Det svenske Ica-konsernet selger sine norske 553 Ica-butikker til Coop. Det melder selskapet selv i en pressemelding mandag morgen.

— Vi tror kjøpet er bra for de norske forbrukerne. Vi vil nå bli mer konkurransedyktige og en aktiv aktør på både pris og sortiment. Vi vi også ha en tilstedeværelse i hele landet, sier Coop-direktør Svein Fanebust mandag formiddag.

-Alternativet til et salg var å drive videre i en kraftig nedskalert versjon. Vi ville måttet legge ned i Nord-Norge og avslutte butikker med får dårlig lønnsomhet i Sør-Norge. Med denne løsningen bevarer vi flere arbeidsplasser, sier Per Strömberg, konsernsjef i ICA Gruppen.

Ica har over flere år tapt store penger i Norge. I årets første kvartal tapte de 1,9 millioner på den norske virksomheten - hver dag. Svenska Dagbladet melder nyheten under tittelen «Ica säljer problembarn i miljardaffär».

Betaler 2,5 milliarder kroner

Coop betaler 2,5 milliarder kroner for aksjene i Icas norske virksomhet. Ica-konsernet sitter igjen med en gevinst på en milliard svenske kroner, opplyser selskapet selv.

— Man kunne tenkt seg en situasjon hvor andre norske eiere ville kjøpe Ica. Da kunne vi fått noe som lignet et duopol i Norge og Coop kunne endt i en vond spiral, slik Ica har vært igjennom, sier Fanebust i Coop.

Ica bekreftet på mandagens pressekonferanse at flere aktuelle kjøpere har vært inne i prosessen, men ville ikke navngi disse.

Ica driver i Norge kjedene Ica Supermarked, Rimi og Matkroken. Coop vektlegger at disse butikkene står sterkt i regioner hvor Coop selv ikke har hatt en like sterk markedsposisjon.— Derfor mener vi dette er en god løsning som også sikrer butikker i distrikts-Norge. Mange steder er dette krevende, men vi har vist at vi får det til eksempelvis med vår nærbutikkjede Coop Marked. I tiden fremover skal vi vurdere om ICAs nåværende konsepter skal innlemmes i Coops kjeder eller om de skal bestå som i dag, sier administrerende direktør i Coop, Svein Fanebust.

Ved årsskifte hadde Coop og Ica markedsandeler på henholdsvis 22,7 prosent og 11,1 prosent. Ica Norge har snaut 8900 ansatte og hadde i 2013 en omsetning på 16,5 milliarder kroner.

– Det er den minste av de tre som får styrket sitt volum. Coop vil trolig komme styrket ut av dette, noe som sannsynligvis betyr ytterligere skjerpet konkurranse, sier Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon i NorgesGruppen i en kommentar til NTB.

– Det blir ikke store forskjeller i markedsandeler mellom oss og Coop, så det skal vi klare å ta igjen, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til NTB.

Fikk nei fra Konkurransetilsynet

Avtalen må godkjennes av Konkurransetilsynet. Tilsynet må ta en beslutning i løpet av 130 dager.

–Konkurransetilsynet vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet. Strukturendringer i dagligvaremarkedet kan få stor betydning for konkurransen og dermed for forbrukerne. Vi vil se på hvordan dette oppkjøpet påvirker konkurransen både nasjonalt og lokalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer i enpressemelding.

Kjeden inngikk i 2013 et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen, men Konkurransetilsynet satte foten ned for dette da de mente dette ville svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet.

En endelig avgjørelse fra tilsynet var ventet i løpet av høsten, men dette arbeidet stopper nå opp.

Dersom Konkurransetilsynet godkjenner Coops oppkjøp av ICA, står det tre store dagligvareaktører igjen i Norge: Coop, NorgesGruppen og Rema 1000. — Vi forventer et ja fra Konkurransetilsynet. Coop og Ica tilsammen blir vesentlig mindre enn Norgesgruppen, sier Per Strömberg.

— Men Konkurransetilsynet vil neppe godkjennetransaksjonen i alle områder. Her har vi forberedt avhjelpende tiltak, sier Coop-sjef Svein Fanebust.

Partene har annonsert en felles pressekonferanse klokken 10. Aftenposten er tilstede og vil følge saken utover dagen.