TittelArbeid: Nye regler for uføretrygdede
Bilde7735732
AritkkelEt av områdene det kan bli mye strid om er nye regler for uføretrygdede. Både organisasjoner og opposisjonspolitikere har reagert på lekkasjer om forslaget. Arbeids og sosialminister Robert Eriksson avdramatiserer.Uførereformen ble vedtatt i desember 2011 etter forslag fra regjeringen Stoltenberg, og trer i kraft fra 1. januar 2015. Formålet med reformen er å gjøre det lettere for uføre å ta i bruk sin restarbeidsevne. Reformen innebærer blant annet at uføretrygd skal skattlegges som arbeidsinntekt istedenfor som pensjon. Omleggingen medfører anslagsvis 12 milliarder kroner i økte bruttoutgifter, fordi utbetalingen av uføretrygd økes for å kompensere for den økte skatten.OvergangsordningØkningen i bruttoutgifter er større enn økningen i skatteinntekter og uføre som overføres til de nye skattereglene får i gjennomsnitt økt inntekt etter skatt.Nye skatteregler vil imidlertid gi om lag 50 000 uføretrygdede en reduksjon i årlig inntekt etter skatt på 6 000 kroner eller mer. Regjeringen foreslår derfor en treårig overgangsordning. Dette vil forhindre at om lag 50 000 uføre får en skatteskjerpelse på inntil 20 000 kroner fra 2014 til 2015. Overgangsordningen er beregnet å koste 335 millioner kroner i 2015, og 670 millioner kroner samlet over tre år.Kutter sykelønnRegjeringen vil gjennomføre flere kutt i ytelsene til arbeidsledige, med begrunnelsen at de vil «bidra til å motivere til arbeid».Derfor skal stønadsperioden for overgangsstønad reduseres fra tre til ett år, eller når barnet får rett til barnehageplass. I 2016 vil dette gi innsparinger på 255 millioner kroner.Sykelønnen kuttes ved at man må ha en lønnsinntekt på minimum 100 prosent av Folketrygdens grunnbeløp. I dag er kravet 50 prosent. I 2016 vil dette gi en innsparing på 71 millioner kroner.Regjeringen vil også avvikle ferietillegget i dagpengeordningen. Begrunnelsen er at de fleste mottagerne av disse pengene har fått jobb når feriepengene kommer. Dette kan gi en innsparing på 1 milliard kroner i 2016.Styrker arbeid mot arbeidskrimRegjeringen styrker kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, og foreslår i statsbudsjettet 25 millioner kroner til samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Politiet og Skatteetaten for å styrke arbeidet mot useriøse aktører. Samtidig styrkes Arbeidstilsynet med 19,5 millioner kroner til utvikling og modernisering av IKT.
TittelBarn og familie: Må tjene mer for å få foreldrepenger
Bilde7735733
AritkkelForeldre må tjene mer for å få foreldrepermisjon. Neste år må man tjene mer for å få rett til foreldrepenger. Endringene trer i verk fra 1. juli. Etter den tid må man ha hatt en pensjonsgivende inntekt på minst 88.370 kroner i seks av de siste ti månedene før permisjonen for å få foreldrepenger. Det er dobbelt så mye som i dag.Mindre til uføre med barnUføre med barn under 18 år får neste år et mye lavere barnetillegg enn dem som i dag er uføre kan få i slikt tillegg: inntil 35.348 kroner pr. barn. (40 prosent av folketrygdens grunnbeløp). Neste år settes beløpet til 7020 kroner: 27 kroner pr. barn fem dager i uken. Det er samme beløp som mottagere av arbeidsavklaringspenger får.Det foreslås at endringen trer i kraft fra 1. januar 2016, men det innføres en overgangsordning for dem som allerede mottar dagens tillegg ved årsskiftet. Det nominelle beløpet trappes ned til henholdsvis ¾ i 2016, ½ i 2017 og ¼ i 2018.Uendret kontantstøtteKontantstøtten forblir uendret: 6000 kroner måneden for ettåringer som ikke går i barnehage. Når beløpet ikke økes i takt med prisstigningen, blir beløpet litt mindre verdt. Halv støtte på 3000 kroner gis til barn som oppholder seg i barnehage færre enn 20 timer i uken.Uendret barnetrygdBarnetrygden forblir uendret på 970 kroner i måneden (11.640 kroner i året) og gis barn under 18 år. Når beløpet ikke økes i takt med prisstigningen, innebærer det en liten innstramming.Prisjustert adopsjonsstøtteStøtten til foreldre som adopterer