– Vi får et stort ansvar, og har fått vite at vi omtrent skal «styre» Statsbygg i juli. Det gir en ekstra piff og motivasjon til å prestere, sier Agasøster.

Sammen med 28 andre studenter er de plukket ut til Statsbyggs Summer Internship. 740 søkere er rekord i Statsbygg, som i fjor fikk inn 650 søknader. Året før var antallet 400. Agasøster er arkitektstudent på tredje året, og Danielsen studerer til ingeniør på fjerde året ved NTNU. I sommer skal de få i oppgave å jobbe med to omfattende prosjekter som Statsbygg skal gjennomføre: Planlegging av modulfengsler og rehabilitering av Norges idrettshøgskole.

For Summer Internship handler om mer enn å tjene ekstra penger i sommerferien. Studentene får utfordringer som er relevant i forhold til utdanningen og erfaring som er gull verdt når de er ferdig med studiene.

Gode karakterer ikke nok

Danielsen, som bare har ett år igjen av studiene, sier at det har vært mye snakk om internship blant vennene hans.

– En praksis som dette gjør det mye lettere å få jobb etter endte studier. Det er ikke nok med gode karakterer hvis man vil ha en bra jobb i dag, sier Danielsen.

Statsbygg er ikke alene om å tilby Summer Internship i Norge. Et flertall av de store selskapene innen økonomi— og teknologibransjen har de siste årene brukt Internship i kampen om toppstudentene. For det er ikke bare studentene som drar fordeler av internship-programmet.

Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og jobbekspert i Aftenposten, mener Summer Internship gir verdifull omdømmebygging for selskapene, i tillegg til at de tiltrekker seg de beste hodene.

– Større selskaper har hele tiden behov for dyktige ansatte og mulige fremtidige ledere. Det har dessuten vært arbeidstagers marked frem til nå, og det er derfor viktig for selskapene å være tidlig ute med å huke tak i de beste. Slike programmer skaper blest om selskapet og gir uttelling i form av omdømmebygging, sier Tronstad Moe.

Knallhard konkurranse

Konsulentselskapet KPMG er blant dem som utlyser Summer Internship. Ina Torp, HR-konsulent i KPMG, forteller at de jobber veldig målrettet med å rekruttere gode kandidater til internshipene sine.

– Vi markedsfører våre Internship på landsbasis og mot norske studenter i utlandet under hele høstsemesteret, både på karrièredager og bedriftspresentasjoner. Konkurransen om de beste studentene er knallhard, sier Torp.

Rundt 350 personer søkte på KPMGs Summer Internship i år. Det er omtrent samme antall som i fjor. DNB har opplevd søkerrekord i år: 1100 søknader har tikket inn, mot 600 søknader i fjor. Konsulentselskapet Deloitte har Summer Internship både vinter og sommer. Til sammen har 320 søkt hos dem i år, mot 286 i fjor.

Maria Brevik, rekrutteringsansvarlig i Deloitte, sier det ikke bare er å lyse ut Internship og finne noe kandidatene kan gjøre i løpet av en rolig sommermåned.

– Studentene som kommer, forventer å jobbe med faglig relevante oppgaver, lære masse, bli utfordret og samtidig bli kjent med selskapet og menneskene som jobber der. De aller fleste har en klar plan om å begynne å jobbe i selskapet senere og ser på et Internship som en mulighet for fast jobb etter endt studium, sier Brevik.

Intervjuet på Skype

Selskapene bruker store ressurser på sine Internship. Under oppholdet hos bedriften skal de utvalgte få veiledning underveis, og ofte arrangerer bedriftene sosiale sammenkomster som skaper nyttige nettverk. Etter endt Internship er studentene ofte garantert å få komme på jobbintervju når selskapet lyser ut nye stillinger.

Det legges også ned mye arbeid i utvelgelsesprosessen. Hos Statsbygg ble først kandidater på første og andre år av studiene silt ut. Deretter ble kandidater som hadde kompetansen de ulike lederne har behov for, plukket ut. 100 studenter kom på den måten videre til et førstegangsintervju via Skype. Til sist fikk hver avdelingsleder to kandidater å velge mellom.

– I utvelgelsesprosessen teller både karakterer, engasjement og verv som viser initiativ hos studentene, forteller Birgitte Pettersen, HR-rådgiver i Statsbygg.

Daniel André Danielsen og Bjørg Agasøster ser frem til seks intensive uker i sommer, som de tror vil bety mye for karrièren etter studiene.

– Jeg har valgt prosjektledelse på NTNU og det er akkurat det jeg skal jobbe med i sommer. Faktisk er det akkurat denne typen jobb jeg håper å få når jeg er ferdig med studiene, sier Danielsen.

Høytid for sommerjobber

Sommerjobb gir deg ikke bare penger på kontoen og arbeidserfaring.

5900 sommerjobber ble registrert hos Nav i årets to første måneder. Det er litt færre enn i de to samme månedene i fjor, da vi registrerte 6300 sommerjobber.

Johannes Sørbø i Nav sier at det er noe færre jobber innen reiseliv, industri og rengjøring, sammenlignet med i fjor.

— Innen helse, pleie og omsorg har vi derimot registrert litt flere sommerjobber så langt i år enn på tilsvarende tidspunkt i fjor. Dette er også den yrkesgruppen hvor vi ser klart flest sommerjobber lagt ut hos Nav. Februar og mars er vanligvis de månedene der vi registrerer flest sommerjobber, fulgt av april. Vi er med andre ord nå inne i perioden hvor mange av sommerjobbene registreres, sier Sørbø.

På Finn.no ble det utlyst til sammen 3349 sommerjobber i januar og februar i år. Det er en liten økning fra samme periode i fjor, da 3164 sommerjobber ble registrert.

Ekstragevinst

Sommerjobb gir deg ikke bare penger og erfaring på CV-en. Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand peker også på at du sparer opp pensjon.

— Jeg har forståelse for at pensjon ikke er det første unge tenker på når de skaffer seg sommerjobb, men pensjonssparing er et godt argument for å investere litt tid i å skaffe seg sommerjobb, sier Picard.

I tillegg til lønnen du får utbetalt i sommer, spares 18,1 prosent av inntekten i din pensjonsbeholdning hos folketrygden. Dette gjelder også det du tjener av beløp under frikortgrensen. Tjenestepensjon får du først når du har vært ansatt i mer enn ett år. Pensjonssparingen blir ikke trukket av lønnen, men kommer i tillegg.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!