EU-parlamentet kom torsdag med kraftig kritikk av de norske tolløkningene på ost og kjøtt.

– Det var massiv tilslutning til resolusjonen mot Norge i parlamentet. Dette er et meget klart signal om at Norge må droppe tolløkningene, sier Bendt Bendtsen, medlem av Europaparlamentet og tidligere partileder for De konservative i Danmark.

– Bortsett fra de grønne og noen småpartier på ytterste venstre fløy, stemte alle for kritikken av Norge. Både sosialdemokrater, liberale, kristenkonservative og andre høyrepartier, sier Bendtsen til Aftenposten.

Han mener tollhevingene vil få konsekvenser for Norge.

– Norge kommer ikke ustraffet gjennom dette. Det vil få konsekvenser når handelsavtaler skal reforhandles, sier Bendtsen.

Økte tollen

Fra 1. januar i år trådte tollendringene på noen typer importert ost og kjøtt i kraft (se faktaboks). Endringen kom på den norske regjeringens initiativ og innebar et skifte fra kronetoll til prosenttoll. Da gikk man fra å legge et fast kronebeløp på topp av prisen på eksempelvis hvert kilo importert ost, til å legge på en bestemt prosentsats av prisen. Beløpet vil da variere avhengig av innkjøpsprisen.

I tillegg til tollhevingene på ost og kjøtt, la Norge i fjor på en tollsats på 72 prosent på planten hortensia, noe som særlig provoserte hortensia-eksporterende dansker.

Kommisjonen er kritisk

Dette har provosert mange i EU. Blant annet EU-kommisjonen har kritisert Norge for å være proteksjonistiske.

– Avstemningen er et sterkt, politisk signal, og Kommisjonen vil ta det med seg videre i sine forhandlinger med Norge, sier Fanny Dabertrand, pressekontakt i Kommisjonen.

– Hva vil konsekvensene bli for Norge?

– Norge er ikke villig til å revurdere tolløkningene på nåværende tidspunkt. Selv om Kommisjonen anser Norges tollendringer som proteksjonistiske er de i overensstemmelse med Norges WTO-forpliktelser. EØS-avtalen inneholder ingen juridiske virkemidler som kan brukes til å svare på de norske tolløkningene, sier Dabertrand.

Hun forteller at Kommisjonen fortløpende vurderer hvilke tiltak som kan iverksettes overfor Norge.

– Denne konflikten vil også kunne få betydning for andre områder i forholdet til Norge, sier Dabertrand.

– Svært arrogant

Bendt Bendtsen mener Norge har opptrådt "svært arrogant" i tollsaken.

– Det er naivt å tro at tolløkningene ikke skulle få konsekvenser, sier han.

Bendtsen har vært blant de mest høyrøstede kritikerne av landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og resten av den norske regjeringen i denne saken. Sammen med blant andre svenske Christofer Fjellner som også sitter i EU-parlamentet har Bendtsen tatt initiativ til resolusjonen som torsdag ble vedtatt.

Han mener den norske regjering opptrer dobbeltmoralsk.

– På den ene side vil de fritt kunne eksportere laks og olje til EU-land, men samtidig skal de beskytte norsk landbruk ved å øke tollen på ost, kjøtt og hortensia, sier Bendtsen.

Kan straffe norsk laks

I den kritiske uttalelsen EU-parlamentet vedtok i dag oppfordres norske myndigheter på det sterkeste til å omgjøre økningen i tollsatsene. Hvis ikke så skjer, oppfordrer man EU-kommisjonen til å starte forhandlinger med Norge med sikte på å få til endringer.

Lykkes man ikke der ber EU-parlamentet kommisjonen om å legge frem forslag til hvilke tiltak som kan iverksettes mot Norge.

Resolusjonen EU-parlamentet vedtok er ikke lovgivende, men den vil sende et sterkt signal til EU-kommisjonen og til norske myndigheter.

Bendtsen mener EU må vurdere mottiltak, som for eksempel straffetoll på norsk laks, eller at det gir konsekvenser i fremtidige forhandlinger mellom EU og Norge.

– EU er ikke en buffét hvor Norge kan velge og vrake hva man vil være med på, sier Bendtsen.

– Norske politikere viser til at de holder seg innenfor WTO-avtalen?

– Det er vi uenig i. Man går imot artikkel 19 i EØS-avtalen fordi dette er en importrestriksjon, sier Bendtsen.

Osteeksporten har økt litt

I går kveld ble temaet diskutert i EU. Den norske tollendringen på visse ostetyper og kjøttprodukter er proteksjonistisk, mener EUs regionalkommissær, Johannes Hahn. Den er ikke hva Unionen ventet fra venner og naboer, sa han i EU-parlamentet onsdag kveld, ifølge NTB.

– Kommisjonen anslår imidlertid at den økonomiske virkningen på kort til mellomlang sikt vil være begrenset, fremholdt Hahn.

– Tallene for de første fem månedene av 2013 viser at eksporten av ost fra EU til Norge faktisk har økt med 1,5 prosent, sa han, men understreket at det er på lang sikt Kommisjonen ser for seg negative konsekvenser for EUs eksport.

Tollendringen står i motsetning til EØS-avtalens mål om liberalisering av handelen, sa den østerrikske kommissæren.