Potensielle tomtekjøpere ble flydd over området i 2009, og flere møtte opp på visningene. Men storutbyggingen ble aldri noe av. Foto: Vegard Damsgaard
Potensielle tomtekjøpere ble flydd over området i 2009, og flere møtte opp på visningene. Men storutbyggingen ble aldri noe av. Foto: Vegard Damsgaard

Iveland Panorama skulle bli det store byggefeltet som skulle trekke folk til innlandskommunen, og i 2009 var det planer om 121 nye boenheter de neste tre årene.

Potensielle tomtekjøpere ble flydd over området i 2009, og flere møtte opp på visningene. Men storutbyggingen ble aldri noe av. Foto: Vegard Damsgaard

Potensielle kjøpere ble flydd over kommunesenteret Birketveit med helikopter, for å kunne blinke seg ut en tomt til en brøkdel av kostnaden i Kristiansand.

Ingen salg

Men prosjektet gikk i stampe — og i dag står heia like urørt som den gang.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

— Vi skulle åpne opp hele feltet med infrastruktur, men det fikk vi ikke gjennomført, og vi fikk ikke solgt tomtene. Dermed gikk planen i vasken, sier grunneier og styreleder Finn Sand.

Han sier at prosjektet har vært dyrt for selskapet og for aksjonærene opp gjennom årene. Nylig avsa også Kristiansand tingrett kjennelse om tvangsoppløsning av hovedselskapet Iveland Prosjekt Panorama AS på grunn av manglende årsregnskap.

— Vi ble forsinket med innleveringen, men vi skal få levert det til skiftesamlingen slik at vi beholder selskapet, sier Sand.

Han mener fortsatt at boligbygging i Iveland er liv laga, og sier at en ny reguleringsplan skal være på plass til høsten.

— Vi ser at planen ble for dyr, og at vi skulle delt opp utbyggingen i faser. Nå vil vi bygge infrastrukturen og åpne opp for 20 tomter, slik at vi blir ferdig med prosjektet. Så er det opp til markedet om vi skal åpne opp for mer.

Ikke som forventet

Rådmann i Iveland, Sten Albert Reisænen, bekrefter at utbyggingsiveren i Iveland har fått en kalddusj de siste årene.

— Det har ikke gått i den farten de private så for seg for seks, sju år siden. Utviklingen står i ro, og vi hadde håpet på mer aktivitet, sier han til Fædrelandsvennen.

— Det er klart, slik presset var fra de private på å regulere nye byggefelt, så har de ikke klart å selge slik de trodde, sier han, og fortsetter:

— På Panorama har vi ikke startet med infrastruktur, heldigvis. Det er to, tre år siden jeg hørte noe derfra om fremdriften, sier han.

Nylig sa imidlertid kommunestyret nei til å gå inn og hjelpe Panorama i gang med tomtesalget.— Politikerne har vedtatt kun å gå inn å kjøpe i ett og ett felt, og feltet på Skaiå rekker foreløpig. Vi må få i gang salget der først, sier rådmannen.

Her har kommunen gått inn og kjøpt ni tomter på byggefeltet Bjørnehatten, men ingen av dem er blitt solgt videre.

— Derfor presser vi ikke på nå. Vi har nok tomter vi må selge foreløpig, sier han.

Forkastet målsetting

Forrige kommuneplan inkluderte et uttalt må for kommune om å nå 1500 innbyggere innen 2015. Det er nå skrinlagt.

— Det er urealistisk, og vi har nå et mål om å vokse mer enn gjennomsnittet i Norge, sier Reisænen om kommunen med rundt 1300 innbyggere.

Han trekker likevel fram Åkle-prosjektet på Birketveit som en gledelig utvikling i kommunen.

— Her er fire av åtte leiligheter i næringsdelen solgt, og det er positivt. Her åpnes det opp for 38 leiligheter i årene fremover, sier han.