Prisene falt med 0,6 prosent i januar etter et prisfall på 0,2 prosent i desember, viser tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat som ble lagt frem fredag.

Januarpriser2015-AYhCHLX_xe.jpg

Arbeidsledigheten falt fra 11,5 prosent i november til 11,4 prosent i desember.

Ledigheten i alle de 28 EU-landene falt fra 10 prosent i november til 9,9 prosent i desember.

Oljeprisfallet trekker prisene ned

Prisfallet i januar var større enn økonomene på forhånd hadde anslått.

Det er oljeprisfallet og dermed utgiftene til energi som forklarer det store prisfallet. Energiprisene var 8,9 prosent lavere i januar enn for ett år siden.

Oljeprisen har falt over 50 prosent siden juni i fjor.

Prisfall også i 2009

Fallende priser – eller deflasjon som økonomene kaller det – kan forsterke den økonomiske krisen i eurolandene. Den økonomiske veksten har helt stagnert og var på anemiske 0,2 prosent i tredje kvartal i fjor.

Bare en gang tidligere har prisfallet vært like stort. Det var midt under den globale finanskrisen da eurolandene i EU forrige gang opplevde deflasjon. Da falt prisene også med 0,6 prosent i juli.

-Riktig å trykke mer penger

Flere økonomer peker på at prisfallet i januar viser at det var riktig av eurolandenes sentralbank å sette i gang seddelpressen.

Den europeiske sentralbanken (ESB) vedtok på sitt møte i forrige uke å pumpe inn 10.000 milliarder kroner i økonomien det neste halvannet året.

Det skjer ved at ESB og de nasjonale sentralbankene i eurosonen fra mars i år til september 2016 skal kjøpe opp statsgjeld tatt opp av eurolandene i et forsøk på å presse opp prisene og dermed stimulere til ny aktivitet.

-Økonomien på rett spor

Inflasjonstallene for januar bekrefter at ESB er på rett spor, sier økonomen Bernd Weidensteiner i tyske Commerzbank til nyhetsbyrået Reuters.

— Stimulansene av økonomien av billig olje, svak euro og en aggressiv lettelser i pengepolitikken stabiliserer forventningen og vil bidra til at ESB når målet om prisstabilitet over tid, sier økonomen Christian Schulz i tyske Berenberg Bank til det britiske kringkastingsselskapet BBC.