Det har skjedd mye bra på økonomifronten i år. Stort og smått. Her er et lite knippe fremskritt:

  • Matvaregiganten Tesco fjernet sjokolade og godteri fra betalingsområdet – til småbarnsforeldre og sukkeravhengiges store lettelse.

  • Farmasikjeden CVS sluttet å selge tobakk.

  • Norske frisører installerer massasjestoler.

  • Økonomifaget ble mer relevant, takket være franskmannen Thomas Piketty. Han gir oss blant annet gode grunner til endelig å innføre moms på finanstransaksjoner.

  • Fornybar energi begynte for alvor å konkurrere med kull, olje og gass.

  • Tesla åpnet samtlige patenter, slik at alle kan forske videre på elbil-teknologien deres.

Ting tar tid

«Jeg trodde patenter var en bra ting, og jobbet hardt for å beholde dem. Kanskje var de bra for lenge siden, men nå ser vi ofte at de kveler fremskritt. De beriker juristene fremfor oppfinnerne», sa Tesla-sjef Elon Musk, og tok sitt valg: Å bidra positivt til den kloden han lever på.

Stadig flere entreprenører, næringslivsfolk og akademikere gjør som Musk – ser helhet. En av dem heter Otto Scharmer. Han er økonomiprofessor ved MIT Sloan School of Management, og utforsker overgangen fra det han kaller økonomiske EGO-systemer til virkelige ØKO-systemer.

«Kampen om knappe ressurser ødelegger kloden, samtidig som den driver oss inn i ensomhet og fortvilelse. En fiktiv alles kamp mot alle,» sa Scharmer under konferansen Wisdom 2.0 i New York i høst.

Professorens vei ut av EGO-systemer går gjennom refleksjon, langsiktighet og samarbeid, og det er vanskelig å finne et bedre eksempel enn Elon Musks prosess fra «mine» patenter, til «vår» felles forskning. Vårt felles beste.

Visdom og undring

En annen bidragsyter heter Arianna Huffington. I ni år har hun bidratt til medierevolusjonen gjennom bloggavisen Huffingtonpost, og i år bidro hun også til innovasjon i økonomisk tenkning.

Thrive heter hennes bestselgende bok, som handler om fire av faktorene som kan hjelpe oss videre ut av EGO-systemene: visdom, undring, helse og deling.

Huffington viser hvordan penger og makt, våre to tradisjonelle prestisjeveier, er verdiløse uten den tredje veien som hun kaller thrive – blomstring, tilhørighet og livsglede.

«Vi ønsker ikke bare å nå toppen i vår profesjon – vi ønsker å forandre verden,» sa Huffington under konferansen Emerging Women i New York i høst. «Systemene vi arbeider under i dag, er ikke bærekraftige for kvinner, menn eller barn – og i alle fall ikke for isbjørner.»

Fairtrade-generasjonen

Utvikling tar tid, og vi trenger minst én generasjon for virkelig å se utviklingstrekk. Det passer godt, for i år er det nøyaktig 20 år siden Fairtrade-merket ble etablert.

Hvordan ser fremtiden ut, sett fra generasjonen som har vokst opp med Fairtrade? Dette ville det britiske analysebyrået Globescan vite, og fant at 82 prosent av britisk ungdom mellom 13 og 20 år mener at næringslivet må ta et større ansvar for samfunnet rundt seg.

Kanskje er det ikke tilfeldig at en 17 år gammel jente vant Nobels fredspris i år? Kanskje er det sant at generasjonen etter oss er bedre enn oss?

Ti økonomiske årsaker til å glede seg til 2015

Jeg lovet dere ti økonomiske årsaker til å glede seg til 2015, og her er de:

1) Verdens Økonomiske Forum i Davos setter søkelyset på hjerneforskning, etisk lederskap, fornybar energi og den globale delingsøkonomien. Konferansen streames LIVE i slutten av januar. Jeg sitter klar med popcorn og notatbok.

2) TED-konferansen er 30 år, og drysser enda mer kunnskap, visdom og overraskelser over oss alle.

3) Økt rekkevidde for elbiler, ifølge toppsjef Martin Winterkorn i Volkswagen. Firmaet Quantum Scape Corp jobber med en teknologi som kan tredoble batterikapasiteten.

4) Billigere grønn energi. Fornybare kilder vil lage mer energi enn verden trenger, på mindre en 20 år, mener Googles tekniske direktør, Ray Kurtzwell. Det virkelige skiftet ventes å komme i 2015. 5) Lavere kronekurs og rekordlave renter. Knall for norske eksportbedrifter som vil bedrive innovasjon. Det trenger vi i overgangen fra olje til fornybar energi.

6) Mer deilig, kortreist mat i Norge. Oster, pølser, melk, øl og sjokolade. Lokale matprodusenter er i støtet, og får drahjelp av lav kronekurs. Utlendinger har endelig råd til å feriere i Norge, og vi har ikke råd til å dra utenlands. Vinn-vinn for lokal matkultur.

7) Lavere oljepriser, eller «nød lærer naken/velkledd oljenasjon å spinne». Det grønne skiftet er økonomisk krevende på kort sikt, men utviklende på lang sikt. Måtte vi finne selvfølelsen, smidigheten og tilliten som skal til for dette uunngåelige skiftet.

8) 2015 er året for tverrfaglighet på Universitetet i Oslo – nettopp det vi trenger for å komme oss videre: helhet, langsiktighet og samarbeid. Psykologien fornyer økonomifaget og biologien fornyer psykologien.

9) Arbeidet for bærekraftige finansmarkeder tar enda et skritt fremover. FN-organisasjonen Principles for Responsible Investments har allerede 1300 medlemsbedrifter over hele verden. Dette er langsiktig fredsarbeid.

10) Millioner av mennesker går på arbeid hver eneste dag for å gjøre verden til et litt bedre sted. Noen av dem får en nobelpris. Noen av dem får en Kavli-pris. De fleste gjør jobben uansett.

En godlynt trussel

For dem som fortsatt insisterer på pessimismen og bekymringen som grunnleggende prinsipp, lar jeg professor Peter Lorange, tidligere rektor på Handelshøyskolen BI, få lede oss inn i 2015 med sin godlynte trussel:

«Hvis du er pessimist på vegne av faget ditt, må du finne noe annet å gjøre. Du er rett og slett ikke den som skal føre faget videre.»

Med ønsker om et håpefullt nytt år!

Ikke gå glipp av debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter