I kommentaren «Varslet ran ved høylys dag» tar ansvarlig redaktør i bransjenettstedet Telecom Revy, Arne Joramo, et oppgjør med store prisforskjeller og det han mener er til dels uanstendig høye priser på databruk på mobilen i utlandet, såkalt dataroaming eller internasjonal gjesting.

Joramo mener en ny verden krever nye prisregimer, og at 4G-roaming som er i ferd med å komme for fullt kan få kostbare konsekvenser for sluttbrukerne. Ikke minst nedlasting av video, som står for 70-80 prosent av datatrafikken, får fart på databruken og taksameteret.

Selv opplevede han nylig å få en regning på 4508 kroner for å ha sett OL på mobilen i angivelig én times tid i løpet av tre døgn fra henholdsvis Island og Sverige.

Joramo mener dagens mobilabonnement som inkluderer til dels store mengder data, gjør at man nærmest venner seg til ikke å bekymre seg for datapakker som overskrides.

Ble advart

— Joda, jeg burde tenkt meg grundigere om, og jeg var advart om at det kunne påløpe høye datakostnader da jeg sa OK til økt bruk etter å passerte 400 kroner etter 5-6 minutters bruk på flyplassen. Tilbudet «Surf EU» som Telenor har er ubrukelig ved slike datamengder, skriver Joramo.

Vi har sett gang på gang at mobiloperatørene bruker kundenes utenlandsreiser som en melkeku. Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet

- Hvorfor føles dette som et «varslet ran ved høylys dag»?

- Jo, fordi jeg betaler 599 for 10 GB data månedlig i hjemmenettet inkluder fri tale og sms. Hvis jeg en måned skulle gjøre det samme i Sverige med mitt norske abonnement ville koste omlag 45.599 kroner!

Om en svenske med abonnement hos Telenor Sverige hadde dratt til Norge og overført de samme 10 GB, hadde det påført han eller hun 399 kroner – 45.200 kroner billigere enn for meg i Sverige. Slike enorme forskjeller mellom roamingpriser til nærliggende land og nasjonalt nett er uholdbare, mener han.

- Et dårlig eksempel

- Medfører det riktighet at det skiller 45.200 kroner på 10GB slik Joramo skriver i sin kommentar?

-10 GB er et dårlig eksempel å bruke fordi det ikke er representativ bruk for de aller, aller fleste kunder. Telenor Feriesurf er tilpasset normal bruk av 3G/4G Internett på mobilen, og langt de fleste kunder klarer seg med dagspakken uten å kjøpe ekstra mengde, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge.

Anders Krokan Foto: Telenor

Han forteller at Telenor i Norge og Telenor i Sverige beslutter selvstendig sine retail roaming-priser i alle markeder.— Telenor Sverige har nylig valgt å tilby bruk av inkluderte MB også utenfor Sverige, innenfor Norden. En privatkunde av Telenor Norge betaler 29,- pr. dag for data i Sverige. Telenor Sverige har lansert dette for å styrke det nasjonale tilbudet gjennom å inkludere roaming. Telenor Sverige har en annen markedsposisjon på det lokale markedet enn det Telenor i Norge har, i tillegg kommer generelle forskjeller på pris- og lønnsnivå i de ulike landene, sier Krokan.

Krokan mener det er viktig å understreke at gjennomsnittsbruken av Internett på mobilen for aktive brukere mens de oppholder seg i Norge ikke er langt over 20 MB pr dag.

- Samtidig må vi erkjenne at strømming av mye video ikke er å anbefale på tur mange steder i utlandet. Det henger sammen med at vi har en løpende varekost som gjør at det pr i dag er umulig å tilby dette til en pris som kundene vil være villig til å betale. Minner om at vi sperrer for bruk når den går over en viss grense, og at kundene aktivt må melde ifra etter å ha fått sperringsvarsel fra oss. Med de mekanismer vi har innført, ser vi at kundene våre nå svært sjelden får sjokkfakturaer fra oss.

Markedstilpasning

At Telenor forklarer prisforskjellen med å vise til konkurransesituasjonen i Sverige er tøffere enn den i Norge, svarer Arne Joramo følgende på:

— Jeg forstår at månedsprisen på datapakkeabonnementet er 200 kroner billigere i Sverige, men ikke at den overføringen som foregår over grensen skal koste tusenvis den ene veien og ingenting den andre.

- EU ønsker å få fjernet roaming gradvis frem til 2016, mens operatørene argumenterer for at lavere inntekter vil gå på utbyggingen løs? Hva mener du bør gjøres av regulatoriske grep for å få ned priser og prisforskjeller på internasjonal gjesting?

— Jeg tror nok EU ville nå lenger ved å angripe grossistprisene. I det store bildet må hensynet til operatørenes investeringsvilje veies mot forbrukerpriser. En gradvis reduksjon av roamingprisene er trolig det beste. Det endrer ikke det faktum at 4G-hastighet betinger andre og lavere priser på databruk i utlandet. Spesielt må jo Telenor, TeliaSonera og Tele2 kunne gå foran mellom egne selskap i Norden, sier Joramo.

- Kundenes utenlandsreiser en melkeku

Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet Foto: Forbrukerrådet

Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet, er enig i Joramo om at dette er som et «varslet ran ved høylys dag».— Vi har sett gang på gang at mobiloperatørene bruker kundenes utenlandsreiser som en melkeku. Konkurransen på telefoni i Norge er generelt god, men ikke når det gjelder bruk av telefon i utlandet. Her har vi en vei å gå – og bedre prisinformasjon og mer kravstore forbrukere kan gjøre situasjonen bedre, sier Myrstad.

