— Hvis bedriftsledere hadde opptrådt like uryddig i forhold til økonomi som mange av dem gjør med innleid arbeidskraft, ville de fått fyken for lenge siden. Vi blir ikke kvitt sosial dumping før bransjen selv rydder opp, sier Christian Justnes, leder i Agder Fagforening, som er en del av det landsomfattende Fellesforbundet.

Han sier at mange entreprenører setter reglene til side når de henter inn midlertidig arbeidskraft, og at han jevnlig får henvendelser fra tillitsvalgte og innleide som forteller om ulovlige ansettelsesforhold.

— Jeg hører om mange eksempler der innleide arbeidstakere jobber for samme firma i årevis, uten godkjent fagbrev og uten å kunne norsk. Men når de så søker på fast jobb, blir fagbrev og språk plutselig et krav fra arbeidsgiver. Da er de altså ikke gode nok. For all del, det er veldig bra at de krever at arbeiderne skal ha fagbrev, men hvorfor gjelder det ikke for alle? sier Justnes.

13 ansatte, 20 innleide

Han legger ikke skjul på at problemet i bygg og anlegg henger sammen med useriøse bemanningsbyråer, som har gjort det lett for bedriftene å hente inn arbeidskraft på kort varsel. For lett, mener Justnes.

— Noen firmaer leier inn flere folk enn de har fast ansatte. Nylig hørte jeg om en murmester med 13 ansatte som opererte med 20 innleide. Og dette er ikke et særtilfelle, jeg ser masse av dette, sier han.

Justnes tror ikke sosial dumping blir borte før entreprenørene selv rydder opp:

— Det holder ikke å si at de må gjøre det fordi "alle andre gjør det". Jeg savner en klar holdning i bransjen om at dette er noe som skal ryddes opp i. Bygg og anlegg har vært en cowboy-bransje, men det har skjedd utrolig mye positivt på mange områder. Det eksisterer helt andre ordninger og systemer nå enn det gjorde for 10-20 år siden. Unntaket er biten som handler om innleie. Her må noe gjøres, og de kan begynne med å stille krav til bedriftene de leier inn arbeidskraften fra, sier Justnes.

- Tenk langsiktig

Han mener det tenkes altfor kortsiktig i bygg- og anleggsbransjen som helhet.

— Hvor vil de med bransjen om 5-10 år? De tenker bare på at de trenger folk i morgen, eller helst i går. Systemene er ikke bedre enn folkene de setter inn, store mengder folk de aldri har hatt mulighet til å lære opp. Dette kan føre til dårligere planlegging, dårligere prosjektstyring, dårligere kvalitet på arbeidet, dårligere HMS og dårligere arbeidsmiljø.

— Men vi priser oss ikke ut av markedet da?

— Så topptungt som norske entreprenører er skrudd sammen og organisert, vil de vil aldri bli noe annet enn nummer to på pris, uansett hvor mye de leier inn. Vi må i stedet gjøre som en del andre norske bransjer har gjort; levere på kvalitet, sikkerhet, tid og kost. Dette er jo et av suksesskriteriene i oljeindustrien, sier Justnes.

Han mener også forhold som HMS og skadestatistikker skal telle mye ved valg av entreprenør.

— Dette blir i stadig større grad vektlagt hos seriøse byggaktører, og her tenker jeg at det offentlige må ta en rolle, og bli premissleverandør.