– Jeg tilbrakte store deler av tiden på hjemmekontor alene, og hadde mye tid til rådighet, som etter hvert i økende grad ble benyttet til å bedrive aksjehandel, sier Finnes.

Listen over de 3.600 aksjehandlene han foretok i tiden Erna Solberg var statsminister, viser at transaksjonene gjorde et byks under coronapandemien.

Likevel sier Finnes følgende:

Jeg hadde ingen innsideformasjon om at regjeringen 10. september 2020 skulle varsle mulige koronainnstramminger.

Han benekter også at han på noe tidspunkt gjennom Solbergs regjeringsperiode ble gjort kjent med informasjon rundt regjeringens beslutninger, som kan betegnes som innsideinformasjon.

Finnes gjør det samtidig klart at det er en «umulig oppgave å detaljforklare enkelttransaksjoner som ligger flere år tilbake i tid».

– Jeg overleverte materialet om mine aksjehandler til Erna og hennes medarbeidere onsdag 13. september kl. 9. Noe ble sendt elektronisk før møtet og noe på papirutskrift på møtet, sier Finnes.

– Ble lurt trill rundt

Finnes har også fått spørsmål om plasseringer i Sveits, og forrige helg skrev Dagens Næringsliv om investeringene som var utelatt fra aksjeoversikten Solberg presenterte forrige fredag.

– I 2004–2005 ble jeg utsatt for et investeringsbedrageri ved at jeg ble forledet til å investere 116.000 kroner i et firma som først holdt til i Barcelona, men som etter hvert flyttet til Sveits, skriver Finnes.

– Jeg ble i årene som gikk, holdt varm, og ble forespeilet at disse pengene vokste ved at jeg fikk informasjon som viste gevinst på investeringen.

Finnes sier han ikke gjorde noen ytterligere investeringer i selskapet, Everest Asset Management AG, men oppdaget etter hvert at firmaet sto oppført på det svenske finanstilsynets liste over firmaer som drev med investeringsbedragerier.

– Jeg forsto da at jeg hadde blitt utsatt for et bedrageri.

– Ettersom det ikke var noen bevegelse i kjøp eller salg i disse investeringene i årene Erna var statsminister var ikke disse oppført i oversikten om aksjekjøp.

Finnes forklarer videre at det ikke er snakk om børsnoterte aksjer og at investeringen ble innrapportert til skattemyndighetene hvert år.

– Fram til 2020 da jeg anså beløpet som fullstendig tapt. Tapet er ikke ført som fradrag i ligningen, skriver Finnes.

– Det er først og fremst utrolig kjedelig og flaut å innse at jeg ble lurt trill rundt. Det er også en medvirkende årsak til at jeg ikke har gått videre med en eventuell anmeldelse i denne saken. Faktum er uansett at jeg tapte hele investeringen, skriver han.

Mener handler ikke har sammenfall med oljeskattepakken

Flere medier har stilt spørsmål ved handlemønsteret til Finnes knyttet til oljeskattepakken, som kom i 2020.

– Det er ikke noe sammenfall mellom oljeskattepakken og mine handler, og jeg hadde ikke på noe tidspunkt kjennskap til sensitiv informasjon relatert til dette, sier Finnes i uttalelsen.

Finnes avviser også at han på noe tidspunkt har hatt tilgang til kurssensitiv informasjon gjennom jobben hans i Norsk Industri.

Elden-advokat og tidligere Økokrim-topp, Thomas Skjellbred, bistår Finnes i saken.

– Jeg opplever at Finnes ønsker at alle fakta skal komme på bordet, og at han – når tiden er riktig – er villig til å svare på alle spørsmål om saken til de instanser som måtte undersøker den, sier Skjellbred.

Solgte gruveselskap

Sindre Finnes kommenterer også kjøpet av aksjer i gruveselskapet Nordic Mining. Selskapet har stått midt i en politisk strid med blant andre Natur og Ungdom og Naturvernforbundet som motpart, etter at de fikk tillatelse til å dumpe gruveslam i Førdefjorden. I disse dager skal saken opp i Oslo tingrett.

Finnes kjøpte aksjer i dette selskapet flere ganger i tiden rundt regjeringsplattformen ble lagt frem i 2013.

– Nordic Mining-aksjen solgte jeg meg ut av i 2013, og jeg har ingen ytterligere kommentarer til denne aksje i tiden Erna var statsminister, skriver Finnes som eneste kommentar til aksjehandelen i dette selskapet.