Det er varehussjef Hans Inge Skadberg som opplyser til Aftenbladet at varehuset ved avkjøringen til Solasplitten likevel ikke vil bli bygd nå.

Ubestemt tid

Bakgrunnen for utsettelsen er at det nye varehuset på Forus er en del av et globalt pilotprosjekt innen logistikk. På grunn av forsinkelser i utviklingen av dette prosjektet, har Ikea besluttet å utsette byggingen av varehuset.

– Når vil dere starte byggingen?

– Den er nå utsatt på ubestemt tid. I og med at vi venter på å få utvikler det nye automatiserte konseptet, og få satt det i drift uten barnesykdommer, er det umulig å tidfeste oppstarten, sier Skadberg.

Det nye handlemønsteret i Ikeas varehus blir at roboter gjør jobben med å finne fram varene for kundene. I et helautomatisert system slipper man å vandre med traller selv langs reolene.

Blir på Lura

– Det finnes automatiserte systemer i dag, men ikke så integrert for så store kolli som vi opererer med i møbelbransjen. Derfor må vi utvikle dette på egen hånd. Vi skal launche en pilot her. Vi jobber på spreng, men ting tar tid. Vi vil heller vente litt ekstra og få dette skikkelig på plass, sier Skadberg

– Dere lider vel ingen nød i de nåværende lokalene heller?

– Vi greier oss der vi er inntil videre. Samtidig er det vi som har satt i gang prosessen med nybygget, fordi vi ønsker et mer moderne hus. Vi vet at mange av våre medarbeidere gleder seg til å arbeide i et nytt og mer moderne IKEA-varehus. Vi har selvfølgelig full forståelse for at noen kan være skuffet over at ventetiden blir lengre enn først tenkt. Vi skulle gjerne vært mer konkrete om hva som skjer fremover, men dessverre vet vi ikke mer per i dag, sier Skadberg.

Det nye møbelvarehuset vil også på en helt annen måte enn i dag være åpent for nye betalingsløsninger.

– Dette handler om betaling via mobil og handel via nett, som vi alt har i dag, men som vi nå vil forbedre.

Ikeas varehus fikk nylig den siste godkjennelsen på planene i Stavanger.

– Vi venter nå på siste formelle godkjennelse fra Sola. Deretter var planen å fremme en konkret byggesøknad, denne blir nå satt på hold. De nye planene får konsekvenser for hele konseptet vårt, noe som også påvirker bygget fysiske utforming. Blant annet fordi vi sparer kvadratmeter på lagerstrukturen, noe som igjen gir muligheter for en enda bedre kundeopplevelse i butikkdelen, sier Skadberg

Automat-handel

– I den digitale verden vi lever i dag, hvor handel skjer hvor som helst og når som helst, er rask leveringstid på varer nøkkelen til suksess.

Derfor jobber Ikea med et nytt system som skal effektivisere og automatisere måten vi plukker varer på i fremtiden. Det tar tid å utvikle et slikt system og dette er altså grunnen til at også varehuset må utsettes, sier Hans Inge Skadberg, varehussjef for Ikea Forus.

Flere utsettelser

Ikea varslet onsdag også om utsatt bygging av varehus i Vestby og Larvik/Sandefjord. I en pressemelding heter det at bakgrunnen for disse utsettelsene er endringer i markedet og kundenes handlemønster. Ikea har derfor besluttet å fokusere på eksisterende virksomhet fremfor å ekspandere i nye områder.

– Varehuset på Forus er et relokaliseringsprosjekt i et eksisterende marked, som i tillegg skal inkludere ny teknologi for en bedre handleopplevelse, sier Skadberg.

Ingen oppsigelser

Skadberg forsikrer at det ikke er noen fare for oppsigelser som følge av utsettelsen.