Det mener advokat Per T. Sekse. Fredag leverte han sluttinnberetningen som bostyrer for Lundes personlige konkurs, skriver Stavanger Aftenblad.

Kravene i boet etter den personlige konkursen til Johannes Lunde har vokst til 466,7 millioner kroner.

Økningen er hele 182 millioner kroner i forhold til fordringer som har vært offentlig kjent.

Rapporten avdekker blant annet at Lunde valgte å handle luksuseiendommer, dyre biler og hadde ellers et svært høyt personlig forbruk lenge etter at varselslampene var slått på.

Konkursårsaken er sammensatt. -Verdifall på aksjene, bortfall av mulighet for tilførsel av midler fra Lunde selskapene, høyt privat forbruk, høy gjeldsgrad samt garanti— og kausjonsansvar, skriver Sekse i innberetninngen.

Insolvens antas senest å ha inntrådt september 2010. Insolvens innebærer at skyldneren ikke er i stand tilm å innfri sine økonomiske forpliktelser.

Boet har klart å dekke inn 55 millioner kroner etter salg av pantsatte eiendeler. Også de private låneforpliktelsene som Lunde har tatt opp privat er dekket inn gjennom dekningssalget.

Det er likevel i underkant av 410 millioner kroner i anmeldte krav som gjenstår.

Krav etter styreansvar

— Årsaken til den formidable økningen i anmeldte krav er at 180 millioner kroner er erstatningskrav fremmet av konkursbo og selskap i Lunde strukturen. Dette er selskap der Johannes Lunde har vært styreleder, styremedlem eller daglig leder, sier bostyrer Per T. Sekse til Aftenbladet.

Tidligere har boet operert med fordringer mot Johannes Lunde personlig på 285 millioner kroner.

Kausjoner og garantier

Av samlede krav gjelder 220 millioner garanti- og kausjonskrav hvor selskap i Lunde strukturen er hovedskyldner. Flere av disse kravene er bestridt av Johannes Lunde.

Bare bidragskrav fra NAV og krav fra Stavanger kemnerkontor for dekning av restskatt har utsikt til full dekning.

Lite å hente for andre

Uprioriterte konkursfordringer har ikke utsikt til dekning og vil ikke bli prøvet.

Privatgjelden er på 65 millioner kroner, og er hovedsakelig opptatt til finansiering av kostbare eiendommer, biler og båter blant annet.

Eiendelene var pantsatt og tilnærmet fullt belånt. Lønnsinntekten dekket bare en mindre del av løpende privatutgifter så tilgang på midler fra selskapene i Lunde strukturen var derfor avgjørende for betalingsevnen.

Ifølge innberetningen fra Sekse, var Johannes Lunde illikvid fra sommeren 2010, det vil si at han ikke i stand til å betale løpende utgifter