Han mener det kan være vanskelig å skaffe seg oversikt over gjesteprisene og hva det faktisk koster å surfe på mobilen i utlandet.

— Derfor det viktig at telepriser.no oppdateres og videreutvikles av Post- og teletilsynet slik at man for eksempel enkelt kan finne ut hva datasurfing i ulike land koster.

Myrstad synes det er bra at vi de siste årene har fått makspriser på mobilbruk i utlandet og bedre varslingsrutiner, som at operatørene plikter å melde ifra til kunden når kostnadene når ca. 450 kroner.

— Det betyr at faren for prissjokk er blitt mindre, men operatørenes til dels uoversiktlige priser gjør at behovet for en pris- og markedsportal som telepriser.no bare blir viktigere, sier han.

- Rom for å redusere pristakene

Ifølge seksjonssjef for telefoni og nummerforvaltning i Post- og teletilsynet Hans Jørgen Enger, er det usikkert hva som vil skje med Telepriser.no.

— Vi vurderer hvorvidt det skal utvikles en ny versjon av Telepriser.no eller om vi skal legge ned tjenesten. Her er det mange hensyn å ta, så vi er nødt til å gjøre en grundig vurdering. Frem til vi konkluderer vil uansett eksisterende tjeneste bestå, forklarer Enger.

PTinternasjonalgjesting-4ExOGrjtOF.jpg Foto: Amundsen, Geir

viser at til tross for reguleringer I EU økte operatørenes nettfortjeneste på internasjonal gjesting til 70 prosent i første halvår 2013, fra 68 prosent i 2012. — Viser ikke disse marginene at det bør være mulig å redusere prisene?

— Ja, det er nok rom for å redusere pristakene som gjelder per i dag, særlig på sluttbrukernivå. Fra 1. juli i år skal forbrukerne kunne inngå separat avtale om kjøp av internasjonal gjesting fra annen tilbyder enn hjemmetilbyderen. Gjennom denne reguleringen forsøker man å legge til rette for økt priskonkurranse der alternative tilbydere aktivt bruker lavere pris enn dagens pristak for å tiltrekke seg feriereisende, sier Enger.

- Høye varekostnader

- Er fortjenestemarginene på internasjonal gjesting så enorme som det kan synes når dere åpenbart har så mye å gå på når konkurransesituasjonen angivelig krever det?

— Telenor har samme pris uansett hvilken operatør som brukes i utlandet. Dette er en fordel for kundene fordi de slipper å bekymre seg over hvilket nett de er koblet på. Prisene er basert på lokal varekost, som dessverre ofte er svært høy utenfor EU/EØS. I EU er den som kjent regulert. Vi har altså valgt å ha operatøruavhengige priser, fremfor at våre kunder skal ha et sammensurium av priser å forholde seg til. Dette innebærer også at marginene vil variere, sier Krokan i Telenor.

— Det er viktig for oss å påpeke at Telenor har konsentrert oss om å gjennomføre prisreduksjoner – og altså drastisk har senket marginen – i de land som er mest populære å reise til for nordmenn. Men utviklingen stopper ikke her, og vi vil videreutvikle pakkene i takt med at kundebehov og vår varekost endrer seg.

EU med EU-kommissær Neelie Kroes i spissen ønsker å fjerne roaming i EU-området gradvis frem til 2016. Foto: NTB scanpix

— EU ønsker å fjerne roaming i EU-området gradvis frem til 2016. Hva tenker Telenor om det? - Vi sympatiserer med Kommisjonens arbeid for å redusere prisene på roaming. Markedet går allerede i den retning, og den reguleringen som innføres til sommeren forventes at skape ytterligere konkurranse. For øvrig er det flere forhold som må tas til vurdering her, og vi følger prosessen nøye.

— Telenor støtter ambisjonene om ett marked for digitale tjenester som en måte å skape vekst, stimulere til innovasjon og sørge for at europeere kan høste fordelene av IKT. Slik Telenor ser det, bør etableringen av ett markedvære basert på et investeringsvennlig regelverk som sikrer like konkurransevilkår og fremmer bærekraftig konkurranse, sier Krokan.

Fakta: Internasjonal gjesting

Innen EØS-området er internasjonal gjesting regulert av myndighetene. Det er fastsatt pristak for taletrafikk, SMS og datatrafikk. Den første reguleringen ble vedtatt i EU i 2007 og trådte i kraft i EØS/EFTA-landene i 2008. Senere har det vært flere reguleringer.

Den siste reguleringen trådte i kraft i EU-landene 1. juli 2012 og i EØS/EFTA-landene 7. desember 2012. Reguleringen omfatter pristak på så vel sluttbrukernivå som på grossistnivå. Nåværende priser gjelder fra 1. juli 2013. Reguleringen omfatter også spesifikke krav til informasjon som skal gis til abonnentene. EU ønsker å fjerne roaming i EU-området gradvis frem til 2016. Datatrafikken økte fra nesten 43 millioner Mbyte i 2011 til mer enn 98 millioner Mbyte i 2012. I første halvår 2013 utgjorde datatrafikken bortimot 68 millioner Mbyte.

Kilde: Post- og teletilsynet