barn fra utlandet, økes i takt med prisstigningen til 48 470 kroner neste år.BarnehageAlle familier med en samlet inntekt under 405 000 kroner vil fra august 2015 ha rett til redusert foreldrebetaling for det første barnet i barnehagen. Ordningen med søskenmoderasjon videreføres som i dag. Reformen skal finansieres ved å øke maksimalprisen med hundre kroner per måned, i tillegg til prisstigningen.Regjeringen vil bruke 60 millioner kroner mer for å styrke kompetansen til de som jobber i barnehagene. Totalt foreslås det å bevilge 275 millioner kroner for å fremme kvalitet i barnehagesektoren. Styrket familievernRegjeringen vil styrke familievernet med 15 millioner kroner, og vil opprette en ny tilskuddsordning på til sammen 12 millioner kroner for å støtte barn som er blitt utsatt for vold og overgrep. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet vil sette i gang et prosjekt for å utvikle metoder for å kartlegge omfanget av dette, og setter av 500.000 kroner til dette formålet.Det statlige barnevernet  vil styrke det statlige barnevernet med 150 millioner kroner.Styrker arbeid mot tvangsekteskapRegjeringen vil styrke arbeidet mot tvangsekteskap og kjønnslemlesting, og vil bl.a. opprette flere gjennom bo- og støttetilbudet for personer som er utsatt for tvangsekteskap.
TittelMakro, skatt og avgifter: Kutter formuesskatten
Bilde7654725
ArtikkelRegjeringen gir i alt 8,2 milliarder kroner i skatte- og avgiftslettelser.Halvparten av dette er i formuesskatten med 4,1 milliarder kroner. Bunnfradraget blir satt opp fra 1 million kroner til 1,2 millioner kroner pr. person. Et ektepar vil få det dobbelte. Satsen i formuesskatten blir satt ned fra 1 prosent til 0,75 prosent.Den andre halvparten av skattelettelsen skjer for det meste i personskatter og bilavgifter:Trygdeavgiften for lønn og trygd blir satt ned fra 8,2 prosent til 8,1 prosent. Lettelse: 1,36 milliarder kr.Innslagspunktet i toppskatten blir satt opp med 7500 kroner mer enn lønnsveksten. Lettelse: 630 mill. krØvre grense i minstefradraget for lønn og trygd satt opp med 1000 kroner mer enn lønnsveksten. Lettelse: 725 mill. kr.Bilavgiftene blir kuttet med drøyt 1,3 milliarder kroner. Halvparten av dette er reduksjon i omregistreringsavgiften.Makro: Fortsatt god tiderNeste år fortsetter norsk økonomi omtrent som i år. Det blir fortsatt gode tider med vekst i reallønnen,  sterkere forbruksvekst og uendret rente. Men ledigheten kommer til å stige littVeksten i det private forbruket blir 2,7 prosent neste år. Dette er vesentlig høyere enn 2,1 prosent i fjor og i år.Regjeringen spår en lønnsvekst på 3,25 prosent, og en prisvekst på 2,1 prosent. Dette betyr at kjøpekraften øker med drøyt 1 prosent neste år. Dette er omtrent det samme som anslaget for i år.Ledigheten vil stige fra 3,4 prosent i år til 3,6 prosent neste år.  Dette betyr 5000-6000 flere ledige. I de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå var ledigheten i juli 94.000. Regjeringen regner med at det blir skapt drøyt 20.000 nye jobber neste år.  Dette er litt mindre enn i år.Oljeinvesteringene vil synke med 8 prosent neste år, spår Regjeringen. Dette tilsvarer omtrent 20 milliarder kroner ned fra  samlede oljeinvesteringer på drøyt 240 milliarder kroner i år.Bruker mer oljepengerRegjeringen vil bruke 163,7 milliarder kroner fra Oljefondet neste år. Regnet i forhold til 2014 er dette drøyt 17 milliarder kroner mer, regnet i faste 2015-kroner. I prosent av anslaget på oljefondet ved inngangen til 2015 er dette 3,0 prosent. Det er litt høyrere enn 2,8 prosent som er planen for 2014.  Det er likevel langt opptil kjernen i handlingsregelen om å bruke 4 prosent.Regjeringen gir mer gass i økonomien. Endringen i bruken av oljepenger som andel av samlet produksjon i fastlands-Norge er et mål på om Regjeringen gir gass eller bremser økonomien med statsbudsjettet. Endringen neste år blir anslått til 0,5 prosent. Den ekstra gassen er omtrent på linje med gjennomsnittet for de tre siste årene, inklusive 2014.
