Legemiddelgiganten Bayer har signalisert at det har lyst til å kjøpe det norske selskapet Algeta, som har utviklet en medisin til behandling av langt fremskreden kreft med spredning til skjelettet.

Bayer, som allerede samarbeider med Algeta om salg og markedsføring, foreslår en pris på 336 kroner per Algeta-aksje. Det verdsetter selskapet til over 14 milliarder kroner og gjør Algeta til en av Norges virkelige suksess-selskaper på legemiddelfronten.

Og det er ikke bare aksjonærene som får glede av gjennombruddet. Om et oppkjøp blir gjennomført til 336 kroner aksjen eller høyere, vil selskapets ledelse kunne innkassere over 300 millioner kroner i opsjonsgevinster.

Algeta-sjefene har i 2011 og i mai i år allerede realisert opsjoner med en samlet gevinst på 290 millioner kroner. Om budet vinner frem kan de 10-11 fremste lederne i selskapet altså glede seg over å ha blitt mer enn 600 millioner kroner rikere — før skatt.

Mest får Algetas britiske toppsjef, Andrew Kay. Hans urealiserte opsjoner har med budkursen en verdi på oppunder 80 millioner kroner. Kay har fra før sikret opsjonsgevinster på nærmere 120 millioner kroner med innløsninger i mai i år og i 2011. ## Opsjonsdronninger

To norske kvinner er også meget tungt lastet med Algeta-opsjoner.

Direktør Kari Grønås Dyvik i legemiddelselskapet Algeta. Foto: Algeta

Kari Grønås Dyvik har vært i Algeta siden 2006 – og har tidligere jobbet i selskapet Photocure. Nå sitter hun på en urealisert opsjonsgevinst på 25 millioner kroner. Hun har tidligere innløst opsjoner med en gevinst til 20 millioner kroner før skatt.Hennes kollega Ragnhild M. Løberg har vært i Algeta i over et tiår, og kan med budet fra Bayer se frem til en gevinst på mer enn 27 millioner kroner på toppen av de 17,8 millioner kroner hun tidligere har innløst opsjoner for. Løberg solgte dessuten Algeta-aksjer i mai til en verdi av 4,5 millioner kroner.

Direktør Ragnhild M. Løberg i legemiddelselskapet Algeta. Foto: Algeta

Løberg og Dyvik er blant svært få norske næringslivskvinner som har tjent tosifrede millionbeløp på opsjonsordninger. Men også i Algeta-toppen er det et lite stykke frem til likelønn.Finansdirektør Øystein Soug ligger nemlig an til samlede realiserte og urealiserte opsjonsgevinster på 49 millioner kroner, mens tidligere administrerende direktør Thomas Ramdahl kan regne seg frem til samlet opsjonsgevinst på 60 millioner kroner om Bayer-budet godtas og det ikke foreligger betingelser som reduserer ledelsens opsjonsgevinster ved oppkjøp.

Prises høyere enn budet

Algeta sendte før børsåpning tirsdag ut melding om at selskapet har mottatt et foreløpig forslag om oppkjøp fra Bayer.

I børsmeldingen påpeker Algeta at styret i selskapet nå har gått ut med denne informasjonen som følge av meldinger i flere medier. Algeta viser til nyhetsmeldinger om at Bayer foreslår å betale 306 kroner per aksje.

– Dette er feil. Det foreløpige oppkjøpsforslaget er på 336 kroner per aksje, opplyser styret i Algeta i børsmeldingen.

Styret påpeker videre at det ikke er sikkert at det foreløpige forslaget om oppkjøp vil føre fram til et salg. Forutsetningene for et eventuelt oppkjøp er heller ikke spikret fast, opplyser styret videre.

– Styret i Algeta har mottatt et foreløpig oppkjøpsforslag fra Bayer som enten kan eller ikke kan lede frem til en overtakelse. Diskusjonene er på et tidlig stadium og ytterligere kunngjøringer vil komme når det blir relevant, skriver styret i børsmeldingen.

På Oslo Børs verdsettes Algeta tirsdag ettermiddag enda høyere enn Bayer-budet, med priser over 350 kroner aksjen. Om dette blir sluttresultatet, kan ledergruppen plusse på mer enn 30 millioner kroner til.