting, sier han.

- Ikke luftslott

— Nei, dette er ikke et luftslott.

Det svarer avdelingsleder Astrid Hilde fra Agder Energi når Fædrelandsvennen spør om det er realisme i planene for Støleheia.

Det er Agder Energi som skal levere strømmen til dataparken, og Hilde, som var til stede på presentasjonen i Vennesla herredshus, forteller de har vært i kontakt med Bulk i lang tid.

Men like viktig som strøm, er fiberkapasitet for å transportere datamengdene til kontinentet, og nå arbeides det for at også de to nye kraftkablene fra Sør-Vestlandet til Tyskland og England skal legges med fiber.

Fylkesordførerne i Agder ba nylig olje- og energiministeren pålegge Statnett å utrede en fiberløsning, og det kan ha gitt resultater:

— Det skal utredes i løpet av første kvartal neste år, opplyser rådgiver for energi - og klima i Vest-Agder fylkeskommune, Trond S. Kristiansen, som også hørte på Nærbøs presentasjon i Vennesla.