TittelForsvar: Mer til jagerfly og helikopterberedskap
Bilde7735734
ArtikkelForsvaret sikrer ekstra penger både til kjøp av kampfly av typen F-35 og utvikling av missilet NSM. Forsvaret er lovet 22-26 mrd. over langs som ekstra penger til kampflykjøp. Manglende oppfølging vil få store konsekvenser for trening av soldater og kjøp av annet utstyr.Hæren skal bli mer slagkraftig både gjennom bedre trening og bedre materiell. Hæren er pekt ut som et svakt punkt når Forsvaret skal ruste opp for å møte en forverret sikkerhetssituasjon for Norge i Europa. Spesielt skal panserbataljonen bli bedre, som skal utgjøre Hærens store profesjonelle avdeling nummer to ved siden av Telemark bataljon.Helikoptre skal kunne rykke ut raskere både fra Rygge og Bardufoss, for å forbedre samfunnsberedskapen. Responstiden skal kuttes fra to til en time, noe som vil koste 33 millioner kroner.Forsvarsbudsjettet øker nominelt med netto 789 millioner kroner til totalt 43 818 millioner kroner. I forslaget til 2014-budsjett var summen 43,008 mrd. Økningen er omtrent den samme som fra 2013-budsjettet til 2014-budsjettet, i prosent.Totalt vil Regjeringen øke forsvarsbudsjettet med 3,4 prosent, eller 1,46 mrd. kroner.
TittelHelse og omsorg: Dyrere legebesøk
Bilde5219733
ArtikkelRegjeringen styrker pasientbehandling med vel to milliarder kroner.Regjeringen vil at nye legemidler skal bli tilgjengelig raskere enn i dag. Det gjøres ved at bagatellgrensen heves fra 5 til 25 millioner. Det betyr at  30 000 pasienter får tilgang til nye og innovative legemidler raskere.Dyrere legebesøkEgenandelstaket for å gå til lege øker med 80 kroner. Taket blir nå 2185 kroner.Det blir dobbelt så dyrt å glemme en time ved poliklinikkene neste år. I dag må pasienter som ikke kommer til time betale 320 kroner. Regjeringen foreslår å doble gebyret  til 640 kroner for manglende oppmøte ved poliklinisk undersøkelse.Fritt behandlingsvalgRegjeringen starter i 2015 innføringen av reformen fritt behandlingsvalg. 150 millioner kroner skal gå til pasientbehandling i forbindelse med innføringen.Regjeringen foreslår å øke bevilgingene til kommunene med 400 millioner kroner. Pengene skal brukes til å styrke områdene rus, psykisk helse og helsestasjons – og skolehelsetjenesten.Mer til syketransportRegjeringen foreslår også 20 millioner kroner til å bedre tilbudet til transport av psykisk syke personer som må akuttinnleggelse. Det er helsetjenesten som har ansvar for transport av psykisk syke personer, men politiet brukes også ved akutte innleggelser i psykiatrien. Det er et mål at bruk av politi skal reduseres ved slik transport.OmskjæringGuttebarn kan bli omskåret ved  offentlige sykehus fra 2015. Regjeringen vil innføre en egenandel på 4000 kroner, som dekker ca halvparten av kostnaden. 9,1 millioner bevilges til sykehusene.PollenRegjeringen vil øremerke 3.75 millioner kroner til Norges astma- og allergiforbund. Dette vil sikre at tjenesten Pollenvarsling opprettholdes
TittelJustis- og beredskap: Mer til politi og utsending av utlendinger
Bilde7735731
AritkkelRegjeringen vil bruke 200 millioner for å sende ut flere utlendinger og styrke ID-arbeidet. Det skal føre til at 1100 utlendinger blir uttransportert neste år.Politiet får 69 nye juriststillinger for å bygge ned køen av 45.000 ubehandlede saker. Prislappen er 51,4 millioner kroner.Regjeringen mener det er for få politifolk i Norge. Derfor opprettes 350 nye politistillinger for 165 millioner kroner.For å redusere soningskøene oppretter Regjeringen 41 nye fengselsplasser og et eget ungdomsfengsel på Eidsvoll.Til sammen øker bevilgningen til politi, påtalemyndighet og domstoler med 420 millioner kr.
