Hotelldirektør Frode Jahnsen ved Radisson Blu Caledonien Hotel foran resepsjonen. Foto: Heida Gudmundsdottir
Caledonien har eksistert i Kristiansand siden 1967. Det siste året har rombelegget sunket kraftig. Foto: Heida Gudmundsdottir
Hotelldirektør Frode Jahnsen ved Radisson Blu Caledonien Hotel peker på fall i oljebransjen som en årsak til at hotellbransjen sliter. Foto: Heida Gudmundsdottir
Hotelldirektør Håvard Solum hos Scandic Kristiansand Bystranda. Foto: Tore André Baardsen
Hotelldirektør Vibeke Tvedt ved Comfort Hotel Kristiansand. Foto: Christian Tunge

Ny statistikk viser stort etterspørselsfall i hotellbransjen i Kristiansand. I årets første måned var hotellrombelegget under 40 prosent. Det tilsvarer en nedgang på litt over fire prosent fra denne måneden i fjor. Kristiansand har dermed det laveste hotellbelegget av de største byene i landet.

— De tallene er jeg smertelig klar over. Det har vært en dårlig start på året for oss. Vi vet at mange av gjestene våre er oljerelaterte forretningsfolk, så vi forventet en nedgang, og vi ser at det gir utslag også for februar, sier Frode Jansson, hotelldirektør ved Radisson Blu Caledonien Hotel.

Direktøren vil ikke gå ut med konkrete tall på rombelegg i januar. Men nedgangen for hans hotell er på hele 19 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver og -analytiker i Horwath Consulting, mener det er grunn til å være urolig over tallene i Kristiansand.

— At bransjen har 40 prosent belegg betyr jo ikke at alle hotellene har 40 prosent. Men for et byhotell er tallet ekstremt lavt, og det er bare for et fåtall konsepter at slike nivåer er bærekraftige.

Caledonien har eksistert i Kristiansand siden 1967. Det siste året har rombelegget sunket kraftig. Foto: Heida Gudmundsdottir

Hotellene øker kapasitetenVåren 2009 var det omkring 1100 hotellrom i Kristiansand. Da var det stor optimisme i bransjen etter et 2008 med 68 prosent belegg, noe som var 13 prosent over landsgjennomsnittet. Siden har antall hotellrom økt til rundt 1600 som følge av byggingen av Scandic Bystranda og Yess Hotel, samt oppussinger og utvidelser flere andre steder. Og tross den lave etterspørselen de siste årene planlegges det flere hotellrom i tiden som kommer.

Blant annet skal kvartal 32 ved Nedre Torv bygges om for 450 millioner kroner, noe som inkluderer utvidelse av Thon Hotel Wergeland fra dagens 35 rom til 200 rom i løpet av 2017. Byen vil altså ha omkring 1800 hotellrom om to år.

Jon Bjørgum, styreleder og medeier i Christiansholm Eiendom, som står bak utbyggingen av kvartal 32, sa tidligere i uka følgende om hotellutvidelsen ved torvet i Kristiansand:

— De vi snakker med i bransjen sier dette er perfekt beliggenhet for et sentrumshotell. Hoteller varer ikke evig, det kan være noen i byen bør skiftes ut.

Vil renovere hele hotellet

Caledonien, som ligger ved Fiskebrygga, er et av byens eldste hotell. Lenge var det ledende på markedet, men har over tid tapt terreng. I fjor høst skrev Finansavisen om at Radisson-hotellene i Norge har havnet bakpå i konkurransen, og henviste til Caledonien og anmeldelser på Tripadvisor hvor rommene gjennomgående ble beskrevet som «utdaterte».

— Vi har de siste årene gjennomført oppgraderinger på blant annet møbler og senger. Men i løpet av de to neste årene håper jeg at vi kan få renovert hele hotellet, sier direktør Frode Jansson.

- I 2009 ble det snakket om å utvide hotellet med 125 rom fra dagens 205. Er disse planene lagt på is?

— Det kjenner jeg ikke til. Det må du ta med Gladstad Holding som eier hotellet.

Leder i Farsund-selskapet Gladstad Holding, Endre Tarald Glastad, har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser.

Hotelldirektør Frode Jahnsen ved Radisson Blu Caledonien Hotel foran resepsjonen. Foto: Heida Gudmundsdottir

Billigst i landetEn konsekvens av for mange hoteller og for lite etterspørsel er at romprisene faller. Mens et hotellrom nå koster 1087 kroner i Stavanger, er Kristiansand nest nederst på lista, så vidt foran Molde, med en gjennomsnittspris på 762 kroner i januar i år.

