Les også:

Det statlige danske «bankredningsfondet» Finansiel Stabilitet måtte før helgen overta den lille Fjordbank Mors i Nykøbing Mors på Nordjylland.

Det skjedde etter at det danske Finanstilsynet mener å ha avslørt flere «tapsbomber» som har utradert bankens egenkapital.

Niende bankkonkurs

Fjordbank Mors er den niende danske banken som går konkurs i kjølvannet av finanskrisen i 2008-09. Banken blir nå avviklet.

Internasjonale kredittvurderingsbyråer varsler at de kan komme til å nedgradere flere danske banker etter den nye konkursen. Hvis det skjer, må bankene betale høyere rente når de skal låne penger i de internasjonale kapitalmarkedene til løpende bankdrift.

«Tapsbomber»

Selv om Fjordbank Mors så sent som for et halvt år siden hentet inn 110 millioner danske kroner (115 mill. NOK) i ny aksjekapital, var ikke det tilstrekkelig for å dekke mulige fremtidige tap.

Finanstilsynet økte tapsanslagene fra 60 millioner danske kroner i første kvartal til 400 millioner kroner i andre kvartal.

Den danske bankgarantiordningen dekker inntil 1,3 millioner danske kroner av innskyternes penger.

Les også:

Landbruksbank

Banken opplyser at cirka 450 av de rundt 73.000 innskyterne har innskudd på over 1,3 millioner kroner.

Finanstilsynet anslår at store innskytere og lånekunder må regne med å tape rundt 26 prosent av det de har plassert i Fjordbank Mors. Banken har spesielt mange landbrukskunder.

Fjordbank Mors har cirka 250 ansatte. Ved årsskiftet hadde banken en forvaltningskapital på rundt 13 milliarder danske kroner.

Avvikles

Sparebanken Kronjylland i Randers har allerede overtatt Fjordbank Mors’ filial i Århus.

Finansiel Stabilitet har opprettet et eget selskap og styre som skal avvikle resten av Fjordbank Mors.