TittelKlima og miljø: Kraftig økning til klimateknologi
Bilde7735729
AritkkelDa Solberg-regjeringen overtok, varslet den at klimaforliket skulle styrkes. Et av svarene på hvordan dette skal gjøres kommer i forslag til statsbudsjettet for neste år.Den årlige bevilgningen til «Klimateknologifondet» økes kraftig i forhold til det som ligger i Stortinget klimaforlik. Hvert år de neste tre årene vil regjeringen overføre 4,25 milliarder kroner mer til fondet enn den opprinnelige planen. Det betyr at i 2016 vil fondet være på nesten 63 milliarder kroner, mot de 50 milliardene som er ambisjonen i klimaforliket.Avkastningen fra fondet skal brukes som støtte til næringsliv, gründere osv som utvikler ny klimavennlig teknologi.Ikke ENØK-fradrag ennåSolberg-regjeringen flagget skattefradrag for energisparing i private hjem da den overtok i fjor. I budsjettforslaget for neste år setter Regjeringen av 150 millioner kroner. Folk flest kan søke om støtte fra disse midlene. Men generelt fradrag blir det ikke: «Regjeringen tar sikte på at ordningen senere skal kunne endres til et skattefradrag», heter det.Fortsatt Mongstad-satsingRegjeringen vil bruke 65 millioner kroner på teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad neste år. I en ny CO2-fangst-strategi skriver Regjeringen at den «vil ha fullskala demonstrasjon i Norge og internasjonal satsing på CO2-handtering.  Regjeringa har en ambisjon om å realisere et fullskala CO2-handteringsanlegg innen 2020. Vi ser på anlegg både i Noreg og internasjonalt.» Dette betyr at Regjeringen vil vurdere å bygge det «norske» fullskala-prosjektet utenfor Norges grenser.Olje- og energiminister Tord Lien: «Vi jobber langs to spor: Vi legger til rette for realisering av et fullskala CO2-handteringsanlegg i Noreg, og vi har samtidig sagt oss villige til å delta i et europeisk samarbeid om et slikt anlegg i Europa».Mer til regnskogRegjeringen fortsetter storsatsingen på norsk regnskogsatsing, til tross for Fremskrittspartiets tidligere motstand. Tre milliarder kroner skal brukes neste år – en økning på 134 millioner fra i år.  Regjeringen signerte nylig avtaler med to nye land - Peru og Liberia.Brann-millioner etter LerdalNorge har 28 stavkirker og 180 gamle tette trehusbebyggelser. Regjeringen vil neste år bruke 20 millioner kroner på brannsikring av gamle trebygg, og vil prioritere kommuner med egne beredskapsplaner.-Pengene skal særlig settes inn der verdiene er størstr og mulighetene for rask og massiv innsats fra brannvesenet er begrenset. Dette skal være en dugnad hvor vi investerer i dag for å sikre verdier for fremtiden, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.
