(E24): Langdistanseflyselskapet Norse Atlantic, med hovedkontor i Arendal, vil utstede 120 millioner nye aksjer for å hente inn frisk kapital.

Det fremgår av en børsmelding torsdag.

Største aksjonær Bjørn Tore Larsen har forpliktet seg til å tegne aksjer i emisjonen for 203 millioner kroner. Han er også toppsjef i flyselskapet.

Finansdirektør Ben Boiling forklarer til E24 at pengene vil gå til å opprettholde en kontantbuffer for Norses britiske datterselskap.

– Vi står overfor en unik mulighet for å ha et britisk flyselskap. Da er det et krav fra britiske luftfartsmyndigheter at man må ha en viss sum investert i det britiske selskapet, sier han.

Summen er 46 millioner dollar, tilsvarende 455 millioner norske kroner.

Boiling understreker at pengene ikke er låst på konto, men at denne summen kun kan brukes til investeringer på det britiske selskapet.

Norse Atlantic fikk britisk driftstillatelse i september. Selskapet har opprettet en base på London-flyplassen Gatwick.

Kraftig børsfall

Norse har rast hele 72 prosent på børs i år.

I høst uttalte selskapet at vinteren vil bli utfordrende for luftfarten, og en måned senere besluttet det å kutte antall reiser til USA som følge av fallende etterspørsel.

Boiling sier at kapitalinnhentingen gjør at konsernet vil bestå av en «enda bedre finansiert» gruppe selskaper.

– For hvor lenge er likviditeten nå sikret?

– Vi har nok likviditet, denne pengeinnhentingen har ingen varighet. Og det er definitivt mer enn nok til å komme oss gjennom vinteren. Nå ser vi frem til mars 2023, da vi vil skru opp aktiviteten frem mot sommersesongen.

Pengeinnhentingen er en rettet emisjon, som vil si at et begrenset antall aksjonærer har blitt invitert til å kjøpe de billigere aksjene. Norse-styret har intensjon om å foreslå en reperasjonsemisjon til øvrige aksjonærer, står det i børsmeldingen.

Til USA og London

Norse er et flyselskapet basert i Arendal som ble etablert av OSM-grunnlegger Bjørn Tore Larsen i februar 2021.

Dette var rett etter at Norwegian la ned hele sin langdistansesatsing.

Norse tilbyr ruter mellom Europa og USA.

I juni gjennomførte selskapet første flyging mellom Oslo og New York.

Ifølge nettsiden kan man fly fra Oslo til Miami, Los Angeles, Orlando og London - i tillegg til New York.