KRISTIANSAND: — Dette betyr at også vi må kutte kostnader på linje med de andre mediehusene. Det vil vi jobbe med i høst og vil da finne ut hvor mye vi må kutte og hvordan, sier Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen.
De ansatte vil få ytterligere informasjon på et allmøte senere i måneden.
— Da vil vi vite mer, og så vil vi jobbe sammen med ansatte og tillitsvalgte for å løse dette på best mulig måte, sier Ljøstad.
Opplaget stiger
Kvartalstallene viser at leserne flytter seg stadig raskere til digitale plattformer. Hos Schibsteds mediehus falt inntektene fra papiravisene med tre prosent, mens inntektene fra annonser i pairavisene falt med ni prosent.
Fædrelandsvennen har klart å snu opplagsfallet etter lanseringen av sine nye digitale tjenester. Dette er en abonnementstjeneste og førte til en nettovekst i opplaget på 1,5 prosent. Det tilsvarer rundt 500 nye abonnenter.
Klubbleder frykter mange må gå
— Vi har i lang tid jobbet hardt for å ruste oss til det som nå skjer. Vi er glade og stolte over at vi har kommet så langt. Vi har utviklet en ny abonnementsmodell som inkluderer digitale plattformer og kommer til å utvikle den videre, vi har en kompetent digital stab og vi kommer til å fortsette å satse knallhardt på digitalt innhold, sier Ljøstad.Han tror det blir store forandringer i årene som kommer, spesielt når det gjelder måten nyheter blir formidlet på.
— Men det kommer fortsatt til å være behov for nyheter. Det forandrer seg ikke.
- Er det ikke en fare for at selv om etterspørselen holder seg oppe, er ikke folk villige til å betale så mye som før, slik tilfellet er i musikkbransjen?
- Det Fædrelandsvennen gjør nå, er å teste denne betalingsvilligheten og den ser ut til å være til stede. For en kvalitetsavis er det viktig å ha to bein å stå på. Både annonser og salg av innholdet vårt, sier Ljøstad.
Raskere overgang
Selv om Fædrelandsvennens opplag steg etter at den nye digitale satsingen ble lansert, går likevel de totale inntektene ned.
- Den suksessen vi har hatt på abonnementsiden, veier ikke opp for svikten i annonseinntekter. Det er en nedgang som gjelder hele bransjen. Selv om annonsesvikten ser ut til å være noe svakere hos oss enn i resten av bransjen, rammer den oss likevel slik at vi må kutte kostnader, sier Harald Jacobsen, administrerende direktør i Fædrelandsvennen.
I sin kvartalsrapport varsler Schibsted at mediehusene må forberede seg på at overgangen mot digitale plattformer vil gå enda raskere. Kuttene i papiravisene vil bli tatt både i Norge, Sverige og Spania.
Konsernet som helhet hadde i andre kvartal inntekter på 3,8 milliarder og et overskudd før skatt 442 millioner.