TittelKommunene: 62 millioner til Regjeringskvartalet
Bilde7736097
AritkkelRegjeringen foreslår å bevilge 62 millioner kroner til arbeidet med å planlegge det nye regjeringskvartalet. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningene til sikring av eksisterende lokaler.Arbeidet med å rive regjeringsbygget S-blokka startet 1. oktober. Bygget rives for å etablere ny, teknisk infrastruktur i regjeringskvartalet. For 2015 foreslår regjeringen en bevilgning på 480 millioner kroner til dette.Mer til IKT i statenRegjeringen prioriterer digitalisering av offentlige tjenester og arbeidsprosesser. Satsingen skal gi færre tidstyver, bedre tjenester til innbyggerne og frigjøre viktig arbeidstid for medarbeidere i staten, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Regjeringen foreslår å bruke 553,2 millioner kroner på IKT-satsinger i staten.Mer til vekstkommunerRegjeringen foreslår en reell vekst i samlede inntekter på 6,2 milliarder kroner til kommunesektoren i 2015. Av veksten kommer 4,4 milliarder som frie inntekter, fremgår det av Kommunaldepartementets budsjett.Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til vekstkommuner til 393 millioner kroner i 2015.I statsbudsjettet foreslår regjeringen å gi veksttilskudd til kommuner som har hatt en gjennomsnittlig årlig befolkningsvekst på 1,6 prosent de siste tre årene.Les mer om dette her:  Regjeringen gir mer til kommuner i vekst
TittelKultur: Utsetter felles lavmoms
Bilde7735969
AritkkelRegjeringen har startet prosessen for å innføre felles lavmoms på åtte prosent for både papir- og nettaviser, men kommer ikke med dette forslaget nå. Dette kan tidligst bli foreslått i revidert nasjonalbudsjett , og dermed tre i kraft fra 1. juli 2015. Regjeringen vil gå inn for en overgangsperiode for papiravisene på fem år. Papiraviser har i dag nullmoms, mens nettaviser betaler 25 prosent.Avvikler kulturkort for ungdomKulturkort for ungdom foreslås avviklet som nasjonal ordning fra 2015. Formålet har vært å få ungdom til å benytte seg oftere av kulturtilbud og rekruttere nye publikummere fra 13–20 år. Antall fylkeskommuner som har søkt ordningen har vært så lavt at kulturkortet ikke lenger kan anses som en nasjonal oppgave. Kutter støtten til Rock CityStøtten til skandalebefengte Rock City kuttes kraftig, fra seks millioner til 1,9 millioner kroner.NRK ba om lisensøkning på 73 kroner, får 0NRK-lisensen fryses på dagens nivå, som er 2527 kroner. I tillegg kommer 8 prosent moms på beløpet, som det er i dag. NRK har bedt om en økning på 73 kroner i 2015, men får altså 0. Det innebærer at NRK må kutte i overkant av 200 millioner kroner. Les mer her:  Nrk får ikke øke lisensen Kutter pressestøttenRegjeringen foreslår å kutte den direkte pressestøtten til norske aviser med 50 millioner kroner. Støtten til samiske aviser blir kuttet med 4,1 millioner kroner.Les mer om dette her: Dramatisk kutt i pressestøttenLambda:Regjeringen setter av 605 millioner kroner til byggingen av det nye Munch-museet i Bjørvika. Dette er 305 millioner kroner mer enn Oslo kommune ba om. Pengene skal fordeles over seks år.Øker gaveforsterkningsordningenRegjeringen øker gaveforsterkningsordningen med 20 millioner kroner, til totalt 20,3 millioner kroner.  Pengene settes av for å stimulere til økt privat finansiering av kulturinstitusjoner.Les mer om kulturbudsjettet her: Kutter i mediestøtten og gir mer til bibliotekene
TittelKunnskap: Mer til videreutdanning av lærere
Bilde7735767
AritkkelTorbjørn Røe Isaksen (H) er kunnskapsminister.Regjeringen vil øke videreutdanning for lærere med 500 nye plasser i vikarordningen og 1000 nye plasser i stipendordningen. Fra høsten 2015 vil 5050 lærere kunne få tilbud om videreutdanning. Dette er en økning på 3250 siden den rødgrønne regjeringen gikk av, ifølge Kunnskapsdepartementet.Regjeringen vil styrke satsingen på «kvalitet i høyere utdanning og forskning». Totalt foreslår regjeringen å bevilge 30,9 milliarder kroner til universiteter og høyskoler i 2015. Det er en realvekst på over to prosent fra 2014.Regjeringen sier den, frem til 2018, trappe opp med 1,4 milliarder kroner til universiteter og høyskoler til nytt utstyr, rekrutteringsstillinger og tiltak for å få flere til å delta i europeisk forskningssamarbeid. Samt trappe opp 500 nye rekrutteringsstillinger, mens bevilgningene til forskningsinfrastruktur økes med 400 millioner kroner.Regjeringen vil bygge 1500 nye studentboliger neste år. Det er 200 flere enn i år, ifølge Kunnskapsdepartementet.