— Det er ofte slik at det ene følger det andre, og det er ingen tvil om at lavt belegg og lave priser er det verste for oss i bransjen, sier Frode Jansson som uansett ikke frykter at Caledonien skal måtte stenge dørene.

— Nei, men det er ingen tvil om at det for tiden er for stor hotellkapasitet i forhold til etterspørselen. Og dersom det kommer opp mot 200 nye rom på torvet, så vil det få konsekvenser, sier Jansson.

Ønsker store konferanser

For å klare å snu trenden, mener han at regionen må øke satsingen på aktivitet på vinterstid.

Når oljeprisen daler, så kutter bedriftene reise- og konsulentkostnader. Det er det første de gjør.

— Vi er veldig avhengige av oljerelaterte forretninger her på Sørlandet. Jeg personlig ville sett at vi rettet søkelyset mot bedrifter som ikke er oljerelaterte. Internasjonale større konferanser har vært en stor suksess for andre byer. Her på Sørlandet er vi veldig ferie- og fritidsfokusert, noe som er kjempebra, men det er bare snakk om et par måneder i året. Det er resten av tiden vi nå må fokusere på, sier direktøren.

- Er du bekymret for fremtiden?

— Nei, vi har sett dette før. Når oljeprisen daler, så kutter bedriftene reise- og konsulentkostnader. Det er det første de gjør. Vi gjør vårt beste for å minimere våre kostnader i tråd med det, men jeg har helt klart en forventning om at det vil gå opp igjen, sier Jansson.

- De dyktigste overlever

Scandic Kristiansand Bystranda har hatt en bra start på året. Hotellet har sitt andre driftsår i byen, og har økt etterspørsel.

Hotelldirektør Håvard Solum hos Scandic Kristiansand Bystranda. Foto: Tore André Baardsen
Hotelldirektør Vibeke Tvedt ved Comfort Hotel Kristiansand. Foto: Christian Tunge

— Vi har hatt en god oppgang fra januar i år sammenlignet med i fjor. Det er snakk om en tosifret prosentøkning. Men hotellet er ikke fullt dessverre. Det er en tendens at de dyktigste i klassen overlever. Derfor må vi bare jobbe godt på hotellet, sier hotelldirektør Håvard Solum.Også på Comfort Hotel Kristiansand går det brukbart. Hotellet hadde i februar et et rombelegg på 60 prosent, noe som var en nedgang på fem prosent fra i fjor.

Prisene per rom har falt med fem kroner fra samme måned i fjor.

— Det er etter prognosene våre, og jeg er fornøyd. Jeg tenker at det er en viss overetablering av hoteller i byen. At vi er et lavprishotell gjør kanskje at vi er en vinner i bransjen, sier hotelldirektør Vibeke Tvedt som i likhet med sin kollega på Caledonien mener økt konferansemarkedet er det som kan hjelpe hotellbransjen opp og fram igjen.

- Vil kunne få konsekvenser for bedrifter

Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver og -analytiker i Horwath Consulting, svarer slik på spørsmål om han frykter at noen hoteller vil forsvinne som følge av nedangstidene:

Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver og -analytiker i Horwath Consulting Foto: Privat

— Hvis trenden fortsetter vil det kunne få konsekvenser for enkeltbedrifter, svarer Wiederstrøm som heller ikke ser at det per nå er behov for større kapasitet i byen.- Men det at rombelegget er lavt, betyr ikke automatisk at det ikke bør komme ny kapasitet. Kanskje det er behov for et annet konsept eller et anlegg med andre kapasiteter, slik at destinasjonen kan ta i mot arrangementer man ellers ikke kunne tatt i mot. I tillegg er det viktig å ha for seg at et hotell skal stå i mange tiår, og da er det ikke kortere nedturer så viktige. Bransjen er syklisk, det går opp og ned. Et hotell kan ta mange år å planlegge og bygge.

- Hva tenker du må gjøres i Kristiansand for at trenden skal snu?

— Utvikle et aktivitetstilbud som gjør byen mer attraktiv utover sommersesongen, som jo er veldig god for hotellene. Man er også avhengig av at næringslivet har god flyt.

- Hvordan ser de foreløpige analysene ut for februar?

— De ser dårlige ut.