Kort oppsummert

  • Elkem har kjøpt Rec Solars industriområder og anlegg i Kristiansand og på Herøya.

  • Rec Solar har tidligere avviklet sin norske virksomhet, dette førte til at rundt 100 mistet jobben.

  • Målet med kjøpet er å få lokale synergier og mulighet for å utvikle Fiskaa-området.

  • Bruken av det nylig anskaffede området er fortsatt uvisst, men ses på som fremtidsrettet.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

Dermed har Rec Solar fått nye eiere. Det kommer frem i en børsmelding mandag morgen, hvor det også understrekes at Elkem ikke har noen planer om å gjenoppta virksomheten i Rec Solar.

– Gjennom denne avtalen sikrer Elkem kontroll over industriområder og anlegg i Kristiansand og på Herøya. Dette vil gi oss muligheten til få lokale synergier og videreutvikle Fiskaa-området, sier Håvard Moe i Elkem.

Han forklarer at transaksjonen vil gi selskapet tilgang til attraktive fasiliteter for testing og optimalisering av produkter og grønne produksjonsprosesser i nærheten av vårt forskningssenter i Kristiansand. Det bekrefter verksdirektør lokalt i Kristiansand, Odd Olsen.

– Vi har mange spennende ting på gang, så vi synes dette er veldig fornuftig, sier Olsen som sier de har stadig flere prosjekter på gang.

– Hva kan man bruke dette arealet til?

– Det er for tidlig å si noe om det, men vi mener dette er veldig fremtidsrettet, sier Olsen.

Stengte dørene

I november kom nyheten om at industribedriften Rec Solar legger ned sin norske virksomhet. Rundt 100 ansatte mister jobben, skrev Fædrelandsvennen.

I fjor stengte de ned produksjonen i de nå solgte fabrikkene på grunn av høye strømpriser.

Rec Solar har tidligere omtalt seg selv som den største europeiske merkevaren innen solcellepaneler.

Kina-oppkjøp

En periode var selskapet et av de mest verdifulle på Oslo Børs, før knallhard konkurranse og prispress fra kinesiske produsenter strupte selskapets marginer, og aksjekursen kollapset.

I 2013 ble REC delt opp i REC Solar og REC Silicon. Mens sistnevnte selskap fortsatt er børsnotert i Oslo, ble REC Solar kjøpt opp for 4,3 milliarder kroner av kinesiske China Bluestar og avnotert i 2014.

I 2021 ble selskapet igjen kjøpt opp av Reliance Industries fra India.

Tyngre 2023

Elkem slet med svakere markeder i 2023 enn året før. Bakteppet er høye energipriser i Europa, makroøkonomisk usikkerhet og svakere vekst.

Behovet for silisium og ferrosilisium svekkes når aluminiumsverk og stålverk stenges ned eller reduserer kapasiteten. Dette har preget Elkems resultater i år, etter et rekordsterkt 2022.

Elkem varslet på tampen av fjoråret nå at selskapet vil redusere kostnadene i alle selskapets divisjoner. Investeringsplanene vil også kunne bli justert.

Olsen på Fiskaa sier likevel at han er fornøyd med Karbons innsats i fjor, hvor man klarte å ta markedsandeler til tross for et krevende marked.

Rec Solar-tomta sett fra lufta. Foto: Jacob J. Buchard