TittelNærings- og fiskeridepartementet
Bilde7736009
AritkkelRegjeringen foreslår å opprette et uavhengig regelråd for næringslivet som skal arbeide for å gjennomføre forenklinger av regelverket for bedriftene.Fiskeridirektoratet skal bygge opp et nytt og mer effektivt system for tilsyn og kontroll i fiskeri- og havbruksnæringen.Forskning i fiskeri- og havbruksnæringen (marin forskning) økes med 40 millioner kroner, bl.a. nye investeringer i isgående forskningsfartøyer.300 millioner mer til forskning og innovasjon i næringslivet, bl.a. med støtte til kommersialisering av gode idéer.
TittelOlje- og energi: Mer til vindkraft og energisparetiltak
Bilde7735828
AritkkelRegjeringen gir mer til utbygging av vindkraft. Regjeringen foreslår å utarbeide gunstigere avskrivningsregler og finansiere mer av utbyggingen med midler fra den felles svensk-norske grønne sertifikatordningen.Regjeringen satser på å realisere et fullskala renseanlegg for utslipp av klimagassen karbondioksid (CO) innen 2020. Olje- og energidepartementet ser på anlegg både i Norge og internasjonalt. (se også punktet miljø og klima)Mer penger til energiøkonomisering i husholdningene og miljøvennlig transport. Statlige Enova får 9,25 milliarder kroner til dette.Regjeringen øker pengebruken på sikringstiltak mot flom og skred med 40 millioner kroner. Grønt lys for bygging av stort flomsikringsanlegg i og rundt Mjøndalen.
TittelSamferdsel: Mer til vedlikehold
Bilde7735735
AritkkelKetil Solvik Olsen (Frp) er samferdselsminister.Regjeringen gjør et stort poeng av at den vil omorganisere transportsektoren. Etableringen av et veiselskap er første steg, heter det i budsjettet. Men veiselskapet kommer først i 2015.Regjeringen vil bruke 54,6 mrd på samferdsel. I forslaget til 2014-budsjettet var summen 45,2 mrd. Det loves at bevilgningene til vedlikehold av veier for første gang på flere tiår vil redusere etterslepet. Det samme skal være tilfelle for jernbanen.Til rene veiformål er det satt av 26,8 mrd. kroner. I 2014—forslaget var summen 22,7 mrd. Regjeringen lover høyt trykk på utbyggingen av InterCity-jernbane til Hamar, Fredrikstad, Tønsberg og Hønefoss. Bevilgninger til Follobanen ligger foran det som er sagt i gjeldende Nasjonal transportplan.Kollektivtiltak gis 22 mrd. kroner. Det er ifølge regjeringen en økning på 11,9 prosent sammenliknet med Stoltenberg II-regjeringens budsjettforslag for 2014, og 8,5 prosent sammenliknet med vedtatt budsjett 2014.
TittelBistand: Liten økning
Bilde7736135
AritkkelSelv med Norges mest bistands-kritiske parti i regjering ligger det an til en økning i norsk bistand neste år.Regjeringen foreslår å øke utviklingsbudsjettet til 32,5 milliarder kroner i 2015. Det er en økning på over én milliard kroner i forhold til 2014. Utdanning, humanitær bistand, helse og vaksine, næringsutvikling, klima, og menneskerettigheter prioriteres.- Utviklingspolitikken skal bidra til økonomisk utvikling, økt demokratisering, gjennomføring av menneskerettigheter, godt styresett og tiltak som bringer mennesker varig ut av fattigdom. For å gjøre utviklingspolitikken mer effektiv og målrettet vil regjeringen konsentrere og effektivisere norsk bistand, sier utenriksminister Børge Brende.